16.6 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 6 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialCum vrea gruparea ministrului Pivniceru din CSM sฤƒ รฎl execute pe...

Cum vrea gruparea ministrului Pivniceru din CSM sฤƒ รฎl execute pe Daniel Morar

Daniel Morar, procurorul general interimar al Romaniei, fost sef DNA,  a fost  RECLAMAT de CSM la Inspecลฃia Judiaciarฤƒ, pentru INTERVIUL ACORDAT redactorului sef adjunct al  REVISTEI 22, Andreea Pora .

Lui Daniel Morar i se reproลŸeazฤƒ încฤƒlcarea Codului deontologic, lezarea independenลฃei judecฤƒtorilor ลŸi „posibile abateri disciplinare”.

Iniลฃial, sesizarea a fost facutฤƒ de Natalia Roman, preลŸedintele Uniunii Naลฃionale a judecatorilor din România, prietena ministrului Justiลฃiei Mona Pivniceru (PNL) ลŸi a secretarului de stat Cristina Manda ( PSD).

Apoi, sesizarea Nataliei Roman  a fost preluatฤƒ ลŸi susลฃinuta de Horaลฃius Dumbrava, ลŸeful secลฃiei de judecฤƒtori a CSM. Majoritatea (cinci din nouฤƒ membri) Secลฃiei de judecฤƒtori a votat ca Inspecลฃia Judiciarฤƒ sฤƒ declanลŸeze anchetarea lui Daniel Morar.

Precizฤƒm cฤƒ Dumbravฤƒ, ca ลŸi prietenul sฤƒu, Adrian NeacลŸu, membru CSM suspendat pentru fapte de corupลฃie, sunt cercetati pentru conflict de interese de Agenลฃia Naลฃionalฤƒ de Integritate.

Care este miza executฤƒrii lui Daniel Morar

O eventualฤƒ pedepsire a lui Daniel Morar, l-ar elimina din funcลฃia de procuror general interimar care este ลŸi membru CSM. Îl poate elimina pe Morar ลŸi dintr-o eventualฤƒ cursฤƒ pentru obลฃinerea funcลฃiei de procuror general al României.

Dacฤƒ ar rฤƒmâne în continuare în CSM ca procuror general interimar, Daniel Morar ar participa la audierile favoriลฃilor ministrului Pivniceru pentru funcลฃiile de procuror general, de ลŸef DNA ลŸi de ลŸef DIICOT ลŸi ar pune întrebฤƒri grele, incomode pentru candidaลฃi, aลŸa cum a fฤƒcut-o ลŸi cu candidaลฃii Tiberiu Niลฃu (propus de ministrul Justiลฃiei pentru funcลฃia de procuror general) ลŸi Ioan Irimie (propus pentru ลŸefia DNA), demonstrând cฤƒ cei doi preferaลฃi ai Monei Pivniceru NU cunoลŸteau legislaลฃie, NU cunoลŸteau instituลฃiile europene cu care urmau sฤƒ colaboreze dacฤƒ ar fi fost numiลฃi pe funcลฃii, cฤƒ nu au fฤƒcut rechizitorii de trimitere în judecatฤƒ, deci NU meritau sฤƒ fie numiลฃi pe funcลฃii. Atunci, candidaลฃii Niลฃu ลŸi Irimie au primit aviz negativ de la CSM, iar preลŸedintele ลฃฤƒrii a refuzat numirea lor pe funcลฃii, motiv pentru care ministrul Pivniceru trebuie sฤƒ organizeze o altฤƒ selecลฃie,ceea ce înseamnฤƒ alte audieri în CSM.

Prin eliminarea lui Morar din CSM, Pivniceru ar scฤƒpa de un nou eลŸec dacฤƒ va propune pentru funcลฃiile de conducere ale Parchetelor  procurori incompetenลฃi.

Cum a ajutat reclamanta lui Morar subordonarea CSM de cฤƒtre USL

La ลŸedinลฃa CSM de revocare a judecฤƒtorilor Cristi Dฤƒnileลฃ ลŸi Alina Ghica, Natalia Roman, reclamanta lui Daniel Morar, în calitate de preลŸedinte UNJR, împreuna cu magistrati de la Asociatia Magistatilor, a fฤƒcut presiuni, a ameninลฃat cu desfiintarea CSM  daca nu se voteazฤƒ revocarea.

Aceste presiuni au fost dublate de un miting din fata sediului CSM, condus de un membru PNL- Cezar Avramuลฃฤƒ- premiat pentru mitinguri la congresul PNL.

Natalia Roman ลŸi grupul ei au avut atunci succes: s-a votata revocarea judecatorilor Dฤƒnileลฃ ลŸi Ghica. Din acel moment s-a schimbat raportul de forลฃe din CSM, aceastฤƒ instituลฃie fiind subordonata USL.

Miza subordonฤƒrii este uriaลŸฤƒ : USL va controla numirea procurorului general al României, numirea ลŸefilor DNA si DIICOT, numirea presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie, scopul final fiind salvarea clintelei USL de dosare penale si de condamnari la închisoare.

CiteลŸte interviul acordat de Daniel Morar Revistei 22.

Reamintim cฤƒ judecฤƒtorii Danileลฃ ลŸi Ghica au fost pedepsiลฃi pentru cฤƒ au votat un procuror   (pe Oana Haineala) ca ลŸef CSM, deลŸi legea permite procurorilor sฤƒ fie aleลŸi pe funcลฃia de preลŸedinte CSM, iar tot legea spune cฤƒ un membru CSM trebuie sฤƒ voteze potrivit conลŸtiinลฃei sale, fiind interzis sฤƒ li se impunฤƒ cum sฤƒ voteze.

De asemenea, Dฤƒnileลฃ ลŸi Ghica au fost pedepsiลฃi pentru cฤƒ în 2012  au criticat toate imixtiunile USL în înfฤƒptuirea Justitiei, precum si nerespectarea legilor tarii, inclusiv a Constitutiei.

In acea perioada, atat Natalia Roman, cat si Dumbrava au tacut malc, desi erau obligati de LEGE  sa ia atitudine ca Danilet si Ghica.

Inspectia Judiciara despre declaratii similare fฤƒcute de Morar: „Aceste afirmaลฃii se încadreazฤƒ în limitele dreptului de exprimare”

Nu este prima data cand Daniel Morar ar fi cercetat, la cererea secลฃiei de judecฤƒtori din CSM, de Inspectia Judiciara pentru declaratii fฤƒcute presei.

Reamintim cฤƒ în 2011, tot  judecatorii  CSM – sectie formata din aceleaลŸi persoane – , au cerut anchetarea lui Daniel Morar pentru declaraลฃiile fฤƒcute într-o emisiune a televiziunii publice, unde i-a criticat pe unii  judecatori de la Inalta Curte pentru soluลฃiile date în anumite dosare sau pentru tergiversarea dosarelor.

Atunci,  Inspecลฃia Judiciara  a decis :

“Aceste afirmatii se încadreaza în limitele libertฤƒลฃii de exprimare conferitฤƒ unui magistrat care, prin pozitia pe care o ocupa în sistemul judiciar, are responsabilitฤƒลฃi cu privire la înfฤƒptuirea corectฤƒ ลŸi într-un termen rezonabil a actului de justitie(…). Apreciem cฤƒ nu sunt elemente care sฤƒ conducฤƒ la concluzia cฤƒ se poate reลฃine existenลฃa unor abateri de la normele care consacrฤƒ standardele de conduitฤƒ ale magistraลฃilor.

Ce a spus Daniel Morar despre  Parchetul General

– „Observ o clarฤƒ relaxare a unora dintre procurori (…) Sunt vreo 10 oameni performanลฃi pe dosare, mai sunt 10 oameni care lucreazฤƒ în numele procurorului general pe diferite acte, pentru cฤƒ procurorul general are sute de acte într-o lunฤƒ, dar sunt alลฃi procurori cu o activitate foarte slabฤƒ, nu de ieri, ลŸi, din pฤƒcate, ลŸefii lor nu au folosit instrumentul evaluฤƒrii (…) Au dosare, dar nu le fac. Sunt destul de mulลฃi. La secลฃia de urmฤƒrire penalฤƒ… Dar sunt ลŸi în altฤƒ parte. Sunt la secลฃia de resurse umane unii care toatฤƒ ziua sunt plecaลฃi, îi caut ลŸi nu-i gฤƒsesc, mi se spune cฤƒ sunt colo, colo. Dar eu sunt interimar. (…)Eu i-aลŸ pune în primul rând sฤƒ lucreze. I-aลŸ activa pe cei care sunt total inactivi ลŸi care considerฤƒ Parchetul General un sanatoriu. Sunt oameni care nu lucreazฤƒ sau care lucreazฤƒ la minima rezistenลฃฤƒ. Eu i-aลŸ pune la lucru ลŸi aลŸ avea instrumentul, le-aลŸ da calificativul de „insuficient“, dacฤƒ ei sunt de insuficient, ลŸi nu le-aลŸ da pe prietenie calificativul „foarte bine“. De fapt, asta e problema întregului sistem judiciar. Nu vฤƒ gândiลฃi cฤƒ, dacฤƒ 99,99% dintre procurorii ลŸi judecฤƒtorii din România au „foarte bine“, cât de performant e acest sistem? E ridicol pentru cineva care priveลŸte din afarฤƒ, nu? „

– „Poลฃi sฤƒ propui CSM sฤƒ-l sancลฃioneze disciplinar pentru lipsฤƒ de activitate. Or, nu se face aลŸa ceva, cฤƒ suntem bฤƒieลฃi buni. Ce poลฃi sฤƒ faci ca ลŸef e sฤƒ-ลฃi foloseลŸti instrumentul evaluฤƒrii, sฤƒ-i dai „insuficient“, sฤƒ-l sancลฃionezi, sฤƒ-l dai afarฤƒ din magistraturฤƒ, sฤƒ-i tai din salariu, sฤƒ-l degradezi din funcลฃie. Or, nu se întâmplฤƒ lucrul acesta. Trebuie s-o luฤƒm cu relativul de rigoare. Mฤƒ refer la niลŸte oameni. Aceastฤƒ clemenลฃฤƒ nu este admisibil sฤƒ o ai în instituลฃiile publice(…)

Ce a spus Morar despre actualul CSM

– “Strict judecând dupฤƒ ce s-a întâmplat marลฃi la CSM ( când au fost revocaลฃi Cristi Danilet si Alina Ghica, fara respectarea legislatiei-nn) ลŸi dupฤƒ ce s-a întâmplat în ultimele douฤƒ luni, cred cฤƒ ne-am îmbฤƒtat cu apฤƒ rece. La nivel de majoritate nu e un sistem reformat (…)Eu cred cฤƒ nu se poate vorbi de un CSM reformist ca urmare a votului de marลฃi. Nu faptul cฤƒ nu mai sunt Danileลฃ sau Ghica. Modul cum s-a votat masiv pentru o revocare fฤƒrฤƒ motive aratฤƒ cฤƒ nu poate fi un CSM reformist. E un CSM încolonat”

  “CSM nu va mai fi ca CSM de anul trecut, care a fost singurul moment, singurul an în care CSM a ieลŸit în evidenลฃฤƒ cu atitudini clare, ferme, precise, vocale, exprimate la timp, nu la 2 sฤƒptฤƒmâni, ลŸi corecte. CSM nu a fost reformist nici în 2005, 2006, 2007, 2008 ลŸi, dupฤƒ cum îl vฤƒd, nu va mai fi nici de acum înainte. Prin urmare, un CSM nereformist nu are cum sฤƒ facฤƒ lucruri bune în perspectiva numirilor de la vârful sistemului judiciar în perioada urmฤƒtoare. Din moment ce vedem un CSM care îลŸi exclude colegii reformiลŸti, nu vฤƒd altฤƒ atitudine a lor pe viitor. Adicฤƒ scฤƒpฤƒm de reformiลŸti ( adica de Dฤƒnileลฃ, Ghica si Hฤƒinealฤƒ-nn), cฤƒ reformiลŸtii sunt vocali, ลŸi o sฤƒ facem regulile aลŸa cum credem noi! „

 Ce a spus Morar despre judecฤƒtorul Horaลฃius  Dumbrava

– „Vreลฃi sฤƒ ne întoarcem la CSM din 2011, condus de Horaลฃiu Dumbravฤƒ? O preลŸedinลฃie absolut mediocrฤƒ, un om care n-a rezolvat absolut nimic în 2011. Un om care a ratat total mandatul, lucru pe care i l-am spus în douฤƒ rânduri, n-a fฤƒcut lucruri pe care putea sฤƒ le facฤƒ. ลži acum vedem un membru al CSM frustrat, care a pornit rฤƒzboiul cu colegii lui din CSM, determinat de faptul cฤƒ anul trecut au pierdut alegerile în faลฃa d-nei Ghica, iar anul acesta în faลฃa d-nei Hฤƒinealฤƒ. Nu se întreabฤƒ dacฤƒ nu cumva candidaลฃii pe care îi susลฃin ei, gruparea d-lui Dumbravฤƒ, sunt mai slabi decât ceilalลฃi? Sฤƒ ne uitฤƒm un pic la planurile de management. Vedem niลŸte oameni extrem de înverลŸunaลฃi unul împotriva altuia. În condiลฃiile acestea, nu cred cฤƒ CSM poate sฤƒ joace un rol reformist ลŸi din pฤƒcate ne va confirma destul de repede”

Ce a spus Morar despre revocarea judecฤƒtorilor Dฤƒnileลฃ ลŸi Ghica: „execuลฃie sumarฤƒ, fฤƒrฤƒ motive, ca în perioada comunistฤƒ”

– “E un CSM extrem de comod pentru puterea politicฤƒ. Asta ne aลŸteaptฤƒ. Un CSM care, o sฤƒ vedeลฃi, nu va reacลฃiona la acuzele oamenilor politici sau va reacลฃiona dupฤƒ câteva luni, când nimeni nu-ลŸi mai aduce aminte declaraลฃia omului politic. Or, ce a diferenลฃiat CSM din anul 2012 de ceilalลฃi ani a fost faptul cฤƒ avea o reacลฃie la timp, adecvatฤƒ ลŸi la timp. Ce poate sฤƒ facฤƒ CSM? Nu poate pedepsi pe nimeni, poate doar sฤƒ ia o atitudine, sฤƒ spunฤƒ: aici, d-lor politicieni sau d-lor inculpaลฃi, indiferent cine sunt, aลฃi depฤƒลŸit mฤƒsura. Atât a spus CSM: atenลฃionฤƒm cฤƒ aceasta afecteazฤƒ independenลฃa sau reputaลฃia magistraลฃilor. Pฤƒi, dacฤƒ nici aceastฤƒ reacลฃie publicฤƒ nu o avem la timp, care e rostul CSM?”

 – Am constatat cu dezamฤƒgire cฤƒ, din cei 19 membri ai CSM, doar  doi oameni, d-na preลŸedintฤƒ ลŸi cu mine, am insistat sฤƒ ni se spunฤƒ motivele ( revocฤƒrii judecฤƒtorilor Cristi dฤƒnileลฃ ลŸi alina Ghica-nn). Altfel, asistฤƒm la o execuลฃie sumarฤƒ, fฤƒrฤƒ motive, chestie care e specificฤƒ unei perioade apuse pentru noi, perioadei comuniste”.

 

 

 

 

Cele mai citite

Hezbollah: Orice legฤƒturฤƒ cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenลฃial รฎnlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...

Protest cu mii de oameni la Budapesta รฎn faศ›a sediului televiziunii de stat

Mii de cetฤƒศ›eni unguri au protestat รฎn faศ›a sediului televiziunii publice din Budapesta, cerรขnd un serviciu de presฤƒ independent. Protestul a fost organizat de...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ