„Mărirea şi decăderea lui Dumitru Sechelariu, omul care s-a crezut deasupra tuturor”, titrează Adevărul în ediţia de luni: „Până acum 10 ani, Dumitru Sechelariu era patronul oraşului Bacău. Prăbuşirea lui a fost la fel de abruptă ca ascensiunea. Măcinat de boli şi însingurat, a murit sâmbătă într-un spital din Austria.
Dumitru Sechelariu, fost primar al Bacăului între 1996 şi 2004 şi unul dintre marile personaje ale tranziţiei, s-a stins din viaţă sâmbătă dimineaţă, într-o clinică din Viena. Sechelariu (54 de ani) suferea de cancer pulmonar, iar în urmă cu doi ani trecuse printr-o intervenţie chirurgicală pe inimă”.
Cotidianul scrie că „Nicolae Manolescu a scris două reportaje penibile despre Noua Zeelandă”: „După ce a scris zeci de ani despre literatura altora, Nicolae Manolescu încearcă să arate scriitorilor că şi el are talent. A încercat mai întâi cu cronici sportive, dar n-a convins pe nimeni. De câteva săptămâni încearcă reportajul şi, după cum veţi vedea, nu reuşeşte altceva decât să ne facă să ne tăvălim de râs!
În câteva numere din ‘Adevărul’, bătrânul critic literar Nicolae Manolescu se screme cumplit să ne descrie ce a făcut el în lunga călătorie până în Noua Zeelandă. ‘Neozeelandezii şi casele lor’ şi ‘Noua Zeelandă în cifre şi paradoxuri’ sunt două reportaje scrise parcă de cineva care a fost în Franţa şi povesteşte cum a fost în Congo”.
Potrivit Curentul, „Fosta şefă a SGG, Daniela Andreescu, a girat documentele prin care s-a devalizat patrimoniul UGSR”: „Jaful comis asupra patrimoniului sindical după 1989 suscită şi acum interes pentru opinia publică, dar mai ales pentru organele de anchetă care se chinuie de ani buni de zile să urmărească traseul celui mai mare furt comis din visteria statului român.
Zeci de dezvăluiri de presă şi de dovezi aruncate de jurnaliştii de anchete de-a lungul anilor nu le-au fost suficiente anchetatorilor să tragă la răspundere vinovaţii acestei mari caracatiţe. Cert este că pe acele acte care au stat la baza hoţiei sunt scrise numele unor personaje-cheie care activează şi astăzi în viaţa sindicală, politică”.
„Profitorii RAAPPS: când nu şi-au luat case de serviciu, şi-au luat sedii de fundaţii”, aflăm din Evenimentul zilei: „Personalităţi de top, milionari în euro sau politicieni patronează sau figurează ca membri în asociaţii sau fundaţii ce au sediile în imobile ale RAAPPS. Instituţiile au acumulat datorii de milioane de lei către Regia Protocolului.
Două cabinete de avocatură, 24 de asociaţii şi fundaţii şi un birou notarial au datorii care depăşesc 4,7 milioane lei pentru spaţiile închiriate de la regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS). Datele apar într-o listă prezentată la începutul acestei luni de Guvern”.
„Guvernul vrea să-i scoată pe americanii de la Bechtel de pe Autostrada Transilvania. Şova: Aştept răspunsul la scrisoarea de încetare a contractului”, scrie şi Gândul: „Autorităţile vor să ‘înceteze de comun acord’ contractul cu Bechtel, compania americană căreia statul i-a încredinţat direct, în urmă cu nouă ani, contractul pentru construirea Autostrăzii Transilvania (Braşov-Borş).
Dan Şova, ministrul delegat pentru proiecte de infrastructură de interes naţional, a declarat pentru gândul că aşteaptă, în cursul săptămânii viitoare, răspunsul Bechtel la scrisoarea prin care a anunţat compania americană intenţia statului român de a încheia contractul „de comun acord” cu compania americană”.