9 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSportAtletismTratament INUMAN. Irlanda îşi cere SCUZE pentru abuzurile suferite de SCLAVELE unor...

Tratament INUMAN. Irlanda îşi cere SCUZE pentru abuzurile suferite de SCLAVELE unor CĂLUGĂRIŢE

Guvernul irlandez şi-a cerut scuze, la începutul săptămânii, pentru abuzurile la care au fost supuse de-a lungul a 70 de ani de zeci de mii de tinere, obligate să muncească forţat în azilurile catolice Magdalene, informează The Daily Mail.

Prim-ministrul irlandez, Enda Kenny şi-a exprimat public scuzele pentru condiţiile aspre în care tinerele au lucrat, cu precizarea că totul a fost rezultatul unei Irlande „dure şi intrasigente”.

Se estimează că în perioada 1922-1996 aproximativ 10.000 de fete au fost trimise în astfel de puncte de lucru pentru a munci, sub coordonarea călugăriţelor, fără a fi plătite şi fără a fi hrănite corespunzător.

În spălătorii ajungeau fete cu „probleme” care ajungeau să se ocupe de curăţarea şi călcarea hainelor pentru grupuri hoteliere importante, pentru forţele armate irlandeze, chiar şi pentru fabrica de bere Guinness. Zece dintre spălătorii au funcţionat până în 1996.

Două dintre supravieţuitoarele abuzurilor, Marina Gambold şi Mary Smyth, au refuzat să accepte scuzele Guvernului irlandez.

„Orbil şi inuman. Mai rău decât o închisoare”, aşa descrie Maureen Sullivan, una dintre cele mai tinere supravieţuitoare, în vârstă acum de 60 de ani, experienţa trăită la spălătorie. Avea 12 ani când a fost trimisă la spălătoria Good Shepherd Magdalene din New Ross, County Wexford, după ce tatăl ei a murit, iar mama ei s-a recăsătorit.

Sullivan consideră, la rândul ei că un simplu raport realizat de Guvernul irlandez nu este cea mai bună modalitate de a prezenta scuze oficiale.

Îşi doreşte scuze chiar şi din partea oridinelor religioase implicate pentru că i-au furat copilăria, educaţia şi numele.

Spălătoriile Magdalena au fost instituite în secolul XIX, ca locuri de adăpost pentru prostituate.

Cu timpul însă, ele au devenit spaţiile care adunau orfane, fete singure rămase însărcinate, copii ai căror părinţi nu îi mai puteau întreţine, dar şi fete a căror frumuseţe era considerată de preoţi un „pericol moral”.

În 2011, Comitetul ONU împotriva torturii a cerut o achetă completă legată de tratamentul la care au fost supuse femeile în spălătorii.

 
Pe parcursul investigaţiei, s-au purtat discuţii cu peste o sută de femei, iar 40% dintre ele au precizat că au petrecut cel puţin un an încarcerate.
 
Cazul spălătoriilor a devenit şi subiectul unui film din 2002, regizat de Peter Mullan, intitulat „The Magdalene Sister” în care sunt prezentate poveştile a trei fete trimise să muncească forţat.

Cele mai citite

Controalele ITM în 2025: domenii vizate și ce trebuie să știe companiile

Inspecția Muncii va avea o agendă complexă în 2025, concentrându-se pe respectarea legislației muncii și îmbunătățirea condițiilor de muncă. Printre principalele obiective se numără identificarea...

Partidul bulgar „Renașterea” cere alipirea Macedoniei și sudului Basarabiei la Bulgaria

Partidul extremist „Renașterea”, din Bulgaria, a scris joi, pe pagina de Facebook, un comentariu referitor la revendicări teritoriale. Pornind de la declarațiile recente ale...

Adrian Mutu a explicat de ce a ales Petrolul Ploiești. „Spiritul echipei m-a convins”

Adrian Mutu a revenit în SuperLigă în această iarnă, semnând cu Petrolul Ploiești, formație pe care o va antrena în a doua parte a...
Ultima oră
Pe aceeași temă