Anul acesta se poartă verdele, aşa că îndrăzniţi să folosiţi o nuanţă ceva mai discretă (de exemplu, un verde smarald) la nivelul pereţilor. Combinaţi-o cu tonuri pastel de lila sau roz. Este fresh, dulce şi în tendinţe! Nu uitaţi de detaliile care completează atmosfera şi îi asigură romantism. Imprimeul textilelor poate fi unul dintre ele, la fel şi florile naturale, ce vă aduc ceva mai aproape de primăvară.
Dormitorul este sanctuarul nostru de relaxare şi locul ideal pentru un decor romantic. Dacă aţi visat mereu la un pat cu baldachin, aţi putea fie să achiziţionaţi unul, fie, mai economic, să adăugaţi unul patului. Aveţi nevoie doar de nişte şine (sau de orice sistem de prindere) pentru perdele şi de câteva textile vaporoase care să completeze decorul sau pur şi simplu ataşându-se un baldachin din fier forjat şi un drapaj direct de tavan. În funcţie de preferinţe (şi spaţiu), puteţi merge pe o variantă opulentă sau pe una diafană. La fel puteţi proceda şi în ceea ce priveşte patternurile, dar nu uitaţi să alegeţi ceva în ton cu tema. Imprimeurile florale sunt romantice, mai ales dacă au o tentă retro. Pentru o abordare discretă, sunt recomandate câteva pernuţe cu motive delicate, asociate cu un pat retro, din fier forjat. Puneţi laolaltă culori, texturi, materiale şi imprimeuri care vă plac şi vă inspiră. E bine să faceţi asta înainte să demaraţi amenajarea, ca să vă asiguraţi că se potrivesc între ele şi, eventual, ca să descoperiţi mixuri la care nu v-aţi fi gândit. Lucrurile devin mai clare atunci când puneţi toate elementele împreună. Pentru un decor cu aer boem, ar fi bine să aveţi în vedere culori pastelate, imprimeuri florale, motive delicate şi texturi sidefate. Combinaţi-le echilibrat şi nu aveţi cum să daţi greş. În general, elementele retro (şi ele la modă), ca de exemplu fierul forjat, oglinzile cu ramă, dantelele, piesele de mobilier clasic, lampa cu picior sau candelabrul, oferă un aer romantic.
Pentru fiecare din cazuri se pot aplica idei şi trucuri speciale. De exemplu, în cazul tinerilor se poate apela la diverse modele cu inimioare şi floricele, dar abundenţa acestora sau chiar lipsa unei consilieri poate produce clişee sau chiar kitschuri, deşi aceşti utilizatori sunt firi sensibile. De aceea, de multe ori este necesară intervenţia designerului.
Detalii romantice
Pe de altă parte, nu-i nevoie să redecoraţi complet pentru a imprima un anumit aer amenajării. Câteva detalii sunt suficiente pentru a da un suflu nou. Pentru un look romantic, alegeţi accesorii în tonuri dulci, dar numai dacă se potrivesc cu restul decorului. Florile naturale sunt mereu binevenite, la fel şi detaliile atent alese.
O idee practică şi la îndemână este să îmbrăcaţi coperţile cărţilor în hârtie sau material textil colorat, asortându-le astfel cu restul elementelor pe care le introduceţi în amenajare.
Specialiştii sunt de acord, însă, că amenajarea întregii locuinţe în stil romantic nu este la îndemână şi, poate, nici practică. Se poate merge pe unele detalii, pe amenajarea unei funcţiuni (dormitorul sau camera unei domnişoare sunt exemple care se pot avea în vedere), însă cele mai uzitate sunt aranjamentele romantice sau realizarea unor colţuri intime.
Pentru realizarea unui colţ intim cu aspect romantic trebuie să fie avută în vedere în primul rând personalitatea persoanei căreia i se adresează. În unele cazuri, o măsuţă de machiaj cu oglindă (rotundă este cel mai bine) şi scaun în dormitorul matrimonial poate fi cea mai bună soluţie. Chiar baia poate reprezenta locul ideal pentru o astfel de soluţie, mai ales că aici ambianţa poate fi completată în acest caz cu alte agrementări şi decoraţiuni pentru wellness (arome, muzică, elemente de saună, aranjamente Feng Shui, vase cu pietre, chiar şi plante, tablouri).
În alte cazuri, soluţia ideală poate fi un fotoliu comod, cu suport pentru picioare (sau o canapea de mici dimensiuni) şi lângă ea o măsuţă cu veioză cu picior sau un lampadar, loc ideal pentru lecturarea unei cărţi sau a unei reviste. Chiar un mic birou, pentru laptop, cu un secretaire, poate fi un loc de retragere, mai ales că şi ea poate avea preocupări mai noi.
O idee bună este şi aranjarea romantică a mesei pentru o cină în doi, în acest caz neputând lipsi lumânările sau sfeşnicele, porţelanul şi un meniu pe măsură, din care şampania este un „must“.
Când florile ne înveselesc viaţa
Indiferent că avem o casă mare, impunătoare sau doar un apartament, indiferent de anotimp sau de momentul zilei, florile reprezintă un element decorativ aparte.
Dacă obiectele de mobilier nu permit imaginaţiei să zburde liberă pe cât de des ne-am dori, florile ne invită să descoperim noi şi noi combinaţii de culori, care să dea un aer elegant, şic sau jucăuş, în funcţie de gusturi, eveniment, momentul zilei.
Felul în care combinăm florile şi le poziţionăm în amenajarea interioară vorbeşte despre noi, despre gusturile noastre, despre felul în care sărbătorim fiecare nouă zi, despre atenţia pe care o acordăm detaliilor în decorul locuinţei.
Pentru a obţine astfel de aranjamente, apelăm adesea la flori şi plante cu talie înaltă şi care sunt uşor de întreţinut. Specii precum yucca, dracaena şi bonsaii mai mari sunt foarte îndrăgite, aranjamentele realizate din acestea fiind adesea foarte elegante. Schefflera este, de asemenea, o plantă foarte elegantă, însă mai greu de întreţinut, motiv pentru care, de cele mai multe ori, oamenii o ocolesc.
Plantele sunt armonioase în orice combinaţie. Cei care vor să-şi înveselească spaţiul domestic preferă combinaţiile de plante cu şi fără flori, care se dezvoltă armonios şi au un mod de îngrijire asemănător.
Ghirlandele, coşuleţele cu flori sau decorurile cu flori tăiate sunt modalităţi prin care putem aduce în interior un strop de natură. O amenajare interioară bine gândită şi realizată poate schimba radical nu numai aspectul, ci şi atmosfera locuinţei. De asemenea, putem concepe aranjamente din flori uscate, scoici, pietricele, nisip… Practic, putem folosi orice ne furnizează imaginaţia, atâta vreme cât ne lăsăm fantezia liberă şi dorim să aducem o fărâmă de natură în casa noastră. Dacă suntem mai îndrăzneţi, ne putem bucura de o grădină mereu verde în propria locuinţă. Pentru aceasta, avem însă nevoie nu doar de foarte multă imaginaţie, ci şi de specialişti, fiind necesare cunoştinţe de botanică, horticultură şi design floral.
Sfatul specialistului
Anca Lupu, Designer ELTUNG IMPEX, tel.: 0722.933.622, e-mail: lupu_anca@yahoo.com
Persoanele care doresc să imprime locuinţei o notă de eleganţă trebuie să ştie că pot apela cu încredere la orhidee.
Cei care vor să-şi personalizeze interiorul în funcţie de culorile acestuia pot folosi vase din sticlă şi sisal sau gel – dintr-un material concordant cu restul accesoriilor din casă.
Se poartă plantele cu talie înaltă, precum yucca, dracaena şi bonsaii mai mari, care creează o atmosferă plină de eleganţă.
Ce transmiţi când oferi flori?
Ziua Femeii este poate cel mai potrivit prilej de a dărui flori. Cu toţii ştim că există un limbaj al acestora. Însă, din păcate, mulţi dintre noi nu îl cunoaştem sau nu ţinem cont de el. De cele mai multe ori din comoditate, cumpărăm flori la întâmplare, considerând că cel mai mult contează gestul. Aşa este, însă contează şi mesajul sau sentimentul pe care-l transmitem prin intermediul florilor pe care le oferim: dragoste, pasiune, respect, admiraţie, apreciere, recunoştinţă, tristeţe, gelozie, şi lista poate continua.
Trandafirii
Mai există oare cineva care să nu ştie că trandafirii simbolizează iubirea? Un singur fir de trandafir roşu este suficient pentru a spune “Te iubesc!” sau, de ce nu, “Încă te mai iubesc!”. Ce să mai spunem de un buchet?! E şi firesc să fie aşa, având în vedere că una dintre multele legende spune că trandafirul s-ar fi născut din surâsul lui Cupidon şi că spinii ar fi, de fapt, săgeţi metamorfozate ale amoraşului. Primăvară, vară, toamnă, iarnă… Nu există un sezon sau un prilej anume pentru a oferi trandafiri. Ei ne “salvează” oricând, din orice situaţie!
Zambilele
Sunt acele flori minunate, în culori pastelate şi cu un parfum îmbătător, plin de prospeţime, pe care de-abia aşteptăm să le primim la fiecare început de martie. Pentru mulţi dintre noi, ele sunt simbolul primăverii, al unui nou început. Dar asta cu siguranţă ştiaţi. Să vă spun şi altceva mai interesant. Iată ce am mai găsit referitor la simbolistica acestei flori: zambile albastre – constanţă în dragoste; zambile roşii sau roz – ideea de ludic; zambile galbene – gelozie; zambile albe – frumuseţe netăinuită.
Freziile
Întotdeauna am asociat freziile cu o perioadă incertă a anului, mai exact cu lunile februarie şi martie, cu zăpada geruită, dar şi cu primele raze de soare ale primăverii. Fragile, suave, diafane… Acestea sunt cuvintele care-mi vin în minte atunci când mă gândesc la frezii. Şi, bineînţeles, un parfum unic şi… misterios. De ce misterios? Pentru că se spune că îşi eliberează parfumul doar dacă sunt înconjurate de dragoste şi căldură. În concluzie, freziile sunt purtătoarele unor semnificaţii ce trimit la mister şi fragilitate.
Lalelele
Sunt elegante, dar în acelaşi timp gingaşe, au culori vibrante, ce ne umplu sufletele de bucurie şi optimism, şi un parfum suav, abia perceptibil. Sunt considerate unele dintre cele mai iubite flori de primăvară şi totodată unele dintre cele mai populare plante din lume. Cu ele mergi la sigur atunci când vrei să-i transmiţi persoanei căreia i le oferi sentimente dintre cele mai nobile, precum iubire eternă, pasiune şi romantism. Cu siguranţă, ai ghicit despre cine este vorba.
Orhideele
În lumea florilor, orhideele au un statut cu totul special, datorită delicateţii şi exotismului lor. Sunt plante scumpe, a căror frumuseţe incredibilă a atras dintotdeauna interesul oamenilor. Ele au simbolizat, timp de secole, frumuseţea delicată, raritatea, iubirea, seducţia, eleganţa, luxul, şi asta pentru că erau considerate întruchipări ale unui orient îndepărtat inaccesibil, exotic.
Bricolaj
O tavă confecţionată cu multă dragoste…
Ziua Femeii este momentul în care toate femeile ar trebui să fie răsfăţate. De ce să nu-i oferiţi persoanei dragi din viaţa dumneavoastră un mic dejun în pat, servit cu multă eleganţă pe o tavă decorată chiar de dumneavoastră? În numai câţiva paşi, cu puţină îndemânare, puteţi confecţiona o tavă albă cu decoraţii delicate şi aspect rustic.
Materiale necesare: unealta multifuncţională Dremel® 8100 cu mâner ataşabil pentru precizie – Dremel® (inclus în set), frezele pentru gravură Dremel, vopsea acrilică albă, o rolă mică pentru vopsit, creion, hârtie de calc.
Utilizaţi o tavă obişnuită din lemn, de formă dreptunghiulară. Aplicaţi un strat de vopsea acrilică albă, cel mai bine cu ajutorul unei role mici pentru vopsit de la magazinul de bricolaj. Nu este necesar un strat protector sau alt gen de tratament preliminar pentru lemn.
Tipăriţi modelul pe care doriţi să-l utilizaţi la dimensiunea necesară pentru tavă şi transpuneţi-l în centrul tăvii utilizând un creion şi hârtie de calc.
Pentru gravare, trasaţi modelul cu ajutorul uneltei multifuncţionale Dremel 8100 uşor de manevrat şi al frezei de gravare 105. Lucraţi încet şi cu atenţie, pentru a trasa linii de adâncime uniformă. Cu ajutorul ataşamentului mâner pentru detaliu, veţi putea trasa cu exactitate în colţuri ornamentele florale, în mod clar şi îngrijit. La sfârşit, îndepărtaţi cu o perie rumeguşul şi felicitarea dumneavoastră personalizată este gata.
Un colţ numai pentru EA: soluţia ideală poate fi un fotoliu comod, cu suport pentru picioare (sau o canapea de mici dimensiuni) şi lângă ea o măsuţă cu veioză cu picior sau un lampadar, loc ideal pentru lecturarea unei cărţi sau a unei reviste.