ALEGERI LOCALE 2016. Premierul Dacian Cioloș, copreședintele PNL Vasile Blaga, candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, și candidatul MP pentru șefia Bucureștiului, Robert Turcescu, sunt printre politicienii care și-au exprimat preferințele la alegerile locale, duminică dimineața.
UPDATE 15.10: Deputatul Marioara Nistor, candidatul UNPR la Primăria Brăila, a declarat că a votat cu gândul la viitor, pentru că îşi doreşte o schimbare în Brăila.
Senatorul Alin Tişe, vicepreşedinte al PNL şi candidat pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Cluj, a declarat că a votat pentru reducerea decalajului dintre Cluj-Napoca şi judeţul Cluj.
Candidatul PNL pentru funcţia de primar al municipiului Târgovişte, Ciprian Prisăcaru, a declarat duminică, după ce a votat, că a ales pentru un viitor mai bun şi pentru oraşul pe care îl iubeşte.
Liderul PSD Sibiu, Ioan Cindrea, candidat în fruntea listei pentru Consiliul Judeţean (CJ), se aşteaptă ca partidul său să obţină un scor bun duminică în judeţ.
UPDATE 15.00: iderul PSD Mehedinţi, preşedinte al Consiliului Judeţean, Aladin Georgescu, a declarat duminică, la ieşirea din secţia de votare amenajată în Şcoala Generală din oraşul Vînju Mare, că „este nevoie să continuăm ceea ce am început şi să dăm cetăţenilor şansa unei dezvoltări şi modernizări durabile”.
Preşedintele în exerciţiu al Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, Titu Bojin, candidat pentru un nou mandat şi primul pe listele UNPR pentru CJ Timiş, a declarat că a votat cu gânduri bune pentru timişeni şi pentru continuarea proiectelor începute.
Candidatul PSD pentru funcţia de primar al Zalăului, Ionel Ciunt, a declarat duminică, la ieşirea de la urne, că a votat pentru transformarea municipiului într-un oraş european, cu o administraţie mai prietenoasă.
UPDATE 14.30: Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Ciprian Dobre, liderul PNL Mureş, a declarat duminică, la ieşirea de la urne, că în secţiile de votare din judeţ s-au întâmplat lucruri ‘inimaginabile’, din cauza distribuirii unui număr insuficient de buletine de vot, că nimeni nu a avut sub control începerea procesului electoral şi că acestea ar fi cele mai prost organizate alegeri de după 1990.
Senatorul Cătălin Boboc, candidatul PNL la Primăria Brăila, a declarat că a votat cu încrederea că Brăila se poate desprinde de trecut.
Preşedintele în exerciţiu al Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, Titu Bojin, candidat pentru un nou mandat şi primul pe listele UNPR pentru CJ Timiş, a declarat că a votat cu gânduri bune pentru timişeni şi pentru continuarea proiectelor începute.
Candidatul PSD pentru funcţia de primar al Zalăului, Ionel Ciunt, a declarat duminică, la ieşirea de la urne, că a votat pentru transformarea municipiului într-un oraş european, cu o administraţie mai prietenoasă.
UPDATE 14.25: Deputatul ALDE Ovidiu Silaghi a votat, duminică, în municipiul Satu Mare, pentru continuitate, afirmând că persoanele respective au experienţă administrativă. „Am votat pentru continuitate, pentru că cei pe care i-am votat au experienţă administrativă, au dovedit de-a lungul timpului în mandatele precedente că ştiu, vreau şi pot să facă treabă atât pentru judeţul Satu Mare cât şi pentru municipiul Satu Mare”, a declarat Silaghi, la ieşirea din secţia de votare. El a fost însoţit de soţia şi fiul său, potrivit Agerpres.
Deputatul social-democrat Emil Moţ, candidat PSD pentru funcţia de primar al municipiului Slatina, a declarat duminică, la ieşirea de la urne, că a votat pentru un viitor mai bun.
Senatorul Cătălin Boboc, candidatul PNL la Primăria Brăila, a declarat că a votat cu încrederea că Brăila se poate desprinde de trecut.
‘Azi am votat cu încrederea că Brăila se poate desprinde de trecut. Am votat pentru cei tineri, am votat pentru cei care sunt plecaţi să îşi caute un job în altă parte, am votat cu gândul la toţi aceştia, pentru că Brăila trebuie să fie un oraş deschis oamenilor, în care oamenii trebuie să trăiască şi cei care sunt plecaţi să se întoarcă. Am votat pentru un oraş curat, care să-şi redescopere mândria, farmecul de altădată’, a declarat Boboc.
UPDATE 14.20: Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, candidat la actualele alegeri locale, a declarat duminică, la ieşirea de la urne, că a votat pentru continuitate şi pentru a putea da „o perspectivă” tineretului. „Am votat pentru continuitate, ca să putem lucra împreună pe plan local, judeţean şi naţional, pentru acele obiective care au fost solicitate de către cetăţenii judeţului Harghita, pentru solidaritate între regiuni – Ciuc, Gheorgheni şi Odorhei şi ca să putem da o perspectivă tineretului din judeţul Harghita”, a spus Borboly Csaba, potrivit Agerpres.
Candidatul PSD pentru funcţia de primar al Ploieştiului a declarat, duminică, la ieşirea de la urne, că îşi doreşte că câştige alegerile pentru a continua proiectele începute, astfel încât Ploieştiul să ajungă un oraş european.
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care candidează pentru al treilea mandat pe lista UDMR Covasna, a declarat duminică, la ieşirea de la urne, că a votat pentru echipa care va putea continua modernizarea oraşului.
Candidatul PNL la preşedinţia CJ Giurgiu, Dumitru Beianu, copreşedintele PNL Giurgiu, a declarat duminică că a votat ‘pentru mai multă încredere şi mai multă prosperitate’. .
UPDATE 14.00: Candidatul PNL pentru funcţia de primar al municipiului Târgu-Jiu, Octavian Lupulescu, a declarat duminică, la ieşirea din secţia de votare, că îşi doreşte „o viaţă mai bună a oamenilor din oraş şi din judeţ”, el punctând că a votat „pentru respectarea legii de către toată lumea”.
Deputatul ALDE, Viorel Palaşcă, a declarat la ieşirea de la urne, că a votat „pentru un Mehedinţi prosper”. Potrivit acestuia, „pentru a realiza acest ideal la care visează toţi cei 237.987 alegători, cât sunt aşteptaţi la cele 286 secţii de votare din judeţul Mehedinţi, trebuie să acorde votul acelor candidaţi credibili, care au dat dovadă de profesionalism în activitatea lor de până acum, indiferent în ce sectoare s-a desfăşurat aceasta”.
UPDATE 13.00: Politicienii continuă să se prezinte, duminică, la secțiile de votare din țară, informează Agerpres.
Candidatul ALDE la Primăria Municipiului Buzău, Andrei Neder, a declarat: „Candidaţii noştri pentru consiliile locale şi CJ sunt tineri fără prea multă experienţă, dar cu energie şi multe idei, capabili să aducă Buzăul la starea de normalitate”.
Deputatul Mircia Muntean, candidatul PSRO la funcţia de primar al municipiului Deva, a declarat: „După patru ani am găsit numele preferat pe buletinul de vot şi l-am votat pentru o schimbare, pentru mersul înainte. Am votat pentru un oraş european şi nu pentru întoarcerea acestuia în anii 90″.
Preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), Paul Porr, candidat în fruntea listei la Consiliul Judeţean Sibiu, a declarat că a votat „cu capul și cu inima”.
Senatorul UDMR Biro Rozalia, preşedinte al Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) al UDMR şi lider al organizaţiei de femei din uniune, a declarat: „Avem nevoie în politică de o schimbare, o schimbare în sensul ca reprezentanţii politicii de astăzi să fie cât mai aproape de comunitate, să aibă deschiderea de a lucra în echipă şi de a soluţiona problemele comunităţii cu empatie. Toate aceste criterii pot fi satisfăcute de acele femei din politică pe care le putem vota astăzi. Sper că, la nivelul decizional local şi judeţean, reprezentativitatea femeilor va creşte accentuat faţă de mandatul precedent”.
Candidatul independent la Primăria Târgu Mureş, Soos Zoltan, a declarat la ieşirea de urne: „Azi am votat pentru un Târgu Mureş care trebuie eliberat de sub conducerea coruptă de acum. Am votat pentru un oraş în care trebuie să funcţioneze solidaritatea şi unde trebuie să lucrăm pentru beneficiul tuturor şi nu pentru profitul personal. Am votat pentru un Târgu Mureş în care să ne simţim cu toţii acasă, pe care împreună trebuie să o transformăm într-un oraş mai viabil, mai bogat şi mai bun. Astăzi am pus bazele viitorului. Am votat pentru un oraş căruia îi pasă de viitor şi vă îndemn pe toţi să votaţi schimbare, să votaţi Târgu Mureş”.
Candidatul Uniunii Salvaţi Bucureştiul (USB) la Primăria sectorului 1, Clotilde Armand, a venit duminică, în jurul orei 12,30, la Liceul „’Jean Monnet” din Capitală, pentru a se convinge, susţine ea, că votul se derulează corect: „Avem voluntari şi vreau să văd dacă condiţiile sunt corecte şi că totul va fi bine. Eu tot ceea ce fac este în regulă. Am voie să fac ceea ce fac, adică turul secţiilor”.
Candidatul Partidului Naţional Liberal (PNL) la Primăria Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, a declarat la ieşirea de la urne: „Am votat pentru un moment istoric, cred, în Sfântu Gheorghe. După douăzeci şi ceva de ani, am putea din nou să avem ocazia de a obţine un post interesant pentru români (cel de viceprimar, după constituirea viitorului Consiliu local-n.r). Îi invit pe toţi oamenii să vină la vot şi să voteze cu cei care îi reprezintă. Acesta este cel mai important mesaj. (…) Dacă prezenţa la vot va fi suficient de mare, sunt convins că astăzi se va scrie o pagină foarte, foarte interesantă de istorie, când doar un singur partid va putea să-i reprezinte pe români, aşa cum trebuie (…) Am venit la vot şi din motivul de a putea avea o voce răspicată în Sfântu Gheorghe. Este foarte clar că românii normali la minte, ca şi maghiarii normali la minte, oamenii deschişi, în principiu, la suflet şi minte trebuie să vină astăzi să voteze pentru un oraş normal, un oraş normal la cap”.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a votat duminică în comuna sa natală Cîrţa: „Pentru comunitatea maghiară din România mai există încă o miză: siguranţa în ceea ce priveşte păstrarea identităţii naţionale. Şi cum autorităţile locale, primarii, consiliile judeţene au din ce în ce mai multe atribuţii legate de acest domeniu – şcoli, învăţământ, cultură, folosirea limbii materne în administraţie – această miză apare şi în ceea ce priveşte alegerile locale. (…) Dincolo de aceste mize, mai există o miză: să arătăm că suntem o comunitate puternică în România şi vrem să rămânem pe pământul nostru natal, în ţara noastră şi orice vot, din acest punct de vedere, reprezintă şi arată şi această forţă pentru fiecare comunitate şi pentru comunitatea noastră”.
Preşedintele Partidului Naţional Democrat, Daniel Fenechiu, a votat duminică la Şcoala nr. 12 Herăstrău: „Aştept de la noul primar modernizarea Bucureştiului, decongestionarea traficului, rezolvarea problemelor curente ale Bucureştiului şi aici mă refer la căldură, la apă caldă, la parcuri, mă refer la serviciile publice. Îmi doresc ca acestea să fie mai bune, să fie mai transparente, îmi doresc ca acestea să fie în spiritul cetăţeanului. Sper din toată inima ca lumea să iasă la vot, bucureştenii să iasă la vot, să voteze în funcţie de modul cum percep candidaţii, acei candidaţi care cred că ar putea să le îndeplinească speranţele de administrare a Bucureştiului”.
Parlamentarul european Iuliu Winkler (UDMR) a votat duminică în municipiul Hunedoara, localitatea sa de domiciliu, unde a declarat: „Am votat cu foarte multă speranţă pentru ca municipiul Hunedoara să-şi poată găsi locul în judeţ. Am votat, fiind un patriot local, cu multă dragoste pentru viitorul Hunedoarei. Aş dori ca şi băiatul meu şi chiar nepoţii mei, dacă se poate, să-şi facă viitorul aici, în acest oraş”.
Totodată, el a subliniat rolul comunităţii maghiare, apreciind că membrii acesteia şi-au adus aportul la dezvoltarea judeţului: „Am votat pentru binele judeţului Hunedoara şi pentru comunitatea pe care o reprezint. Eu cred că noi, maghiarii din judeţul Hunedoara şi din municipiul Hunedoara, suntem o comunitate care ne-am adus aportul la ceea ce sunt oraşul şi judeţul şi vom face la fel şi în viitor, pentru propăşirea şi prosperitatea localităţii. Am votat cu multă speranţă”, a conchis Iuliu Winkler.
UPDATE 12.30: Numeroși politicieni au votat, duminică, la prânz, potrivit Agerpres.
Sorin Chelmu, secretarul general al Guvernului, a declarat: „Am votat cu gândul ca fiecare bucureştean să meargă pe stradă cu capul sus, să fie în siguranţă şi să aibă mai mult decât ceea ce îi oferă deocamdată societatea. Fiecare dintre noi cred că trebuie să ne asumăm votul, pentru că este responsabilitatea noastră şi, din toate punctele de vedere, atâta timp cât nu votăm, probabil că nu ne asumăm. Şi atunci, sigur, că e mai uşor să stai în tribună şi să fluieri decât să intri în teren şi să joci”.
Liderul judeţean al PNL Suceava, senatorul Gheorghe Flutur, a declarat: „Am votat pentru viitorul tinerilor, pentru locuri de muncă. Am votat pentru o relaţie mai bună dintre cetăţean şi instituţii, în special instituţiile administraţiei publice, pentru demnitatea sucevenilor, pentru a repune Bucovina şi judeţul Suceava pe hartă. Am votat, dacă vreţi, pentru a accelera dezvoltarea acestei zone rămase în urmă”.
Laura Chiriac, candidatul ALDE la funcţia de primar al sectorului 1, a votat duminică la Şcoala nr. 12 Herăstrău: „Locuiesc în acest cartier, vecinii mei sunt în acest cartier, am votat pentru comunitatea mea şi pentru ei şi sper ca votul de astăzi să schimbe ceva”.
Primarul interimar Mihai Chirica, candidatul PSD la Primăria Iaşi, a declarat: „Am votat cu un singur gând, pentru ca Iaşiul să fie al ieşenilor, pentru ca Iaşiul să-şi continue drumul pentru o comunitate deschisă. Consider că pentru toţi ieşenii, indiferent de gândurile lor, indiferent de opţiunile lor politice, primarul trebuie să fie al tuturor ieşenilor”.
Deputatul Cosmin Necula, candidatul PSD la funcţia de primar al municipiului Bacău, a declarat: „De 25 de ani doar liberalii, prin primari ori/şi Consiliul Local au decis pentru Bacău şi iată cum municipiul s-a aflat într-o continuă decădere atât din punct de vedere al vieţii oamenilor, dar şi economic. Am convingerea, de aceea am şi decis să candidez pentru funcţia de primar, că doar împreună, primar, consiliu local, dar şi cetăţeni, putem aduce Bacăul pe drumul cel bun, spre dezvoltare şi viaţă demnă”.
Candidatul PNL la funcţia de primar al municipiului Vaslui, Marius Arcăleanu, a declarat: „Am votat pentru un viitor prosper în municipiul Vaslui, am votat pentru a deschide oraşul către investitori, pentru crearea de locuri de muncă. Am votat cu gândul la tinerii care sunt plecaţi la muncă în străinătate, care s-ar întoarce oricând, dacă ar avea locuri de muncă acasă, în Vaslui”, a precizat Marius Arcăleanu.
Deputatul Florin Bîrsăşteanu, candidat PSD pentru fotoliul de primar al municipiului Timişoara, a declarat: „Am votat pentru mai multă implicare pe care cred că o pot stârni prin discuţiile pe care pot să le susţin cu oamenii, prin dialogul real pe care pot să-l am cu oamenii. Am votat pentru un oraş mai sănătos, mai curat, mai liniştit, mai respectat. Am votat pentru o viaţă mai bună pentru toţi cetăţenii oraşului, nu numai pentru cei din centru, ci şi pentru cei de la periferia oraşului”.
Primul candidat pe lista PSD Buzău pentru Consiliul Judeţean, Petre Emanoil Neagu, a declarat, la ieşirea de la urne, că a votat „cu gândul la generaţia de mâine şi pentru continuarea proiectelor deja începute în infrastructura rutieră, în sănătate şi educaţie”.
Deputatul PNL Ioan Bălan, vicepreşedinte al partidului pentru regiunea de Nord Est, a declarat: „Am votat cu cel care mi-a format convingerea că va face din Suceava o Suceavă europeană. Pentru Consiliul Local am votat cu echipa care am construit-o şi pe care o cunosc, formată din profesionişti, din oameni cu expertiză şi care vor da tot ce pot mai bun la acest mandat. Pentru Consiliul Judeţean am votat cu gândul la Bucovina şi am votat cu gândul că Bucovina iarăşi va fi cunoscută nu numai în ţară, ci şi în Europa, aşa cum a fost în 2008-2012”.
Principalii aspiranţi la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Botoşani, Costică Macaleţi (PSD) şi Gheorghe Sorescu (PNL), care se află pe primele poziţii pe listele de candidaţi la funcţia de consilier judeţean din partea formaţiunilor politice pe care le reprezintă, şi-au exprimat, duminică, dreptul de vot.
Sorescu a declarat: „Am votat pentru o echipă care este cea mai bună şi care va duce cu siguranţă la dezvoltarea judeţului. Am votat inclusiv ca feciorul meu, alţi copii şi tineri de vârsta lui să rămână într-un judeţ care se va dezvolta”.
La rândul lui, Costică Macaleţi susţine că a votat pentru o echipă puternică şi pentru un judeţ mai prosper: „Am votat în cunoştinţă de cauză. Am votat pentru o echipă care va pune în valoare ceea ca înseamnă bun în judeţul Botoşani. Am votat pentru proiecte, pentru cetăţenii din judeţul Botoşani în ideea de o duce mai bine. Am emoţii, în general pun emoţii în tot ceea ce fac şi sper să fie bine”,
Europarlamentarul Tokes Laszlo, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT), a declarat: „Aşa cum vocea străzii, după incendiul din Clubul Colectiv, a militat pentru demisia clasei politice postcomuniste, şi noi, maghiarii din România, dorim schimbări radicale în viaţa politică maghiară”, a spus Tokes.
„Noi, din păcate, în ultimii 25 de ani, nu întotdeauna am exercitat acest drept democratic, de multe ori ne-am lăsat influenţaţi de interesele politice dubioase ale diferitelor partide, care de multe ori au făcut abuz de poziţia lor, cum a abuzat şi UDMR-ul de încrederea alegătorilor. Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania oferă o alternativă faţă de interesele meschine, de multe ori corupte, ale partidului UDMR. Trebuie să ne lepădăm de corupţie şi de fraudele electorale. Sper că, de data aceasta, alegerile locale vor reprezenta o izbândă asupra corupţiei şi fraudei electorale”, a mai spus el.
Candidatul PNL la Primăria sectorului 2, Dan Cristian Popescu, a declarat: „Am votat pentru ca în sectorul 2 să nu mai fie corupţie, să fie transparenţă, pentru o reanalizare a tuturor dosarelor de retrocedare, pentru cheltuirea banilor în scopuri utile, pentru oprirea cheltuielilor inutile, pentru democraţie şi pentru România.”
Candidatul ALDE pentru funcţia de primar al Ploieştiului, deputatul Graţiela Gavrilescu, a declarat: „Am votat pentru un oraş civilizat, pentru un Ploieşti curat, sănătos, cu gândul la copiii noştri, la modul în care ei vor învăţa în creşe şi grădiniţe civilizate, la un spital aşa cum ne trebuie nouă, tuturor românilor, ploieştenilor şi prahovenilor, la cât mai multe spaţii verzi. (…) Îmi doresc ca aici, la Ploieşti, lucrurile să se schimbe şi să vedem împreună cum reuşim măsurile pe care le-am gândit să le punem în operă în perioada următoare.”
Deputatul Alin Popoviciu, care deschide lista candidaţilor PNL pentru Consiliului Judeţean Timiş, a declarat: „Am votat cu speranţa că judeţul Timiş va fi ceea ce eu îmi doresc să fie demult, un brand, nu naţional, ci internaţional. Îmi doresc foarte mult ca orice om care va ajunge în acest judeţ, indiferent că este român sau străin, atunci când va pleca din acest judeţ să povestească la el acasă că acolo, în judeţul Timiş, oamenii trăiesc bine şi că sunt nişte oameni extraordinari.”
Candidatul PSD la Primăria Galaţi, Ionuţ Pucheanu, a declarat că tinerii trebuie să iasă la vot: „Am votat cu gânduri extrem de bune, cu multă încredere că electoratul va ieşi la vot într-un număr cât mai mare. Cu ocazia asta îndemn tinerii să iasă într-un număr câte mai mare la vot, că viitorul este al nostru al celor care suntem de o vârstă ceva mai proaspătă. Dacă nu o să ne implicăm în viitorul nostru atât politic cât şi administrativ cu siguranţă nu vom reuşi să schimbăm nimic.”
Tudor Pendiuc, primar în funcţie al municipiului Piteşti şi candidat independent pentru al şaptelea mandat consecutiv, a declarat: „Am votat continuitatea şi continuarea dezvoltării europene a municipiului nostru. Am votat pentru ca nepoţii noştri, copiii noştri să se bucure şi să fie mândri de oraşul lor. Am votat pentru un viitor al municipiului nostru”.
Candidatul Partidului Social Democrat (PSD) la funcţia de primar al Braşovului, Răzvan Popa, a spus la ieşirea de la urne: „Am votat cu multă încredere şi speranţă, cu gândul la îndemnul din Imnul Naţional ‘Acum ori niciodată, croieşte-ţi altă soartă’. Trebuie să se întâmple o schimbare”.
Candidatul independent la Primăria Târgu Mureş, Dorin Florea, primarul în exerciţiu, a declarat, la ieşirea de la urne, că oamenii trebuie să îşi exercite dreptul de vot fiindcă doar în acest fel pot să exprime ceea ce doresc: „Doresc la toată lumea – e o zi plăcută – să vină lumea la vot. Este singura modalitate în care pot să-şi exprime clar ceea ce gândesc şi ceea ce doresc. Oraşul întotdeauna a fost sigur şi le doresc să vină cu încredere’, a spus Dorin Florea.
Liderul filialei ieşene a PMP, Petru Movilă, candidatul acestei formaţiuni politice la Primăria Iaşi, a declarat că a votat pentru schimbare: „Am venit la vot cu familia de acasă, am venit la vot cu familia de la Partidul Mişcarea Populară, cu gândul că astăzi este o zi importantă în care ieşenii, prin votul lor, pot face ceea ce de multe ori Parlamentul şi Justiţia nu au făcut, să elimine din administraţia locală pe cei care au probleme cu legea. Am votat cu gândul că Iaşiul merită o familie mai mare, pe care eu şi colegii mei suntem pregătiţi să o dăm. Am votat pentru un Iaşi viu, un Iaşi prosper, un Iaşi demn, un Iaşi aşa cum ni-l dorim, un Iaşi luminos, care să-şi regăsească locul acolo unde este de fapt, în fruntea oraşelor din România. Vrem ca Iaşiul să fie nu doar capitala culturală, ci şi capitală economică a României”, a declarat la ieşirea din cabina de vot candidatul PMP la Primăria Iaşi, Petru Movilă.
Preşedintele ALDE Bistriţa-Năsăud, Ioan Ţintean, a declarat că a votat pentru o dezvoltare echilibrată a judeţului: „Am votat pentru a mă implica într-o dezvoltare echilibrată a judeţului Bistriţa-Năsăud. Eu sper ca bistriţenii să aleagă oamenii cei mai buni, care au dovedit prin puterea exemplului personal că merită să fie aleşi – asta e o condiţie, şi a doua, să se împartă votul echilibrat între principalele forţe politice”, a spus Ţintean.
Candidatul Partidului Naţional Liberal (PNL) la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, Adrian Veştea, a declarat că a votat pentru profesionalism în administraţie şi pentru a da judeţului mai multă încredere în viitor: „Am votat pentru profesionalism în administraţie, pentru a da judeţului mai multă încredere în viitor şi pentru o dezvoltare mai puternică. Judeţul Braşov merită acest lucru”, a spus Adrian Veştea.
Deputatul Andrei Gerea, candidatul ALDE la funcţia de primar al municipiului Piteşti, a declarat duminică, la ieşirea de la urne, că a votat pentru ca oraşul să-şi recapete strălucirea pe care a avut-o: „Este un moment important pentru Piteşti şi sper ca, începând de astăzi, oraşul să-şi recapete strălucirea de altădată, să-şi recapete forţa sa tradiţională. (…) Pentru asta am votat, ca oraşul să-şi recapete strălucirea. Îmi doresc să devină cu adevărat parte dintr-un circuit economic solid, să devină un oraş care să poată să ofere perspective locuitorilor săi, tinerilor în special, pentru că avem o tradiţie frumoasă şi trebuie să ne afirmăm ca atare”, a spus Gerea.
Candidatul PSD la funcţia de primar al municipiului Piteşti, viceprimarul Cornel Constantin Ionică, a declarat duminică, la ieşirea de la urne, că a votat pentru un oraş cu care cetăţenii să se mândrească: „Am votat cu speranţă de bine pentru piteşteni, cu gânduri bune, să fim aproape de oameni şi să ducem lucrurile bune până la capăt. Lucrurile începute şi altele care vor începe să fie în folosul oamenilor (…). Am votat pentru un oraş frumos, un oraş în plină dezvoltare, un oraş cu care să ne mândrim”, a spus Ionică.
Candidatul ALDE pentru primăria municipiului Baia Mare, Gabriela Mărieş-Leş, a declarat după exercitarea votului că oraşul trebuie să ajungă unul de talie europeană: „Am votat pentru un oraş european, în primul rând pentru un oraş care să asigure un viitor copiilor noştri, pentru un oraş modern. Vreau să vă spun că am votat şi pentru o echipă puternică care să aducă schimbarea în administraţia locală” a spus Gabriela Mărieş-Leş.
Deputatul PNL Sanda Maria Ardeleanu, preşedinte al Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei, a declarat: „Am votat pentru o Suceavă frumoasă, a florilor, a grădinilor, a spaţiilor verzi, a locurilor de joacă pentru copii, o Suceavă o adevărată citadelă culturală şi academică. Am votat pentru repornirea judeţului Suceava”.
Preşedintele ALDE Bistriţa-Năsăud, Ioan Ţintean, a declarat că a votat pentru o dezvoltare echilibrată a judeţului: „Am votat pentru a mă implica într-o dezvoltare echilibrată a judeţului Bistriţa-Năsăud. Eu sper ca bistriţenii să aleagă oamenii cei mai buni, care au dovedit prin puterea exemplului personal că merită să fie aleşi – asta e o condiţie, şi a doua, să se împartă votul echilibrat între principalele forţe politice”, a spus Ţintean.
UPDATE 12.01: Candidatul liberal pentru preşedinţia CJ Vâlcea, deputatul Cristian Buican, s-a rezentat la o secție de vot. „Am votat pentru Vâlcea europeană, pentru singurul proiect politico administrativ care va duce la o dezvoltare economică accelerată a judeţului pe toate palierele. Am votat pentru o infrastructură europeană, corelarea judeţului cu două autostrăzi Sibiu-Piteşti şi Piteşti-Craiova, pentru locuri de muncă, pentru un turism de top 5 şi am votat pentru normalitate”, a precizat liderul PNL Vâlcea.
UPDATE 12.00: Primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, candidat UNPR pentru încă un mandat, a votat chiar de ziua sa. „Am venit pentru a vota pentru dezvoltarea judeţului, pentru continuitate, pentru a trece de perioada unui oraş prăfuit şi judeţ îngheţat”, a spus el.
UPDATE 11.58: Senatorul Daniel Savu, candidat independent la Primăria Ploieşti, a mers, duminică, la o secție de votare din Ploiești. La ieșire, el a precizat că a votat pentru o schimbare în bine a oraşului: „Astăzi am votat pentru o schimbare în bine a oraşului Ploieşti, dar şi pentru un fel de a aborda administraţia locală în interesul ploieşteanului. Este o dorinţă a mea care sper să se îndeplinească pentru binele acestui oraş. Schimbarea este necesară. Sper ca Ploieştiul să devină un reper în această ţară privind modul în care trebuie să se facă administraţie locală şi să se conducă administraţia locală, ca să fiu mai precis în exprimare”, a declarat Savu, citat de Agerpres.
ALEGERI LOCALE 2016. Ion Iliescu votează, duminică, la o secție din Capitală
ALEGERI LOCALE 2016. Robert Negoiță: Am venit la vot pentru că iubesc Sectorul 3
UPDATE 11.56: Primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu (PSD), a declarat că a votat cu gândul la tineri: „Bineînţeles că am votat pentru Bistriţa europeană, pentru dezvoltarea în continuare a oraşului, pentru 11 proiecte mari şi importante, pentru bunăstarea cetăţenilor din municipiul Bistriţa. Am votat cu gândul la cei tineri, care trebuie să găsească în Bistriţa un loc în care să le placă să trăiască. Sarcina noastră, a celor de astăzi, este să facem din oraş unul care să le placă într-adevăr”, a spus Creţu.
UPDATE 11.55: Daniel Băluţă, candidatul Alianţei PSD+UNPR pentru funcţia de primar al Sectorului 4, a votat, duminică, la Colegiul Naţional „Octav Onicescu” – secţia 732: „Am venit să votăm pentru mai bine, pentru sectorul 4 şi, pentru că cei mai importanţi susţinători ai mei sunt soţia şi fetiţa mea, am venit împreună. Îmi doresc o lume în care copilul meu să rămână, să nu plece. Îmi doresc o lume cu mai multe oportunităţi pentru tineri şi cu seniori mai bine protejaţi, o lume cu venituri mai bune pentru cetăţenii sectorului 4 şi cu o casă care să fie acasă”, a precizat el.
UPDATE 11.53: Preşedintele UNPR, Valeriu Steriu, a mers, duminică, la vot, la Şcoala nr. 12 din Capitală. După ieșirea de la urne, el a declarat:„ Cred că viitorii primari au, în primul rând, misiunea să arate că se poate conduce şi fără corupţie. Este poate cel mai important lucru pe care urmează să-l vedem în următorii patru ani, pentru că ultimii 25 de ani au scos la lumină mult prea multe astfel de fapte”, a spus Valeriu Steriu, potrivit Agerpres.
UPDATE 11.52: Candidatul UDMR la conducerea CJ Bihor, Pasztor Sandor, a mers, duminică, la vot, potrivit Agerpres.
„Am votat pentru un judeţ care să fie conectat prin solidaritate şi respect. Am votat cu gândurile de a reuşi în următorii patru ani, în principiu, să turăm motoarele, ca să reuşim aici, în vestul României, să avem un judeţ etalon, din toate punctele de vedere, atât instituţional, cât şi cultural, pentru ca toate lucrurile să meargă într-o direcţie bună. Am votat inclusiv pentru o selecţionată a bihorenilor bine reprezentată pentru viitor”, a spus el.
Totodată, deputatul Szabo Odon, preşedintele executiv al UDMR Bihor şi şeful de campanie al filialei judeţene, a declarat că a votat pentru respect, ca o trăsătură esenţială a comportamentului între comunităţi: „Am votat pentru viitorul familiei, pentru o comunitate în care există respect între comunităţi, respectul autorităţilor faţă de comunitate şi o colaborare instituţională în care încrederea este primordială între stat şi cetăţean. Eu cred că acest lucru este foarte important pentru viitorul ţării noastre, deciziile trebuie să fie în mâna cetăţenilor, să îşi aleagă reprezentanţi responsabili care construiesc un viitor pentru toţi cetăţenii acestei ţări”, a precizat Szabo Odon.
UPDATE 11.50: Candidatul PSD la funcţia de primar al municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu, s-a prezentat, duminică, la o secție de votare. El a decarat că a votat pentru dezvoltare şi pentru continuitate: „Întotdeauna am votat pentru dezvoltare, astăzi am votat pentru continuitatea ideilor, a programelor, a proiectelor şi, nu în ultimul rând, a dezvoltării durabile integrate a municipiului Giurgiu. Este ceea ce îmi doresc în noul mandat, îmi doresc să îmi duc la bun sfârşit proiectele începute în ultimii ani, proiecte atât cu finanţare locală, dar cele mai importante cu finanţare europeană”, a declarat el.
Candidatul ALDE la Primăria Suceava, deputatul Ştefan Alexandru Băişanu, a mers, duminică, la o secție de votare, unde și-a exercitat dreptul, cu scopul de a aduce schimbare: „Am votat convins că Suceava trebuie schimbată în bine. E nevoie de mai multă seriozitate în actul public, în actul administrativ, e nevoie de experienţă, de forţă şi de capacitatea de a-ţi duce la bun sfârşit ideile şi proiectele. Suceava este un oraş minunat, cu oameni minunaţi, mai are nevoie de lideri, de administratori, de edili care să ştie cu adevărat ce au nevoie cetăţenii, să ştie să-i asculte, să-i înţeleagă şi să ducă la bună îndeplinire toate cerinţele lor atâta vreme cât bugetul permite”, a spus el.
UPDATE 11.49: – Independentul Cristian Ghingheş, care la cei 23 de ani ai săi este cel mai tânăr candidat la funcţia de primar al municipiului Bacău, a declarat că a venit la vot „pentru schimbarea clasei politice atât în Bacău, în judeţ, dar şi în ţară”, potrivit Agerpres.
„Mă aştept ca tinerii să voteze pentru viitorul acestui oraş, adulţii să voteze pentru viitorul copiilor lor, bunicii, pentru ca nepoţii lor să aibă condiţii de a rămâne ori să se întoarcă în Bacău. Cred că pentru a realiza asemenea deziderate este absolut necesară o nouă abordare politică. De aceea, eu am votat pentru schimbarea clasei politice, dar şi pentru dezvoltarea pe termen lung a Bacăului”.
UPDATE 11.47: Candidatul PSD la Primăria municipiului Tulcea, Lucian Simion, a votat duminică pentru „ o schimbare, pentru dezvoltarea viitoare a oraşului Tulcea”.
UPDATE 11.45: Vicepreşedintele PSD Ecaterina Andronescu a declarat că a votat cu speranţa că promisiunile pe care candidaţii le-au făcut alegătorilor se vor realiza în următorii patru ani.
UPDATE 11.43: Candidatul UDMR la Primăria Satu Mare, Kereskenyi Gabor, a susținut, duminică, la ieșirea de la vot, că acum se decide soarta oraşului pentru următorii 10 ani: „Este un moment crucial pentru Satu Mare şi toţi sătmărenii. Sătmărenii au de ales între promisiuni goale şi între proiecte viabile. Am votat pentru proiecte viabile, pentru viitorul acestui oraş, pentru viitorul copiilor noştri şi am votat bineînţeles pentru schimbare. Vreau să-i îndemn pe sătmărenii cărora le pasă pentru viitorul oraşului nostru să participe la vot, este foarte important, este un moment crucial, se va decide soarta municipiului Satu Mare nu numai pe patru ani, ci consider că pe vreo 10 ani”, a precizat Kereskenyi Gabor, citat de Agerpres.
UPDATE 11.41: Senatorul liberal Dragoş Luchian, candidat la un prim mandat de primar al Bacăului, a mers duminică dimineața la o secție de votare din Bacău: „Îmi doresc ca aceste alegeri să fie începutul revigorării Bacăului. Putem să facem împreună noi cetăţenii Bacăului un oraş în care muncim şi învăţăm în condiţii civilizate, demne de o localitate europeană, un oraş al locurilor frumoase, un oraş vibrant. Vreau ca tinerii să se simtă bine în oraşul lor, să aibă şi aici oportunităţile din marile oraşe. Pensionarii merită să se simtă în siguranţă după o viaţă de muncă. Toate acestea trebuie să aibă la bază un mediu economic sănătos şi prosper”, a spus el.
UPDATE 11.37: Liderul PSD Alba, deputatul Ioan Dîrzu, care ocupă prima poziţie pe lista PSD pentru Consiliul Judeţean, a declarat la ieşirea de la urne, că a votat cu încredere că ziua de 5 iunie „va reprezenta o cotitură importantă” în judeţ: „Pentru întreg judeţul, inclusiv pentru municipiul Alba Iulia, este un vot foarte important. (…) Ne dorim cu toţii o schimbare şi o altă dinamizare a tot ceea ce înseamnă activitatea administrativă locală, dar şi judeţeană. Am votat cu încredere că ziua de 5 iunie va reprezenta o cotitură importantă în judeţul nostru”, a susţinut social-democratul Ioan Dîrzu, citat de Agerpres.
UPDATE 11.30: Daniel Barbu, candidatul ALDE la funcţia de primar general al Capitalei, a votat duminică la Şcoala Uruguay. El susține că ultimul cuvânt trebuie să aparţină tuturor cetăţenilor Bucureştiului. ”De aceea îi îndemn ca în număr cât mai mare să vină, să aleagă potrivit propriei conştiinţe, să îndrăznească să fie oameni liberi, să îşi asume responsabilitatea pentru toate aceste oraşe”, a declarat Daniel Barbu, la ieşirea din secţia de vot.
UPDATE 10.31: Candidatul PSD pentru Primăria Râmnicu Vâlcea, deputatul Romeo Rădulescu, s-a prezentat, duminică, la o secție de votare, unde a votat pentru şcoli mai bune, pentru un sistem sanitar performant şi pentru viitorul generaţiei tinere, potrivit Agerpres.
„Dorim cu toţii să trăim într-un oraş demn, unde dreptatea, legalitatea să fie trăsăturile fireşti ale unei administraţii. Am votat astfel pentru spiritul dreptăţii, pentru viitorul generaţiei tinere, copiii noştri. Am votat pentru şcoli mai bune, mai bine dotate, pentru un sistem sanitar performant, pentru siguranţa cetăţenilor, pentru un cadru legislativ corect care să asigure prezenţa investitorilor atât români cât şi străini. Şi nu în ultimul rând am votat pentru un oraş mai curat”, a spus el.
UPDATE 10.29: Preşedintele PSD Timiş, deputatul Sorin Grindeanu, în fruntea listei pentru Consiliul Judeţean Timiş, a declarat, duminică dimineața, că a votat „oameni, nu roboţi”: „Am votat spre viitor, pentru că am votat oameni, nu roboţi. Nu am votat persoane care sunt mai îndrăgostite de ele decât de oraşul sau de judeţul pe care trebuie să le conducă. Am votat pentru judeţ, am votat oameni”, a spus el.
UPDATE 10.28: Candidatul independent la funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca, Octavian Buzoianu, s-a prezentat, duminică, la o secție de votare din Cluj, potrivit Agerpres. „Am votat pentru un Cluj modern, un Cluj civilizat, un Cluj al copiilor noştri, pe care vreau să-l construiesc alături de toţi clujenii. (…) Le urez clujenilor să gândească cu mintea şi să aleagă aşa cum le dictează conştiinţa”, a spus el.
UPDATE 10.27: Actualul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Alba, Ion Dumitrel, primul pe lista Partidului Naţional Liberal pentru Consiliul Judeţean, a mers, duminică, la o secție de votare, unde și-a exprimat preferințele la alegerile locale. „Am votat pentru cei care au făcut ceva pentru Alba Iulia şi judeţul Alba şi cu convingerea că tot aceştia vor administra treburile comunităţi din Alba Iulia şi din localităţile judeţului nostru”, a spus Ion Dumitrel, citat de Agerpres.
UPDATE 11.26: Preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Szilagyi Zsolt (PPMT), s-a prezentat, duminică dimineața, la o secție de votare. El a declarat că a votat pentru „o politică făcută cu mâinile curate”, potrivit Agerpres.
„Am votat pentru o schimbare în mediul politic, pentru o politică făcută cu mâinile curate şi am votat ca să schimbăm corupţia cu o politică pusă în slujba oamenilor, care să servească interesul comunităţilor locale şi nu interese restrânse de grup. Am votat cu gândul că şi printre politicieni este nevoie de schimbare şi de conştiinţe curate, deoarece din păcate în anii care au trecut corupţia şi frica au apărut şi în sânul comunităţii maghiare din Transilvania. O dată la patru ani avem şansa să spunem o opinie şi să încredinţăm mandatul nostru prin vot celor care timp de patru ani vor servi sau vor deservi comunitatea”, a spus el.
UPDATE 11.24: Preşedintele PSD Suceava şi al Consiliului Judeţean (CJ), Ioan Cătălin Nechifor, s-a prezentat, duminică, la Liceul Alimentar din municipiu, unde a votat. „Am votat pentru un mod de a face politică, pentru cei patru ani de mandat, pentru colegii mei. Mă bucur foarte mult că la noi sunt trei tineri sub 29 de ani, sunt şapte doamne care încearcă acum să devină administratori în localităţi. Am votat pentru foarte mulţi colegi care îşi pun speranţele în noi şi am votat pentru sucevenii care cred că se poate face şi altfel de politică”, a spus Nechifor pentru Agerpres.
UPDATE 11.22: Candidatul Partidului M10 pentru Primăria municipiului Baia Mare, Călin Herţeg, a mers, duminică dimineața, la vot, „pentru viitorul acestui oraş, pentru bunăstarea lui dar şi pentru schimbarea clasei politice. Am votat pentru a le da o şansă copiilor şi tinerilor acestui oraş”, potrivit Agerpres.
„Municipiul Baia Mare se află într-o situaţie unică în România; avem un candidat fost primar, cercetat de DNA care candidează din arest pe listele unei coaliţii de partide, şi mulţi dintre cetăţenii oraşului încă nu conştientizează că acest om e reţinut şi sunt în stare să-i ofere votul. Campania dusă de echipa fostului edil a sugerat că e în libertate, şi e doar o chestiune de vot să revină în primărie după ce a fost reţinut pentru luare de mită. De aceea, cred că prezenţa cetăţenilor la vot într-un număr cât mai mare e necesară şi să voteze oameni aflaţi în libertate, nu oameni închişi pentru mită”, a mai spus el.
UPDATE 11.20: Deputatul Cătălin Drăguşanu, co-preşedinte ALDE şi candidat la funcţia de primar al municipiului Piatra Neamţ a mers, duminică, la vot.
„Am votat pentru viitorul municipiului Piatra Neamţ. Consider că, după 12 ani în care am mers într-un anumit ritm, stil, este nevoie de un restart la Piatra Neamţ, de un nou început care să readucă încrederea pietrenilor în administraţia locală. Ne place sau nu, administraţia locală are o umbră legată de corupţie, legată de evenimente mai puţin fericite care afectează şi imaginea oraşului Piatra Neamţ şi cetăţenii de aici. Una dintre îndatoririle viitorului primar este să ia de pe Piatra Neamţ această senzaţie că nu este un oraş sigur. Şi la nivel de investitori, aceştia când analizează potenţialele zone, senzaţia de siguranţă este foarte importantă pentru ei”, a declarat deputatul Cătălin Drăguşanu, pentru Agerpres.
UPDATE 11.18: Actualul primar interimar al municipiului Sibiu, Astrid Fodor, care candidează pentru postul de primar din partea Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR) pentru un nou mandat, s-a prezentat, duminică, la o secție de votare din Sibiu.
„Am votat cu gândul la acest oraş aparte şi încântător, un oraş puternic dezvoltat economic, cu locuri de muncă pentru fiecare, cu salarii decente, un oraş care şi-a propus în următorii ani să finalizeze reabilitarea tuturor cartierelor, cu miniparcuri, un oraş plin de viaţă, cu activitate culturală şi sportivă intensă, un oraş unde vin anual sute de mii de turişti, un oraş în care indiferent de vârstă să ne simţim bine şi să ne simţim acasă”, a spus el.
UPDATE 11.14: Primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl (PSD), candidat pentru cel de-al treilea mandat la primărie, a vorbit despre motivele pentru care a mers la vot: „Am votat pentru continuitate, pentru echipa cu care sunt convins că pot duce la îndeplinire toate proiectele de dezvoltare ale oraşului. Am votat cu încredere o listă de consilieri formată din oameni responsabili şi serioşi”, potrivit Agerpres.
UPDATE 11.10: Candidatul ALDE pentru Primăria Râmnicu Vâlcea, Remus Grigorescu, s-a prezentat, duminică, la o secție de votare. „Am votat pentru o administraţie firească, pentru o echipă care să reinventeze Râmnicul, dar mai important este că am votat pentru o echipă care după opt ani ar trebui să-şi ducă mandatul până la capăt. Cred că Râmnicu Vâlcea are nevoie de o imagine pozitivă pe acest palier”, a declarat el la ieşirea de la urne, potrivit Agerpres.
UPDATE 11.05: Candidata PNL la Primăria municipiului Tulcea, Ştefana Zibileanu, s-a prezentat, duminică, la vot, potrivit Agerpres.
„Am votat cu încredere, speranţă şi credinţă pentru viitorul nostru, al tulcenilor, pentru dezvoltarea oraşului, pentru grijă şi responsabilitate faţă de oameni, fiindcă votul de astăzi este şansa noastră pentru o altfel de politică”, a declarat pentru AGERPRES Ştefana Zibileanu.
UPDATE 10.51: Senatorul liberal Marius Bălu a declarat, duminică dimineața, că a votat „pentru modernizarea administraţiei publice locale, pentru punerea acesteia în slujba cetăţenilor”, potrivit Agerpres.
El a adăugat că are credinţa că „alegătorii vor produce prin votul lor schimbarea şi că cei mai buni candidaţi la funcţiile de primar, consilieri judeţeni şi consilieri locali vor reuşi să convingă, mai ales prin proiectele ce le-au făcut cunoscute în campania electorală”.
UPDATE 10.49: Ştefan Enache, candidatul PMP la primăria Sectorului 6, a votat, duminică dimineața, la Clubul Sportiv Şcolar nr. 5 din Capitală: „Am votat pentru aducerea în normalitate a sectorului şi a municipiului Bucureşti, şi cu încredere că oamenii îşi doresc o schimbare. Îi îndemn pe toţi să vină la vot pentru a reuşi să facem această schimbare şi a readuce tuturor zâmbetul pe buze”, a spus el la ieșirea de la urne, potrivit Agerpres.
UPDATE 10.47: Ioan Chelaru, vicepreşedintele social-democrat al Senatului, a votat, duminică dimineața, în municipiul Roman, potrivit Agerpres.
„Nu am lipsit niciodată de la vot. Am mers să votez pe cineva care poate să facă mai mult şi ma