10.7 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăSpecialItalia, de la nord la sud

Italia, de la nord la sud

Este una dintre țările cele mai bine conectate de România, cu câteva zboruri zilnice către fiecare oraș principal, dar și cu câteva zboruri săptămânale către orașe mai mici. Iată de ce merită să-ți iei chiar acum biletele de avion!

Milano cu Domul, Piazza Duomo, Santa Maria delle Grazie (capodoperă a lui da Vinci) este şi el unul dintre importantele oraşe de turism cultural din Italia. Domul din Milano este una dintre cele mai mari catedrale gotice din lume, începută în anul 1386 la iniţiativa arhiepiscopului Antonio de Saluzzo, şi încheiată abia în 1887. Domul are o capacitate de peste 40.000 de locuri şi o lungime de 157 m, 135 turle (cea mai înaltă atinge 109 metri) din marmură şi 2.245 statui din marmură. Totodată, la Biserica Santa Maria delle Grazie se află „Cina cea de taină“ a lui Leonardo da Vinci, una dintre cele mai faimoase picturi din lume.

Info zboruri: Milano are trei aeroporturi – Linate (situat chiar în oraș), Malpensa (cel mai departe de oraș, dar cel mai mare aeroport internațional al Italiei de nord) și Bergamo (un aeroport secundar care s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani). Pe Linate mai operează în prezent doar compania BlueAir, un zbor pe zi din București, după ce Alitalia (compania națională a Italiei a anunțat că suspendă, până la toamnă cursele spre București). Spre Malpensa și Bergamo mai operează Wizzair, Ryanair și BlueAir (doar Bergamo).

Roma, oraşul care a înflorit în timpul Renaşterii, fiind capitala statelor Papale şi a Papalităţii, a devenit, în 1870, capitala Italiei unite. A fost transformată într-o capitală modernă în anii 1920-1930, fiind centrul administrativ, cultural şi de transport al Italiei. Colosseum-ul, Columna lui Traian, Bazilica Santa Maria Maggiore, Bazilica Sf. Petru, Capela Sixtină, Fontana di Trevi, Panteonul, Fontana dei Fiori, Forul lui Augustus şi Forul lui Traian, Arcul lui Constantin, Piazza Venezia, Piazza Navona, Muzeul Capitoliului, Capitoliul, Palatul Montecitorio, Forul Imperial, Forumul Roman, Bazilica Santa Francesca Romana, Piazza di Spagna, Bazilica, Piaţa Trinita dei Monti sunt doar o parte dintre obiectivele turistice ale capitalei Italiei.

Colosseum-ul („Il Colosseo“), unul dintre cele mai renumite monumente din Italia, şi cunoscut în antichitate sub numele de Amphiteatrum Flavium, a fost ridicat între 70-82 d.Hr. Colosseumul a fost scena luptelor dintre gladiatori, dar şi a luptelor dintre oameni şi animale. A fost avariat de incendii provocate de fulgere şi a fost distrus de cutremure în perioada medievală, dar cel mai rău a fost devastat de vandali. În anii 1990 au început lucrări de restaurare, iar în 2000 Colosseumul a găzduit pe scenă o serie de piese de teatru, primele spectacole cu public după 1500 de ani. Obiectivul a fost declarat monument istoric încă din 1744 printr-un edict papal. 

Columna lui Traian, un alt monument de renume mondial, a fost inaugurată în anul 113 şi a fost construită de arhitectul Apolodor din Damasc, la ordinul Senatului roman, fiind celebră pentru imaginile, sculptate în relief, înfăţişând cele două războaie dacice purtate de împăratul Traian (101-102 d.H. şi 105-106 d.H.). Coloana se înalţă deasupra unui soclu cu latura de 5,48 m şi este construită din patru rânduri de câte două blocuri mari de piatră. Înălţimea totală a Columnei Traiane, fără statuie, este de 39,83 m. Banda sculptată are o lungime de 200 m, pe ea fiind reprezentate 124 de episoade din războaiele dacice şi peste 2.500 de figuri. Basoreliefurile Columnei prezintă detalii importante despre îmbrăcăminte, armament, fortificaţii, harnaşament şi mai ales despre figurile personajelor. O copie în mărime naturală a Columnei, realizată între anii 1939-1943, se află expusă din 1972 în lapidarium-ul Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti.

Info zboruri: Cum era normal, Roma, după Milano este cel de-al doilea mai bine conectat aeroport cu România. Ryanair și Wizzair operează câte două curse pe zi din București spre aeroportul secundar al orașului, Ciampino, în timp ce compania low cost BlueAir și companiile de linie Alitalia și Tarom aterizează pe aeroportul principal, Fiumicino.

Pe insula Sicilia, la 30 km nord de Catania, se află Vulcanul Etna, cel mai înalt (3.340 m) şi activ vulcan din Europa, pe coasta de est a Siciliei şi poate fi vizitat în intervalul aprilie-octombrie. Regiunea din preajma vulcanului a fost declarată parc naţional în 1981, tot aici găsindu-se şi una dintre cele mai importante zone de schi alpin din Europa. De asemenea, nici o altă grădină din Sicilia nu este la fel de prosperă ca podgoriile şi crângurile de lămâi, portocali, migdali şi măslini care se întind până aproape de vulcan, mai scrie traveleuropa.ro. Palermo, prin diversitatea sa culturală, rezultatul a 25 de secole de istorie tumultuoasă, găzduieşte, la rândul său, Catedrala di Santa Maria la Nuova. Construită de Regele William al II-lea pe un vârf de munte, catedrala combină stilul Moorish (maur) şi Norman, fiind celebră pentru mozaicul multicolor care îmbracă fiecare centimetru al pereţilor şi pentru faptul că niciuna dintre cele 216 coloane nu este la fel.

Info zboruri: Spre Catania operează zboruri doar BlueAir și Wizzair, ambele companii aterizând pe aeroportul din Catania. De aici până la Palermo puteți ajunge cu mașina închiriată, cu trenul sau cu autocarul.   

Cele mai citite

Protest al sindicaliștilor din Energie în fața Ministerului Muncii: Lucrătorii din domeniul nuclear, afectați de noua Lege a pensiilor

Sindicaliștii solicită revenirea la condițiile anterioare de pensionare, reglementate până în septembrie 2024 Sindicaliștii din Energie, afiliați Federației Sindicatelor Energetica și Blocului Național Sindical, protestează...

Noi decizii adoptate de ASF în 20 noiembrie

În cadrul ședinţei de miercuri, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a adoptat măsuri privind funcționarea pieţelor financiare nebancare supravegheate – asigurări, piaţă de...

România, în pragul unei crize economice: Fonduri europene în pericol și noi taxe așteptate

Mediul de afaceri își exprimă îngrijorarea, cu privire la măsurile fiscale preconizate pentru 2025 Liderii patronatelor avertizează că noile taxe vor fi anunțate, abia...
Ultima oră
Pe aceeași temă