Cine nu a avut acea senzaţie extraordinară de bine când a privit, în drum spre Poiană, superba privelişte a Scheilor Braşovului sau vechiul Sibiu din Turnul Sfatului?
Acelaşi sentiment îl ai şi când survolezi oraşele din Transilvania, când treci pe străzile unui sat săsesc, când vizitezi clădiri medievale, când te uiţi la frumoasele vile interbelice din cartierul rezidenţial Capitale sau când admiri o casă modernă, a cărei personalitate este dată de elegantele ţigle angobate. Elementul principal de atracţie este, în toate aceste cazuri, acoperişul din ţiglă ceramică al caselor, cu volumetria lui extraordinară şi cu acel roşu cărămiziu, caracteristic numai materialelor naturale. Acoperişurile din ţiglă ceramică dau culoare şi personalitate, reprezentând şi o atracţie turistică. Patina timpului, varietatea de la o zonă la alta, eclectismul – amestecul de culori, forme şi ornamente, îi sporeşte frumuseţea. În Sibiu, prima privire pe care o întâlneşti este una romantică şi galeşă: sunt “Ochii Sibiului”, acele lucarne istorice, unice în lume prin forma lor rotunjită.
Venind cu avionul dinspre vest sentimentul de continuitate este dat deasemenea în primul rând de acoperişurile ceramice: aici este Europa, aici este tradiţie, istorie, cultură şi prezent.
O frumoasă tradiţie
Pe zone întinse din Transilvania, în special în judeţele Braşov şi Sibiu, dar şi în Banat, Crişana sau în vestul Moldovei, zona de munte, se găsesc numeroase case tradiţionale, realizate numai cu materiale naturale, cu arhitectură deosebită şi în concordanţă perfectă cu mediul. Personalităţi importante, cum sunt Prinţul Clarles şi reputatul expert în pictură flamandă Jan De Maere, nu sunt singurele care şi-au cumpărat şi reabilitat case tradiţionale de la noi, desfăşurând aici diverse activităţi. Casele din perimetrele istorice ale unor oraşe ca Sibiu, Timişoara, Braşov sau Sighişoara, ca şi multe vile interbelice, clădiri administrative şi clădiri istorice cu valoare estetică deosebită, din toată ţara, prezintă deasemenea acoperişuri ceramice. Argila de bună calitate şi cunoaşterea reţetelor de fabricaţie au făcut ca produsele din ceramică să devină o tradiţie în ţara noastră, având deja o vechime de peste 200 de ani. Fabrica de ţiglă de la Jimbolia a produs ţiglă ceramică timp de peste 150 de ani şi a devenit extrem de populară prin aşa-numita “ţiglă leu”, care se regăseşte şi acum la acoperişurile a numeroase case nu numai din România ci şi din Serbia şi Ungaria.
Iar tradiţia se continuă
Tradiţia este continuată astăzi de fabrica TONDACH România din Sibiu, aparţinând concernului TONDACH, producătorul numărul unu de ţiglă ceramică în Europa Centrală şi de Est.
Toate imobilele amintite, de la case la monumente istorice sau clădiri administrative, reprezintă o avuţie inestimabilă a ţării iar renovarea lor ar contribui substanţial nu numai la creşterea siguranţei cetăţenilor şi a confortului de locuire dar şi a prestigiului ţării şi atragerii turiştilor. Producătorul oferă soluţiile potrivite pentru toate situaţiile: atât pentru renovarea caselor tradiţionale şi istorice cât şi pentru cei care doresc să-şi construiască noi case cu frumoase acoperişuri ceramice.