18 C
Bucureศ™ti
joi, 5 septembrie 2024
AcasฤƒSpecialBani europeni pentru Mafia rusฤƒ

Bani europeni pentru Mafia rusฤƒ

Eurogroup a anunลฃat acceptul Ciprului  de a se supune unui audit privind spฤƒlarea banilor efectuat de un cabinet independent, aลŸa cum doreลŸte zona euro înainte de a studia un program de ajutor financiar pentru insula aflatฤƒ în pragul falimentului.

Zona euro, ลŸi în special Germania, aลŸteaptฤƒ din partea Nicosiei un angajament fฤƒrฤƒ echivoc de a lupta contra spฤƒlฤƒrii banilor. La jumฤƒtatea lunii trecute, liderii europeni au cerut autoritฤƒลฃilor din Cipru sฤƒ-ลŸi clarifice poziลฃia ลŸi au afirmat cฤƒ angajamentul ลฃฤƒrii în acest dosar este o condiลฃie sine qua non acordฤƒrii unui ajutor financiar.

Cipru este una dintre cele mai mici economii din zona euro. ลขara reprezintฤƒ doar 0,002% din populaลฃia UE ลŸi 0,2% din PIB. Esenลฃialul PIB-ului cipriot provine din sectorul financiar, mica insulฤƒ afiลŸând o taxฤƒ de impozitare a firmelor de doar 10%, rata cea mai micฤƒ din Europa.

De unde ลŸi faptul cฤƒ a devenit un adevฤƒrat paradis fiscal ลŸi  îndelungatฤƒ tradiลฃie de ลฃarฤƒ unde secretul fiscal este asigurat. Un raport al serviciilor secrete germane, dezvฤƒluit în noiembrie trecut, a relevat cฤƒ insula este un paradis fiscal preferat de mafiile din fostele republici sovietice ลŸi o destinaลฃie privilegiatฤƒ a exilaลฃilor fiscali europeni ลŸi ruลŸi. În toamnฤƒ, Spania a dezmembrat o  amplฤƒ reลฃea de spฤƒlare de bani în care erau implicate Insulele Seychelles, Andorra ลŸi Cipru.

Paradis fiscal

Reticenลฃele europenilor de a acorda un ajutor financiar Ciprului provin din faptul cฤƒ de aceลŸti bani „ar profita ruลŸii bogaลฃi care ลŸi-au plasat banii murdari proveniลฃi din diverse trafice în bฤƒncile din insula mediteraneeanฤƒ”. În 2011, oligarhii ruลŸi au investit în bฤƒnci din Cipru 21 miliarde euro, mai mulลฃi decât PIB-ul anual al insulei, 17,8 miliarde. 

Oficial, Cipru a respectat toate acordurile privind lupta contra spฤƒlฤƒrii banilor, legile necesare au fost adoptate, iar instituลฃiile create. Dar existฤƒ probleme în ce priveลŸte punerea lor în practicฤƒ iar legile nu sunt aplicate corect.

Potrivit Der Spiegel, „ruลŸii nu iubesc Cipru doar pentru clima sa. Acolo, cutiile poลŸtale sunt încฤƒ anonime, bฤƒncile tac ลŸi impozitele sunt mici”. Iar cetฤƒลฃenia cipriotฤƒ se acordฤƒ foarte uลŸor.

Cipru a cerut un ajutor financiar ลŸi trebuie sฤƒ ducฤƒ negocieri cu troika – FMI, UE, BCE – pentru obลฃinerea unui plan de salvare de 10 miliarde euro dar un membru al guvernului german declara cฤƒ un plan de ajutor pentru Cipru ar putea fi criticat sever.

Pentru cฤƒ o clemenลฃฤƒ
europeanฤƒ faลฃฤƒ de Cipru ar contrasta cu discursul sever ลฃinut faลฃฤƒ de Grecia, care întârzie sฤƒ punฤƒ în lucru toate reformele care îi sunt cerute de creditori.  

Cele mai citite

Transporturile pe Dunฤƒre sunt รฎn pericol. Soluศ›iile pentru un trafic eficient de mฤƒrfuri

Debitul Dunฤƒrii continuฤƒ sฤƒ scadฤƒ pe fondul secetei ลŸi al lipsei de investiลฃii รฎn lucrฤƒri de dragaj.12 dintre porturile dunฤƒrene nu au รฎncฤƒ conexiuni...

Transporturile pe Dunฤƒre sunt รฎn pericol. Soluศ›iile pentru un trafic eficient de mฤƒrfuri

Debitul Dunฤƒrii continuฤƒ sฤƒ scadฤƒ pe fondul secetei ลŸi al lipsei de investiลฃii รฎn lucrฤƒri de dragaj.12 dintre porturile dunฤƒrene nu au รฎncฤƒ conexiuni...

Netanyahu acuzฤƒ Hamas de eศ™ecul negocierilor de pace: a „respins” รฎn bloc „tot”

Premierul israelian a acuzat miercuri Hamas cฤƒ a "respins" รฎn bloc "tot" ceea ce a fost propus รฎn timpul negocierilor purtate sub egida unei...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ