12.2 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăGDPROperaţiunea „Pijamale noi în spitale“ se răspândeşte în toată ţara

Operaţiunea „Pijamale noi în spitale“ se răspândeşte în toată ţara

O campanie inedită menită să înlocuiască pijamalele uzate din spitalele gălăţene ar putea fi luată drept model şi de cetăţenii din alte oraşe, nemulţumiţi de starea precară a dotărilor pe care le au unităţile sanitare.

De Ziua Femeii, mămicile de la Maternitatea Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi vor primi cămăşi de noapte noi, strânse din donaţii, la fel şi pacientele de la Maternitatea „Buna Vestire”, care au primit astfel de cadouri de Mărţişor. Toate au fost donate de gălăţeni în cadrul campaniei „Bolnavii au dreptul la demnitate!”, iniţiată de jurnalista gălăţeană Emanuela Turcu. „Ideea mi-a venit în ianuarie, când l-am internat pe tata în Spitalul Judeţean de Urgenţă şi am văzut cât de uzate sunt pijamalele din spital. Mi s-a părut inuman să fii nevoit să te îmbraci într-o pijama ruptă, vai de capul ei, în condiţiile în care oricum ai moralul la pământ din cauza suferinţei. Am lansat campania pe Facebook, rugându-i pe toţi prietenii să mi se alăture şi să doneze o pijama pentru bolnavii din spitalul judeţean”, ne-a declarat Emanuela Turcu. Până acum au fost donate 250 de pijamale şi cămăşi de noapte.

„Au venit şi foarte mulţi gălăţeni pe care nu îi cunoşteam“

Deşi pare incredibil, campania iniţiată de Emanuela Turcu a generat un spirit de solidaritate printre gălăţenii cărora le pasă ce se întâmplă în oraşul lor. Ema este o jurnalistă bine cunoscută la Galaţi, a făcut presă scrisă, radio şi televiziune. Dacă la demararea campaniei acesta părea un avantaj, pentru că primii care au făcut donaţii au fost prieteni şi cunoscuţi, ulterior s-a dovedit că succesul nu se datorează prietenilor, ci faptului că a pus în discuţie rezolvarea unei probleme pe care majoritatea gălăţenilor o consideră importantă. Au răspuns iniţiativei şi foarte mulţi gălăţeni pe care nu îi cunoştea: „Campaniei mele s-au alăturat şi o parte din fotbaliştii de la Oţelul Galaţi, cărora le sunt recunoscătoare, la fel cum le sunt recunoscătoare tuturor celor care au donat, cunoscuţi sau necunoscuţi. Am primit donaţii din Anglia, Franţa, Belgia şi Italia. Le mulţumesc şi gălăţenilor care nu au uitat de unde au plecat, chiar dacă acum trăiesc în ţări în care sistemul de sănătate merge ceas”, spune jurnalista.

Ce urmează

Generozitatea gălăţenilor a convins-o pe Ema să-şi continue campania: „Vreau să continui acest gen de campanii. Am şi gândit-o pe următoarea. Va începe în Săptămâna Mare şi se va derula pe parcursul întregii luni mai. Voi face o colectă de pijamale, scutece, bluziţe, căciuliţe, pamperşi pentru copiii din Spitalul de Pediatrie „Sf. Ioan“ din Galaţi, dar şi pentru nou-născuţii din maternităţile oraşului. Donaţia o voi face pe 1 iunie, de Ziua Copilului. Şi nu mă voi opri aici. Nu e nici uşor, dar nici greu nu este să faci astfel de campanii. Decât să arăţi mereu cu degetul şi să critici, mai bine te implici, spun eu. Oamenii sunt solidari în momente de cumpănă, iar boala este un astfel de moment”, a mai precizat Emanuela Turcu.

Campania de la Galaţi devine fenomen

Campania Emanuelei Turcu a fost preluată şi în alte oraşe: “Iniţiativa mea a fost preluată şi dezvoltată şi la Tulcea, unde, înţeleg, s-au adunat în jur de 140 de pijamale şi 140 de perechi de papuci, care vor fi donate Spitalului Judeţean Tulcea. Înseamnă mult pentru mine acest lucru şi m-aş bucura ca această campanie să se extindă în mai multe oraşe”.

 

Cele mai citite

Avertizare Cod Portocaliu de inundații emis pentru șase județe

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare de Cod Portocaliu de inundații, valabilă pe 30 septembrie, pentru râurile...
Ultima oră
Pe aceeași temă