18 C
Bucureศ™ti
joi, 5 septembrie 2024
AcasฤƒGDPRTulburฤƒrile de somn ar putea provoca un infarct

Tulburฤƒrile de somn ar putea provoca un infarct

Oamenii care au probleme cu somnul sunt de trei ori mai predispuลŸi la afecลฃiuni ale inimii, avertizeazฤƒ cercetฤƒtorii norvegieni. Într-un studiu derulat timp de 11 ani, ei au descoperit cฤƒ existฤƒ o legฤƒturฤƒ între calitatea somnului ลŸi atacul de cord, potrivit BBC News.

Studiul, efectuatpe 50.000 de persoane ลŸi publicat în „European Heart Journal”, aratฤƒ cฤƒ existฤƒ o legฤƒturฤƒ clarฤƒ între felul în care dormim ลŸi atacul de cord.

Cercetฤƒtorii de la Universitatea de ลžtiinลฃฤƒ ลŸi Tehnologie din Norvegia au studiat legฤƒtura dintre somn ลŸi bolile de inimฤƒ la persoane cu vârste cuprinse între 20 ลŸi 89 de ani. Ei au descoperit cฤƒ, din cauza tulburฤƒrilor de somn, muลŸchii inimii slฤƒbesc ลŸi pompeazฤƒ greลŸit sânge în corp.

„Nu ลŸtim dacฤƒ insomnia cauzeazฤƒ, într-adevฤƒr, infarctul. Dar, dacฤƒ ipoteza se verificฤƒ, partea bunฤƒ este cฤƒ existฤƒ tratamente pentru tulburฤƒrile de somn. Deci, investigând cauzele tulburฤƒrilor, putem afla mai multe ลŸi despre apariลฃia bolilor de inimฤƒ”, a explicat coordonatorul studiului, doctorul Lausgand.

Dincolo de legฤƒtura dintre somn ลŸi infarct, cercetฤƒtorii atenลฃioneazฤƒ cฤƒ lipsa somnului provoacฤƒ o mulลฃime de probleme organismului. Diabetul, depresia ลŸi problemele de memorie au fost asociate cu tulburฤƒrile de somn.

Care sunt factorii care duc la tulburฤƒrile de somn

Sursele de zgomot. În prima jumฤƒtate de orฤƒ de somn, creierul este încฤƒ activ ลŸi va percepe orice zgomot, perturbând somnul.

Lipsa unei rutine zilnice. Cu toลฃii avem un ceas interior care ne spune când suntem obosiลฃi . Este bine sฤƒ respecลฃi semnalele pe care ลฃi le transmite corpul ลŸi sฤƒ încerci sฤƒ dormi minim opt ore în fiecare noapte, ca sฤƒ te trezeลŸti odihnit dimineaลฃa.

Consumul de excitanลฃi. Cafeina stimuleazฤƒ sistemul nervos ลŸi te menลฃine treaz ore întregi. Dacฤƒ eลŸti un consumator înrฤƒit de cafeinฤƒ, vei avea un somn superficial ลŸi te vei odihni mai puลฃin. Alcoolul duce la apnee ลŸi provoacฤƒ un somn agitat. Cinele copioase ลŸi mâncarea foarte condimentatฤƒ pot afecta ลŸi ele odihna.

Temperatura din dormitor. Dacฤƒ ลฃi-e prea cald sau prea frig, vei adormi greu ลŸi vei avea un somn agitat. Temperatura potrivitฤƒ din dormitor ar trebui sฤƒ fie cu o jumฤƒtate de grad mai micฤƒ decât temperatura setatฤƒ în camerฤƒ pe timpul zilei.

Problemele de peste zi. Stresul este unul din principalii inamici ai somnului profund. De aceea, înainte de culcare, ar trebui sฤƒ alungi din minte orice când sau problemฤƒ de care te-ai lovit în timpul zilei pentru cฤƒ îลฃi induci o stare de anxietate. Totodatฤƒ, dacฤƒ simลฃi pe moment cฤƒ nu îลฃi mai e somn, experลฃii recomandฤƒ sฤƒ faci un exerciลฃiu care sฤƒ-ลฃi distragฤƒ atenลฃia de la lucrurile care te împiedicau sฤƒ dormi- cum ar fi un puzzle- ลŸi apoi te poลฃi bucura de un somn liniลŸtit.

Cele mai citite

Transporturile pe Dunฤƒre sunt รฎn pericol. Soluศ›iile pentru un trafic eficient de mฤƒrfuri

Debitul Dunฤƒrii continuฤƒ sฤƒ scadฤƒ pe fondul secetei ลŸi al lipsei de investiลฃii รฎn lucrฤƒri de dragaj.12 dintre porturile dunฤƒrene nu au รฎncฤƒ conexiuni...

Transporturile pe Dunฤƒre sunt รฎn pericol. Soluศ›iile pentru un trafic eficient de mฤƒrfuri

Debitul Dunฤƒrii continuฤƒ sฤƒ scadฤƒ pe fondul secetei ลŸi al lipsei de investiลฃii รฎn lucrฤƒri de dragaj.12 dintre porturile dunฤƒrene nu au รฎncฤƒ conexiuni...

Ciucฤƒ e dezamฤƒgit de interacศ›iunea cu Elena Lasconi: Nu cred cฤƒ se mai poate รฎntรขmpla ceva

PreลŸedintele PNL, Nicolae Ciucฤƒ, afirmฤƒ cฤƒ a lฤƒsat cale deschisฤƒ dialogului cu liderul USR, Elena Lasconi, dar nu crede cฤƒ se mai poate รฎntรขmpla...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ