17.5 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialAvocatii membrului CSM Adrian Neacsu, invinuit de DNA, isi apara clientul aruncand...

Avocatii membrului CSM Adrian Neacsu, invinuit de DNA, isi apara clientul aruncand acuzatii asupra procurorilor anchetatori. Vezi ce strategie de aparare are Neacsu

Adrian Neacsu, membru al Consiliului Superior al Magistraturi invinuit pentru  pentru deconturi ilegale, si avocatii sai au  profitat de o comunicare eronata a Directiei Natinale Anticoruptie, care a si fost indreptata, acuzandu-i pe procurorii anticoruptie ca i-au  perchezitionat ilegal calculatorul, ridicat din sediul CSM, desi acel calculator inca nu a fost perchezitionat.

Calculatorul contine probabil probe certe, din moment ce Neacsu si aparatorii sai incearca sa impiedice perchezitia informatica.

Faptul ca Neacsu si aparatorii sai NU au amintit  clar ca eroarea materiala a fost indreptata prin comunicare oficiala a DNA denota REA CREDINTA.

Prin aceasta tactica de a acuza DNA de abuzuri, Neacsu vrea sa pozeze in victima, aceasta fiind strategia sa de aparare, care rezulta inclusiv din declaratiile date pana acum presei sau din postarile pe care le face pe retelele de socializare, spun specialistii consultati de Romania Libera.

In realitate, pana acum acel calculator NU a fost perchezitionat, ci doar ridicat de DNA pentru a conserva probele, procedura permisa de lege.

Faptul ca nu s-a efectuat nici o perchezitie a calculatorului a fost comunicat vineri avocatilor lui Adrian Neacsu, insa acestia, profitand de eroarea de comunicarea semnata de seful de sectia Lucian Papici, dar si corectata imediat, l-au atacat dur pe acesta prin declaratii facute Mediafax, scopul final fiind impiedicarea acestuia de a fi nominalizat drept sef DNA, spun sursele Romaniei Libere.

Reamintim ca Lucian Papici a coordonat instrumentarea celor mai grele dosare de coruptie instrumentate de DNA, in care s-au obtinut condamnari la inchisoare cu executare in dosarele penale ale multor demnitari. Papici ar avea sansele cele mai mari de a fi ales sef DNA, daca isi depune candidatura si daca ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, respecta recomandarile Comisiei Europene de a selectiona un procuror cu reale rezultate in lupta anticoruptie.

Avocatul lui Neacsu: „Explicatiile DNA nu au fost plauzibile”

Avocatul Codruţ Balaş, care-l reprezintă pe judecătorul Adrian Neacşu în dosarul DNA privind încasarea unor drepturi nelegale, a afirmat că procurorul şef Lucian Papici a informat apărarea că percheziţia căreia i-a fost supus computerul magistratului a fost autorizată de instanţă, fapt ce ar fi neadevărat, potrivit Mediafax.

Procurorul şef Papici a respins, în 22 februarie, ca neîntemeiată plângerea judecătorului Neacşu împotriva actelor de urmărire penală efectuate de către procurorul de caz Mariana Alexandru.

Vineri, judecătorul Neacşu a fost citat pentru audiere la DNA. În cadrul audierii s-a pus în discuţie răspunsul trimis avocaţilor de procurorul şef Papici, în care notează faptul că unitatea centrală a calculatorului lui Neacşu a fost supusă unei percheziţii informatice, ceea ce ar fi presupus existenţa unui aviz de încuviinţare din partea Secţiei de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii si a unui mandat eliberat de un judecator.

Avocatul Codruţ Balaş a declarat, vineri, pentru mediafax  că apărarea a cerut explicaţii faţă de percheziţia informatică a computerului ridicat de DNA, iar explicaţiile „nu au fost plauzibile”.

Mai mult, potrivit Mediafax, Balas a sustinut ca  procurorul de caz Mariana Alexandru le-a spus avocaţilor lui Neacşu că „percheziţia nu s-a efectuat”. Dar NU a precizat ca a primit de la DNA  si un act oficial de indreptare a erorii materiale, sau cel putin jurnalistii nu au amintit de acest act.

„Ca avocat apreciez că suntem într-o situaţie cel puţin hilară prin ceea ce ne-a spus procurorul şef de Secţie (Lucian Papici-n.r.). Nu ştim cum să ne continuăm apărarea în condiţiile în care actele procurorilor sunt contradictorii. Ori percheziţia s-a făcut, ceea ce este nelegal şi le-a scăpat, ori nu s-a făcut şi induc în eroare apărarea”, a susţinut avocatul Codruţ Balaş.

În 24 ianuarie, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a informat că judecătorul Adrian Neacşu este acuzat de participaţie improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual şi uz de fals, în legătură cu drepturi financiare încasate în calitate de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, precum diurnă, cazare şi alte cheltuieli de deplasare. Concret, DNA îl acuză pe judecător că ar fi încasat drepturi, deşi nu ar fi fost prezent la sedintele CSM, ci era in cu totul alte localitati, in special in localitatea sa de domiciliu, Focsani, unde a fost presedinte de Tribunal pana la alegerea in  CSM.

Judecatorul CSM Neacsu se apara, sugerand ca  este victima

În procesul-verbal de începere a urmăririi penale împotriva mea se consemnează că în urma unei monitorizări din cursul anului 2012 de către serviciile specializate au rezultat «absenţe nejustitificate» ale mele de la CSM. Eu pun ghilimele, deşi serviciile sau procurorii nu le pun. Obiectul acuzaţiei constă în faptul că am forţat ordonatorul principal de credite, adică din ce înţeleg eu pe doamna judecător Alina Ghica (preşedinta CSM în 2012-n.r.), de a-mi plăti drepturi băneşti pentru zile lipsă, inducând-o în eroare cu privire la prezenţa mea. Dosarul este deschis în ianuarie 2013, chiar în toiul scandalului din CSM legat de alegerea unui anume preşedinte procuror şi de revocările a doi colegi ( Alina Ghica si Cristi Danilet, critici consecventi ai imixtiunii puterii politice in actul de infapturire a Justitiei-nn) . Culmea coincidenţei, data celor două procese-verbale ale serviciilor specializate care stau la baza începerii urmăririi penale este aceeaşi cu data desfăşurării a două şedinţe de Plen CSM în care am pus în discuţie revocarea doamnei procuror Oana Schmidt Hăineală din funcţia de preşedinte„, declara în 20 februarie Adrian Neacşu.

Tactica nu este noua. Multi invinuiti, condamnati definitiv ulterior de instantele de judecata, au folosit-o frecvent, sustinand ca sunt victime. Ultimul care a folosit aceasta tactica  a fost ex-premierul Adrian Nastase, condamnat la inchisoare cu executare intr-un dosar instrumentat de DNA .

Reamintim ca plenul CSM a votat impotriva revocarii prospatului presedinte CSM Oana Haineala, ca de altfel si peste 80% dintre procurorii din toata tara.Oana Haineala a permis DNA ( nici nu se putea impotrivi, pentru ca nu permite legea !) ridicarea calculatorului din biroul lui Neacsu de la CSM.

Ulterior, intr-o sedinta de plen a CSM, in care, printr-o regie stabilita impreuna cu doua organizatii presionale si cu mitingistii USL din fata sediului CSM, s-au facut presiuni si s-au lansat amenintari si santaje, soldate cu votarea revocarii din CSM a judecatorilor Ghica si Danilet.

Intre cei care au votat (dupa punerea sub invinuire a lui Neacsu) revocarea din CSM a judecatorilor Ghica si Danilet a fost si Adrian Neacsu, poate si pentru ca cei doi judecatori revocati  ar fi avizat perchezitionarea calculatorului deoarece ei n-au impiedicat nici o anchetare  penala a vreunui magistrat de cand au fost alesi in CSM.

Neacsu a votat revocarea lui Danilet si Ghica pentru a scapa el insusi de voturile celor doi in procedura suspendarii sale din CSM  ca urmarit penal

Se poate interpreta ca Neacsu a votat revocarea lui Danilet si Ghica  pentru a scapa de doua voturi care ar fi permis perchezitionarea calculatorului sau. In plus, orice membru CSM impotriva caruia se declanseaza urmarirea penala este supus discutiei pentru suspendarea din  CSM. Se poate spune ca votand revocarea lui Danilet si Ghica,  urmaritul penal Adrian Neacsu a impuscat trei iepuri: a scapat de doua voturi pentru admiterea perchezitiei, a scapat de doua voturi impotriva suspendarii sale din CSM ca urmarit penat si si-a ajutat grupul din CSM , condus de Mona Pivniceru, de a scapa de incomozii DAnilet si Ghica, care au criticat toate imixtiunile politicului in treburile Justitiei, inclusiv modificarile legislative abuzive de genul ciuntirii atributiilor Agentiei Nationale de Integritate, a Curtii Constitutionale,  au blocat intentia anihilarii  Directiei Nationale Anticoruptie.


Ghica si Danilet au anuntat ca vor contesta in instanta revocarea lor din CSM si au toate sansele sa castige  deoarece  NU s-au respectat procedurile,  nu s-au motivat nici macar  hotararile de revocare . E ca si cum o instanta de judecata ar condamna un hot fara sa se spuna in motivare ce a furat, cum a furat, de la cine, care sunt probele etc.

Reamintim ca Neacsu mai este cercetat si de Agentia Nationala de Integritate pentru conflict de interese, ca de altfel si prietenul sau, tot membru CSM, Horatius Dumbrava, un alt sustinator al revocarii din CSM a judecatorilor reformisti Danilet si Ghica..

 

Cele mai citite

19 candidaturi au fost respinse la alegerile prezidențiale. Doi candidați au fost respinși

Până în prezent, pentru alegerile prezidențiale din 2024 din România, au fost depuse 19 candidaturi, dintre care doar 7 au fost validate de Biroul...

Klaus Iohannis la Sommet-ul Francofoniei: Acordăm o atenție deosebită oportunităților economice din spațiul francofon

Una dintre prioritățile majore ale Francofoniei o reprezintă educația și formarea tinerilor, a declarat președintele Iohannis la Paris Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut sâmbătă,...

Patru străini veniți în România, arestați preventiv pentru trafic de droguri

DIICOT a anunțat că patru persoane, trei bărbați de naționalitate cehă și ucraineană și o femeie de naționalitate slovacă, au fost reținute pentru trafic...
Ultima oră
Pe aceeași temă