Preşedintele Traian Băsescu s-a adresat, marţi, Parlamentului. România Liberă v-a prezentat principalele declaraţii ale şefului statului:
– „Apelul meu la dumneavostră, liderii acestei ţări, este la responsabilitate în declaraţii pentru cp nu aveţi în spate un partid de 3%, aveţi 60-70% din votul poporului, un discurs anti-european nu face altceva decât să ne întoarcă înapoi. Românii trebuie să creadă ăn drumul spre vest”.
– „Vreau să stiţi că alături de Guvernul din 2009-2010 îmi asum măsurile pe care le-am adoptat (…) exprimând regretul că acele măsuri i-au afectat pe români (…) ele au dus la o reechilibrare rapidă macro-economică, ele au permis ca în 2011 Romînia să aibă o creştere economică de 2.2”.
– „Orice întârziere în procesele de integrare europeană face rău românilor”.
– „Stat de drept si stat modern, acces la zona euro şi acces la Scghengen sunt puncte pe care putem avea contradicţii, dar cele trei elemente sunt de interes pentru fiecare român”.
– „Propunerea ca intrarea în Schengen până la sfîrşitul anului să devină un obectiv al nostru, al Guvernului şi al Preşedintelui, putem avea forntiera pe Prut, este, cred o datorie faţă de români”.
– „România îndeplineşte toate criteriile pentru a intra în Schengen”
Descarcă AICI discursul integral al Preşedintelui Traian Băsescu
– „Este esenţial să adoptăm moneda euro în trei-patru ani, altfel riscăm ca următoarea reevaluare a tratatelor, să ne descopere insuficient de integraţi”
– „În aceste condiţii apelul la dumneavoastră este depolitizarea managementului, privatizarea companiilor, creşterea competitivităţii”
– „Introducerea managementului privat, privatizarea companiilor de stat nerentabile sunt esenţiale înainte de a intra în zona euro”
– „Înainte de a intra în zoa euro, avem obligaţia de a aduce companiile de stat la un nivel de competitivitate acceptabil”
– „România funcţionează cu derogare de la adoptare a monedei euro (…). Ţina oficială a adoptării monedei euro este 2015 . În opinia mea termenul este nerealist”.
– „Le mulţumesc românilor care au suportat măsurile de austeritate în acelaşi timp cu legile de modernizare a României”.
– „România are trei mari axe de politică externă, aparteneţa la UE este una şi esenţială, aparteneţa la NATO şi parteneriatul strategic cu SUA”.
– „Despre aparteneţa noastră la UE vreau să vă vorbesc astăzi”.
– România a făcut progrese după ce au fost adoptate o serie de legi printre care „legea micii reforme în justiţie, cele patru coduri în justiţie, liberalizarea forţei de muncă (…), legea pensiilor, de asemenea fexibilizarea statului s-a manifestat prin reducerea cu 20.000 a angajaţilor din sectorul public”.
_ _ _ _
Senatorii liberali au decis să boicoteze discursul de marţi, din Parlament, al lui Traian Băsescu pe teme de politică europeană, urmând exemplul liderului Crin Antonescu. În schimb, parlamentarii PSD nu par să aibă astfel de intenţii, ceea ce adânceşte speculaţiile unor divergenţe puternice apărute în USL.
Preşedintele Traian Băsescu se va adresa Camerelor reunite ale Parlamentului la ora 15:00, au decis, luni, Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, potrivit Digi 24.
Citeşte şi Antonescu: Băsescu e un preşedinte ilegitim, nu mi se pare de cuviinţă să-l întâmpin şi să-l ascult
Liderul senatorilor liberali, Puiu Haşotti, a anunţat că în grupul senatorilor liberali a fost consens – nimeni nu doreşte să participe la discursul şefului statului. Anterior, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, anunţase că nu este interesat de discursul preşedintelui, pentru că, în opinia sa, Traaian Băsescu nu mai are legitimitate. El a adăugat că, probabil, de aceeaşi părere sunt şi alţi parlamentari.
Deputaţii PNL nu au votat însă, în grup, dacă vin sau nu în plen la discursul lui Traian Băsescu. Pe de altă parte, deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a declarat că nu vede de ce ar trebui ca parlamentarii PSD să nu vină marţi în plen, subliniind că s-ar da prea mare importanţă gestului „normal” al preşedintelui de a se adresa Parlamentului.
Citeşte şi Zgonea: Cineva trebuie să şi muncească
La rândul său, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, luni, că va participa la şedinţa de plen reunit în care preşedintele Traian Băsescu se va adresa Parlamentului, el arătând că dacă omologul său de la Senat, Crin Antonescu, pleacă, atunci „cineva trebuie să şi muncească”.
Rugat să comenteze această declaraţie a colegului de alianţă, Puiu Haşotti a susţinut că neparticiparea la şedinţa de plen nu ţine de muncă. „Nu este vorba de muncă, este vorba de un gest politic şi gestul politic este tot o muncă, dacă vreţi o decizie care înseamnă o atitudine politică (…) Domnul preşedinte Zgonea înţeleg că mâine va conduce lucrările Camerelor reunite, iar parlamentarii liberali, senatorii liberali vor munci în comisii, vor munci unde vor crede de cuviinţă”, a afirmat liderul senatorilor PNL.
Citeşte şi Haşotti: Senatorii liberali NU vor participa la discursul lui Băsescu din Parlament
Întrebat despre posibilitatea ca PSD să aibă o altă abordare, liderul liberal Puiu Haşotti a spus că „nu e cu supărare”, iar grupurile parlamentare ale fiecărui partid ar trebui să aibă oarecare independenţă de decizie.
„Eu cred că suntem în USL, trebuie să avem poziţii comune, sunt însă momente, sunt cazuri în care grupurile parlamentare trebuie să dea dovadă de o independenţă politică şi cred că întreaga opinie publică solicită ca grupurile parlamentare să aibă şi decizii politice”, a răspuns senatorul PNL.
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că, în calitate de prim-ministru, va participa la începutul discursului preşedintelui Traian Băsescu din Parlament, după care va pleca la Guvern şi a arătat că fiecare parlamentar are o opţiune de a fi prezent sau nu.
Citeşte şi Ponta: O să fiu la începutul discursului lui Băsescu din Parlament, apoi trebuie să merg la Guvern
„Eu sunt prim-ministru şi, pe baza unei relaţii instituţionale normale, o să fiu la început, după care trebuie să merg înapoi la Guvern, pentru că trebuie să mă întâlnesc cu ministrul britanic pentru relaţii europene. Fiecare grup, fiecare parlamentar are o opţiune, cei de la PSD fac ce cred ei mai bine”, a precizat luni Victor Ponta, întrebat despre participarea la discursul preşedintelui Băsescu din Parlament.
Ponta a adăugat că „e în regulă” că parlamentarii liberali nu au o poziţie comună cu cei de la PSD şi nu vor participa la discursul şefului statului şi a arătat că „numai la PCR şi PDL erau toate părerile la fel. La noi, mai gândeşte fiecare cu mintea lui”, a punctat copreşedintele USL.