Oamenii care au probleme cu somnul sunt de trei ori mai predispuşi la afecţiuni ale inimii, avertizează cercetătorii norvegieni. Într-un studiu derulat timp de 11 ani, ei au descoperit că există o legătură între calitatea somnului şi atacul de cord, potrivit BBC News.
Studiul, efectuatpe 50.000 de persoane şi publicat în „European Heart Journal”, arată că există o legătură clară între felul în care dormim şi atacul de cord.
Cercetătorii de la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie din Norvegia au studiat legătura dintre somn şi bolile de inimă la persoane cu vârste cuprinse între 20 şi 89 de ani. Ei au descoperit că, din cauza tulburărilor de somn, muşchii inimii slăbesc şi pompează greşit sânge în corp.
„Nu ştim dacă insomnia cauzează, într-adevăr, infarctul. Dar, dacă ipoteza se verifică, partea bună este că există tratamente pentru tulburările de somn. Deci, investigând cauzele tulburărilor, putem afla mai multe şi despre apariţia bolilor de inimă”, a explicat coordonatorul studiului, doctorul Lausgand.
Dincolo de legătura dintre somn şi infarct, cercetătorii atenţionează că lipsa somnului provoacă o mulţime de probleme organismului. Diabetul, depresia şi problemele de memorie au fost asociate cu tulburările de somn.
Care sunt factorii care duc la tulburările de somn
Sursele de zgomot. În prima jumătate de oră de somn, creierul este încă activ şi va percepe orice zgomot, perturbând somnul.
Lipsa unei rutine zilnice. Cu toţii avem un ceas interior care ne spune când suntem obosiţi . Este bine să respecţi semnalele pe care ţi le transmite corpul şi să încerci să dormi minim opt ore în fiecare noapte, ca să te trezeşti odihnit dimineaţa.
Consumul de excitanţi. Cafeina stimulează sistemul nervos şi te menţine treaz ore întregi. Dacă eşti un consumator înrăit de cafeină, vei avea un somn superficial şi te vei odihni mai puţin. Alcoolul duce la apnee şi provoacă un somn agitat. Cinele copioase şi mâncarea foarte condimentată pot afecta şi ele odihna.
Temperatura din dormitor. Dacă ţi-e prea cald sau prea frig, vei adormi greu şi vei avea un somn agitat. Temperatura potrivită din dormitor ar trebui să fie cu o jumătate de grad mai mică decât temperatura setată în cameră pe timpul zilei.
Problemele de peste zi. Stresul este unul din principalii inamici ai somnului profund. De aceea, înainte de culcare, ar trebui să alungi din minte orice când sau problemă de care te-ai lovit în timpul zilei pentru că îţi induci o stare de anxietate. Totodată, dacă simţi pe moment că nu îţi mai e somn, experţii recomandă să faci un exerciţiu care să-ţi distragă atenţia de la lucrurile care te împiedicau să dormi- cum ar fi un puzzle- şi apoi te poţi bucura de un somn liniştit.