Încrederea în Biserică Ortodoxă Română a atins în februarie 2013 cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani, informează HotNews.ro.
Cel mai recent sondaj realizat de Compania de Cercetare Sociologică şi Branding (CCSB) arată că 66% dintre respondenţi au „foarte multă” şi „destul de multă” încredere în biserică. Este pentru prima dată când indicatorul scade sub 70%.
„A fost acum un subiect destul de vizibil cu alocarea bugetară şi probabil că şi asta a avut un efect”, a declarat pentru HotNews.ro Mirel Palada, directorul CCSB.
Acesta a precizat, însă, că o posibilă explicaţie ţine şi de „o schimbare generaţionala”, „de un efect de laicizare care, din experienţă altor state, ştim că s-a întâmplat odată cu modernizarea şi care este destul de probabil să se întâmple şi în România”.
Datele fac parte din sondajul SocioPol al CCSB care a avut loc în perioadă 7-12 februarie 2013, pe un eşantion de 1.004 persoane.
Mirel Palada, directorul Companiei de Cercetare Sociologică şi Branding (CCSB), a publicat miercuri, 13 februarie, pe blogul sau un grafic al „încrederii” în instituţia Biserică.
„Lucrând ieri la analiză primară a datelor mi-a sărit chestia asta în ochi: uite ce s-a întâmplat cu biserică. Da, este prima data când scade sub 70% din februarie 2009 de când avem măsurarea asta”, a afirmat directorul CCSB.
„Când ne referim la biserică noi punem întrebarea în general, ‘biserică’, şi evident că unele persoane se pot gândi la instituţia de care aparţin. Dar dat fiind faptul că 89% din populaţie este ortodoxă, atunci când se gândeşte la biserică nu se gândeşte la Biserică Penticostală sau la musulmani sau la alte instituţii, ci la Biserică Ortodoxă Română. În consecinţă, putem să aproximam destul de bine acest grafic cu soartă încrederii în Biserică Ortodoxă Română, principală instituţie religioasă din România”, a explicat Mirel Palada.
Încrederea în biserică (% foarte multă + destul de multă)
Februarie 2009- 84%
Martie 2010 – 83*
Septembrie 2010 – 80%
Decembrie 2010 – 79%
Februarie 2011 – 77%
Mai 2011 – 84%
Februarie 2012 – 79%
Martie 2012 – 79%
Aprilie 2012- 75%
Iunie 2012 – 76%
Iulie 2012 – 76%
August 2012 – 73%
Septembrie 2012 – 74%
Octombrie 2012- 74%
Noiembrie 2012 – 73%
Decembrie 2012 – 77%
Ianuarie 2013 – 66%
Posibile explicaţii pentru scăderea încrederii
Directorul CCSB este de părere, potrivit HotNews, că „este destul de probabil să fim martorii exact unei asemenea combinaţii de efect pe termen scurt şi efect pe durată medie şi lungă. Avem subiecte critice la adresă instituţiei: iată ce bani primesc, iată cum îi gestionează, iată că nu plătesc taxe – tot soiul de asemenea picături chinezeşti, asta fiind mai vizibilă pentru că s-a discutat. Şi avem un efect pe termen scurt: a scăzut pentru prima data sub 70% – şi este foarte probabil să contribuie şi la scăderea încrederii în această instituţie, însă această scădere ţinând şi de o schimbare generaţionala să spunem aşa, de un efect de laicizare care, din experienţă altor state, ştim că s-a întâmplat odată cu modernizarea şi care este destul de probabil să se întâmple şi în România, nu în aceeaşi măsură că în state puternic laice cum ar fi Cehia sau ţările scandinave”.
„Experienţă unor ţări profund religioase până acum două generaţii (cum ar fi Franţa sau Spania, mai ales Spania care până acum două-trei generaţii era foarte religioasă şi au avut şi ei un asemenea curent critic) arată că practicile religioase, cât şi atitudinea faţă de instituţii a religiei au cunoscut o erodare”, a continuat Mirel Palada.
„Estimăm că acest proces se va întâmplă într-o perioadă de timp comparabilă cu schimbările generaţionale (…). Iar estimarea mea este că într-adevăr e destul de posibil să fie un prim semn – de aia şi spuneam în titlu de manieră ironică ‘Elvis îs about to leave the building'”, a declarat pentru HotNews.ro Mirel Palada, directorul CCSB.