Liderul istoric cubanez Fidel Castro, care s-a retras de la putere în 2006, şi Partidul Comunist din Cuba (PCC) au aprobat apariţia, confirmată duminică, a unei noi generaţii la conducerea ţării, a subliniat luni Granma, cotidianul oficial al PCC, relatează AFP, conform Mediafax.
„Noi nu luptăm pentru glorie sau onoruri, noi luptăm pentru ideile pe care le considerăm echitabile”, a afirmat Fidel Castro, în vârstă de 86 de ani, într-un discurs susţinut în faţa Adunării Naţionale, care s-a încheiat cu un nou mandat de cinci ani la conducerea Cubei – ultimul – pentru fratele său Raul şi cu nominalizarea unui prim-vicepreşedinte al Consiliului de Stat, în persoana lui Miguel Diaz-Canel, în vârstă de 52 de ani.
„Marea bătălie care se impune, aşa cum îmi spunea Raul în urmă cu câteva zile, este necesitatea unei lupte energice şi fără întrerupere împotriva obiceiurilor proaste şi erorilor de orice tip pe care le comit în fiecare zi mulţi cetăţeni, chiar din rândul susţinătorilor”, a afirmat Fidel Castro.
În timpul acestei rare ieşiri publice, liderul istoric al Revoluţiei a adăugat că nu va mai ocupa „mult scaunul (său) de deputat, nu din lipsa voinţei”, ci din cauze biologice, a precizat el.
Înainte de sesiunea Adunării Naţionale, o reuniune a Comitetului Central al PCC a „aprobat” schimbările adoptate la conducerea Consiliului de Stat, organul suprem al Executivului cubanez, a anunţat Granma.
„Chiar dacă Partidul nu este direct implicat, el nu mai poate să stea la distanţă de alegerea principalilor lideri”, a afirmat Raul Castro în cursul reuniunii Comitetului Central, potrivit cotidianului.
Fără deschidere democratică, schimbarea liderului nu este suficientă
Schimbarea preşedintelui în Cuba, fără deschidere democratică, este însă insuficientă, au apreciat Statele Unite luni, după ce Raul Castro a anunţat o posibilă pensionare anticipată.
„Este evident că o schimbare a liderului, neînsoţită de reforme democratice esenţiale şi necesare care să garanteze populaţiei posibilitatea alegerii libere a liderilor, nu va fi o schimbare fundamentală pentru Cuba”, a afirmat în faţa presei un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Patrick Ventrell.
„Noi aşteptăm în continuare ziua în care cubanezii vor trăi în democraţie, în care îşi vor putea alege liber liderii la încheierea unui proces deschis şi democratic şi în care se vor bucura de libertatea de exprimare şi de întrunire fără să se teamă de represalii”, a adăugat el.
Duminică, preşedintele Raul Castro a fost ales de Adunarea Naţională cubaneză pentru un al doilea mandat de cinci ani, cu scopul de a continua reformele şi de a pregăti succesiunea la conducerea ţării, cu ajutorul unui nou număr doi, Miguel Diaz-Canel, nominalizat să conducă statul cubanez în viitor, fără familia Castro.
Chiar dacă sub forma unei glume, Raul Castro a evocat posibila sa retragere, într-o întâlnire cu presa.
Arestarea angajatului american Alan Gross, în decembrie 2009, a răcit relaţiile între Statele Unite şi Cuba, tensionate deja, în pofida unei ameliorări iniţiate de către preşedintele american Barack Obama.