22.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăEconomia lui zero. Ce înseamnă o creştere de 0,2%?

Economia lui zero. Ce înseamnă o creştere de 0,2%?

Fără ajutorul agriculturii şi industriei, cu investiţii străine în scădere şi cu o absorbţie de bani europeni deficitară, economia a evitat miraculos (cel puţin din calculele preliminare ale INS) recesiunea şi a crescut cu 0,2% în trimestrul IV, ca şi pe tot parcursul anului 2012. Consumul privat, poate şi cheltuielile guvernamentale pe ultima sută de metri au salvat, se pare, creşterea economică.

Am avut un an agricol catastrofal, stagnare în industrie, creştere de 3 procente în co­merţul cu amănuntul şi un avans comparabil al exporturilor. 

Având în vedere şi recesiunea din zona euro care s-a instalat în a doua jumătate a anului, nu putem spune decât… se putea şi mai rău. Cum estimările ana­liştilor bancari pentru 2012 oscilau în urmă cu puţin timp într-o marjă îngustă, cu o evoluţie a PIB între -0,2% şi +0,2%, anunţul INS de ieri n-a surprins foarte mult. După scăderea din trimestrul III, PIB-ul a avansat cu 0,2% în ultimele 3 luni din 2012, România evitând astfel recesiunea (două trimestre consecutive de scădere). Per total, economia a crescut cu 0,2% în 2012, cel puţin din primele calcule ale INS (putem vedea însă ajustări în raportările viitoare).

Economia a pornit anul trecut cu aşteptări de creştere super-optimiste (+2,5%) care au trebuit apoi reduse permanent, pe fondul secetei, absorbţiei modeste de fonduri europene (mai multe programe au fost suspendate, iar alocările – reduse, pentru nereguli, cu 25%), al investiţiilor străine în continuă comprimare (ISD au scăzut cu 11% şi anul trecut, pentru al patrulea an consecutiv). În 2012, cursul de schimb în creştere a dat o mână de ajutor exporturilor iar mărirea salariilor în sectorul public a impulsionat cererea (vizibilă în avansul comerţului, al vânzărilor de bunuri de folosinţă îndelungată, etc). Să sperăm că impresia de stagflaţie cu care a început 2013 (economie în stagnare şi inflaţie în creştere-5,9% în intervalul ianuarie 2012-ianuarie 2013) va fi contrazisă pe parcurs de realitatea din teren.

La nivelul Uniunii Europene, economia a avut cea mai proastă evoluţie din 2009, nereuşind să crească 4 trimestre consecutiv.

Cele mai mari economii de pe continent, Germania, Franţa şi Italia, s-au contractat peste estimări în ultimul trimestru al anului trecut, fapt ce a provocat ieri deprecieri pe linie ale monedei unice faţă de principalele valute. Economia Germaniei a avut o scădere de 0,6% faţă de trimestrul anterior, în timp ce PIB-ul Franţei a coborât cu 0,3%, iar cel al Italiei cu 0,9%, a şasea reducere consecutivă. În Europa Centrală şi de Est, economia Cehiei a scăzut cu 0,2% faţă de trimestrul III, Ungaria a consemnat un declin de 0,9%, în timp ce PIB-ul Bulgariei a urcat cu 0,1%. Economia Poloniei a avansat cu 0,7%, iar cea a Slovaciei, ca şi cea românească, cu 0,2%.  

Cele mai citite

Lui Nicușor Dan „i se rupe-n cot”… haina, de la cât semnează

Primarul general al Capitalei a mărturisit că a rupt 6 sacouri de la câte documente semnează Funcția de primar general îl pune la cheltuieli neprevăzute...

Romgaz a încheiat un contract de creditare în valoare de 150.000 de milioane de euro

Linia de creditare este deschisă pentru 3 ani și va acoperi nevoile de capital de lucru ale Romgaz Romgaz a notificat investitorii de pe bursă...

Greu și în liga a doua din Turcia! Dorin Rotariu a ajuns la 9 luni fără fotbal

Dorin Rotariu (29 de ani) încearcă să-și relanseze cariera la Ankaragucu, în liga secundă din Turcia, însă mijlocașul nu a reușit încă să debuteze...
Ultima oră
Pe aceeași temă