11 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSpecialAcordul Comisiei Europene pentru susţinerea Oltchim de către stat se lasă aşteptat

Acordul Comisiei Europene pentru susţinerea Oltchim de către stat se lasă aşteptat

Ieri numărul sindicaliştilor intraţi în greva foamei s-a ridicat la 20, în pofida apelurilor la calm venite din partea administratorilor combinatului. Proaspăt întos de la Bruxelles, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, promite din nou c o privatizare de succes la pachet cu Arpechim care nu se ştie când va veni.

Încă doi angajaţi ai combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea au intrat ieri dimineaţă în greva foamei, alăturându-se celor 18 salariaţi ce au demarat această formă de protest cu o zi în urmă. Potrivit preşedintelui Sindicatului „Victoria” din Oltchim, Corneliu Cernev, doi din cei 20 de salariaţi care în urmă cu o zi au intrat în greva foamei au renunţat marţi seară, din motive medicale.

Sindicatele cer banii necesari funcţionării societăţii, anume pentru plata energiei electrice necesare şi a polipropilenei – principala materie primă, precum şi sumele necesare plăţii salariilor.

„Am cerut asigurarea pentru o funcţionare minimală a combinatului a 42 megawaţi pe oră şi 140 de tone pe zi de propilenă, cotă de electricitate şi cantitate de materie primă fără de care nu putem funcţiona, asigurarea acordării unui avans şi a unei lichidări în fiecare lună (…) Am solicitat dovezi concrete că va fi asigurat capitalul de lucru, am cerut ca ministrul Economiei, Varujan Vosganian, să ne prezinte rezultatul discuţiilor de la Bruxelles, am mai cerut ca în cazul restructurărilor de personal, dacă acestea vor fi totuşi realizate, să se respecte Contractul Colectiv de Muncă privind acordarea salariilor compensatorii, respectiv acordarea a 6, 12 şi 18 astfel de salarii, în funcţie de vechime, şi am mai cerut să ni se spună verde în faţă ce s-a hotărât cu petrochimia de la Piteşti, respectiv dacă această Divizie Petrochimică de la Bradu va fi păstrată sau nu în cadrul Oltchim. Aşteptăm un răspuns la toate aceste revendicări”, a precizat liderul sindical.

Potrivit liderului sindical, pentru a funcţiona, Oltchim are nevoie de cel puţin 7,2 milioane de euro pe lună, defalcaţi astfel: 4,2 milioane euro polipropilena necesară,  un milion de euro energia electrică şi 2 milioane euro fondul de salarii, fără contribuţiile datorate statului.

Protestele la Oltchim au reînceput marţi, după ce din cauza lipsei de materie primă a fost oprită activitatea în cele trei secţii unde producţia fusese reluată în noiembrie 2012.

Adminstratorul judiciar: Oltchim e în comă, trebuie mai întâi trezit

Protestele sindicaliştilor sunt neproductive afirmă avocatul Gheorghe Piperea, administrator judiciar al combinatului, prin firma Rominsolv SPRL. „Oltchim e încomă, sindicatele trebuie să se calmeze, deşi protestele reprezintă un drept al lor. Pentru a ieşi din această stare trebuie reluată producţia, iar aceasta nu se poate întâmpla fără sprijinul furnizorilor de utilităţi”, spune avocatul. E nevoie de sprijinul furnizorilor de capital, utilităţi, materii prime, iar protestele nu pot face decât rău. Până să ajungă la Oltchim ajutorul de stat promis de Guvern, combinatul trebuie să producă, explică avocatul.

El spune că sunt asiguraţii banii necesari pentru plata energiei electrice până pe 20 februarie, precum şi 50% din suma necesară plăţii lichidării pe luna ianuarie. Cealaltă jumătate ar putea fi intra în conturile societăţii tot vineri, 15 februarie.

Intâlnire la Bruxelles cu rezultate incerte a ministrului Economiei

Intors ieri de la Bruxelles unde a discutat cu comisarul european pentru Concurenţă, Joaquin Almunia problema ajutorului de stat necesar funcţionării Oltchim, ministrul Economiei, varujan Vosganian nu a prezentat niciun rezultat concret al vizitei sale. „Dialogul intensificat” după cum l-a numit Ministerul Economiei într-un comunicat de presă remis ieri va continua pe data de 19 februraie pentru a fi obţinut un răspuns favorabil cât mai rapid de la Comisia Europeană, în contextul în care ajutoarele de stat fac obiectul politicii comune europene. In cadrul unei discuţii avute tot ieri cu lideri sindicali din chimie, ministrul a spus acestora că prima opţiune a Guvernului este privatizarea a combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea, în sistem integrat cu Arpechim Piteşti. Discuţiile cu Bruxelles-ul privesc obţinerea permisiunii pentru acordarea unui ajutor de stat către Oltchim în valoare de 20 de milioane de euro.  

„Visează cai verzi pe pereţi. Nu e cu picioarele pe pământ. Suntem total dezamăgiţi (de măsurile adoptate de Guvern pentru redresarea situaţiei – n.r.)” a comentat, ieri, Corneliu Cernev, liderul sindical de la Oltchim. 

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Horoscop 11 ianuarie 2025. Vești bune pentru Berbeci

Horoscopul 11 ianuarie 2025. Ziua aduce prognoze interesante pentru fiecare zodie, cu accent pe carieră și succesul profesional. Horoscop 11 ianuarie 2025 Berbec: Veștile dintr-o țară...

Controalele ITM în 2025: domenii vizate și ce trebuie să știe companiile

Inspecția Muncii va avea o agendă complexă în 2025, concentrându-se pe respectarea legislației muncii și îmbunătățirea condițiilor de muncă. Printre principalele obiective se numără identificarea...

Barometru economic: Majoritatea firmelor din România își îngheață investițiile în 2025

Multe firme din România vor îngheța investițiile în 2025, potrivit unui barometru realizat de Frames pentru Sierra Quadrant. Principalele cauze sunt incertitudinile economice, inflația...
Ultima oră
Pe aceeași temă