2.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialCircul Globus trebuie să plătească aproape un milion de lei pentru muzica...

Circul Globus trebuie să plătească aproape un milion de lei pentru muzica din spectacole

Circ & Variete Globus trebuie să plătească aproape 995.000 lei, pentru muzica difuzată în cadrul spectacolelor de circ în perioada mai 2004 – septembrie 2007, informează Agerpres.

„După 9 ani de proces, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat câştig de cauză titularilor de drepturi de autor reprezentaţi de către UCMR-ADA în dosarul cu nr. 15.276/3/2007, decizie pronunţată vineri, 10 iunie 2016. Circ & Variete Globus a fost obligat la plata sumei de 994.153 lei, reprezentând drepturi patrimoniale ale autorilor de opere muzicale ce au fost comunicate public în cadrul spectacolelor de circ organizate de Circ & Variete Globus, în perioada mai 2004 – septembrie 2007”, se arată într-un comunicat al UCMR-ADA transmis AGERPRES. 

Potrivit sursei citate, Circ & Variete Globus a pretins că nu există un act şi un drept de comunicare publică a operelor muzicale atunci când muzica este interpretată direct de către artişti, iar publicul este prezent la locul de provenienţă al comunicării publice, respectiv la sala de spectacol. 

În noiembrie 2011, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene de la Luxemburg a hotărât ca în acest caz există un drept şi act de comunicare publică în forma sa tradiţională. S-a stabilit astfel că Directiva 2001/29/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 22 mai 2001 nu este exhaustivă şi reglementează doar o parte a dreptului de comunicare publică, informează UCMR-ADA. 

„Finalizarea acestui litigiu pune capăt controversei şi recunoaşte existenţa şi gestionarea colectivă obligatorie a drepturilor de autor de comunicare publică a operelor muzicale în spectacole şi concerte cu interpreţi, cum este şi cazul muzicii comunicate public în spectacolele de circ”, se precizează în comunicat.

În replică, Viorel Coman, managerul Circ & Variete Globus, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, că această situaţie este „una dintre ‘moştenirile’ preluate” de la vechea conducere. 

UCMR – ADA este un organism de gestiune colectivă ce administrează drepturile de autor de opere muzicale ale compozitorilor români şi străini şi ale altor titulari ce le-au dobândit în temeiul legii. UCMR-ADA este acreditată de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor să gestioneze drepturile patrimoniale de autor în domeniul muzical.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rusia, printre liderii globali în producția criptomonedelor. Metoda de a evita sancțiunile occidentale

Într-un context economic marcat de sancțiunile occidentale, Rusia a început să utilizeze bitcoin și alte criptomonede pentru plăți internaționale. Modificările legislative recente au facilitat adoptarea...

Energia vântului aduce magie de Crăciun: Exporturi record de curent electric pentru România

Conform datelor Transelectrica, zilele propice pentru producția eoliană au fost rare în 2024 România s-a bucurat de un surplus energetic semnificativ în dimineața zilei de...

Volodimir Zelenski: Rusia a lansat atacuri „inumane” în ziua de Crăciun

Loviturile au rănit cel puțin șase persoane în orașul de nord-est Harkov și au ucis unul în regiunea Dnipropetrovsk, au declarat guvernatori ucraineni Rusia a...
Ultima oră
Pe aceeași temă