Câștigătorii Wienerberger Brick Award 2016, care evidenţiază cele mai bune proiecte de arhitectură ce utilizează cărămida ca material de construcţie, au fost anunțați oficial. Premiile pentru cele cinci categorii – Clădiri Rezidențiale, Clădiri Publice, Reabilitări, Integrare Urbană şi Integrare Durabilă –, incluzând doi câștigători ai Marelui Premiu și Premiul Special, au fost prezentate la Gala Brick Award de la Viena, pe 19 mai.
Juriul, format din specialişti de reputație internațională din Italia, Marea Britanie, Belgia și Slovacia, a selectat câștigătorii pentru fiecare categorie din lista scurtă de 50 de proiecte inovatoare, alese din peste 600 de proiecte din 55 de țări înscrise.
Criteriile de evaluare au inclus designul exterior inovator și utilizarea inedită a cărămizii ca material decorativ, pe lângă funcționalitatea, durabilitatea și performanța energetică ale acesteia.
Proiectul 2226, realizat de arhitectul Dietmar Eberle din Lustenau, a fost câştigătorul Marelui Premiu şi al categoriei Soluţii Speciale. Proiectul integrează perfect viziunea lui D. Eberle, „Back to the roots!”, principala sa caracteristică fiind conceptul privind energia. 2226 confirmă faptul că reducerea consumului de energie se poate obţine prin intermediul soluțiilor de arhitectură. Clădirea funcționează fără ventilație, fără aer condiționat și fără încălzire. Numele indică temperatura din interiorul clădirii, care variază între 22 și 26 de grade Celsius pe toată durata anului. Acest lucru este posibil datorită pereților din cărămidă cu o grosime de 76 cm. Singura sursă de energie este căldura degajată de oameni, computere și corpuri de iluminat. Această abordare revoluționară a fost premiată și în cadrul categoriei Integrare Durabilă (Soluții Speciale).
Al doilea câștigător al Marelui Premiu a fost proiectul House 1014 din centrul istoric al orașului Granollers (provincia Barcelona), un exemplu excelent de cum se poate folosi spațiul rezidual din zonele urbane. Proiectul a fost ridicat în condiții extrem de neprietenoase, pe un loc îngust, de doar 6,5 metri. Pornind de la dorința beneficiarului de a împărți locuința în două zone independente, biroul de arhitectură Harquitects a venit cu propunerea de a alterna spațiile interioare cu cele exterioare. Acestea cuprind o locuință privată, o casă de oaspeți, terase și curți interioare. Utilizarea cărămizilor aduce împreună modernismul și tradiția, contribuind semnificativ la imaginea de ansamblu a proprietății. Pe lângă Marele Premiu, acest proiect a câştigat şi la categoria Integrare Urbană.
Proiectul câștigător la categoria Clădiri Rezidențiale este din Vietnam și a avut ca sursă de inspirație termitele. Numele proiectului, Termitary House, descrie planurile clădirii, care se aseamănă cu planul de construcție al unui munte de termite, unde toate coridoarele, galeriile și camerele se reunesc într-o sală centrală principală. Pentru a face față condițiilor climatice extreme, arhitecții de la Tropical Space au decis să realizeze clădirea din cărămizi. Termitary House poate fi un prototip pentru locuințe eficiente din punctul de vedere al costurilor în zonele tropicale.
Auditorium-ul centrului medical AZ Groeninge din Belgia este câștigătorul la categoria Clădiri Publice. Noul auditorium are o structură care contrastează cu designul tradițional al clădirii principale existente, dând impresia că se mulează pe panta terenului. Fațada sălii este acoperită cu cărămizi într-o formă neregulată. „Cărămizile au fost plasate în plan vertical pentru a evidenția curbura ca o panglică”, explică arhitectul proiectului, Bert Dehullu. AZ Groeninge este un exemplu de îmbinare armonioasă între tradițional și stilul modern.
Câștigătorul la categoria Residential Use este proiectul Marília, al studioului SuperLimão din São Paulo, Brazilia. Casa din Rua Marília datează din 1915, fiind una dintre ultimele clădiri istorice din cărămidă rămase în zonă. În loc să opteze pentru o soluție atractivă din punct de vedere economic, adică demolarea clădirii, arhitecţii au luat decizia de a o conserva. „Cu Marília, am profitat de oportunitatea de a crea un proiect ce respectă istoria, materialul de construcție, mediul și spațiul înconjurător”, a subliniat arhitectul proiectului. Marília prezintă o soluție eficientă pentru extinderea unei clădiri.
Un Premiu Special a mers către casa de arhitectură Duplex, pentru proiectul Cluster House din Zurich. Acest concept inovator privind locuirea presupune renunțarea la unele elemente de confort, aşa cum este propriul spațiu pentru garaj. În schimb, locuitorii se bucură de servicii precum car sharing, bucătării comune, sere, camere de hotel pentru oaspeți. Cluster House arată deschiderea pentru o locuire accesibilă și în același timp de calitate.