13.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăComplexul Energetic Hunedoara va CONCEDIA fără salarii compensatorii peste 800 de angajați

Complexul Energetic Hunedoara va CONCEDIA fără salarii compensatorii peste 800 de angajați

840 de angajaţi ai Complexului Energetic Hunedoara (CEH) ar urma să fie disponibilizaţi de la 1 octombrie 2016, potrivit unei notificări înaintate marţi sindicatelor de către administraţia acestui agent economic de stat, a anunțat vicepreşedintele Sindicatului ‘Muntele’, Cristian Iştoc, citat de Agerpres.

Sectorul cu cele mai mari reduceri de personal va fi cel al termocentralelor, de unde ar urma să plece 539 de angajaţi. De la minele de cărbune din Valea Jiului vor fi disponibilizaţi 301 salariaţi. 

În calitate de sindicat reprezentativ la nivel de unitate, ‘Muntele’ va solicita administraţiei CEH, în următoarele zile, documente suplimentare pentru a analiza posibilitatea ca numărul de muncitori să fie redus cât mai puţin, iar scăderea cheltuielilor să se facă şi prin alte măsuri organizatorice. 

Sindicatul ‘Muntele’ este nemulţumit şi pentru că a observat că administraţia are în intenţie să nu acorde salarii compensatorii muncitorilor ce vor fi concediaţi colectiv. Salariaţii ar urma să beneficieze doar de venitul de completare a şomajului, care se acordă pentru o perioadă de doi ani. 

‘Ni se pare discriminatoriu ca minerii de la o firmă de stat, trecută pe închideri de activitate, să primească plăţi compensatorii la disponibilizare, iar alţi mineri, dar de la o altă firmă de stat, care nu este trecută pe program de închidere, să nu primească plăţi compensatorii. E o discriminare în cadrul aceleaşi categorii profesionale’, a apreciat Cristian Iştoc. 

În cadrul CEH lucrează circa 6.300 de salariaţi, la minele de cărbune Lupeni, Lonea, Livezeni şi Vulcan, precum şi la termocentralele Mintia şi Paroşeni. 

În perioada ianuarie – mai 2016 CEH a fost în procedură de insolvenţă, însă Curtea de Apel Alba Iulia a dispus rejudecarea dosarului la Tribunalul Hunedoara. CEH are datorii de peste 1,5 miliarde de lei, din care 1,2 miliarde către stat.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Primăria Capitalei va autoriza lucrările la Planșeul Unirii după primirea documentației de la Primăria Sectorului 4

Municipalitatea va da autorizaţie pentru lucrările la planşeul de la Unirii când va primi toată documentaţia de la Primăria Sectorului 4, a anunţat primarul...

Liban: Noi explozii după ce au fost detonate și stațiile radio ale Hezbollah

Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah, la o zi după ce...

Elena Lasconi promite transparență totală privind cheltuirea banilor Administraţiei Prezidenţiale

Preşedintele USR, Elena Lasconi, a declarat miercuri că, dacă va câştiga alegerile, va face publice toate cheltuielile Administraţiei Prezidenţiale şi va diminua bugetul acestei...
Ultima oră
Pe aceeași temă