6.8 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRomânia, în topul economiilor stagnante în următorii 3 ani

România, în topul economiilor stagnante în următorii 3 ani

Bazat pe ultimul raport al Băncii Mondiale („Global Economic Prospects“), topul propus de Business Insider identifică 20 de zone cu cel mai lent ritm de dezvoltare între 2013 şi 2015. România (locul 12) se află însă în compania selectă a zonei euro (locul 1), Japoniei (2) sau Statelor Unite (17).

Banca Mondială a redus recent prognozele sale de creştere la nivel global la 2,3% în 2013 şi 3,1% în 2014. „Deşi diminuate, riscurile pentru economia globală includ îngheţarea progresului înregistrat în ultima vreme privind criza zonei euro, problemele fiscale şi cele ale datoriilor din SUA, reducerea abruptă a investiţiilor în China, disfunc­ţionalităţi în ceea ce priveşte oferta pe piaţa petrolului“, se arată în raport.

În mod surprinzător, în topul celor mai „lente“ economii în următorii 3 ani regăsim atât ţări care depind de turism, care se luptă cu crima organizată şi corupţia, dar şi giganţi precum zona euro, Japonia, Statele Unite, care au excelat în stimuli monetari anticriză în ultima vreme. România este plasată pe poziţia 12, cu o creştere estimată a PIB-ului în perioada 2013-2015 de 2,3%. „Motivaţia juriului“ ţine în principal de partenerii comerciali aflaţi în mod covârşitor în zona euro, dar şi de eterna corupţie şi de efectele unui program anterior de austeritate, considerat prea ambiţios.

Zona euro deschide topul cu o creştere estimată la doar 0,7% în următorii 3 ani. Riscurile dezintegrării s-au diminuat, dar sunt mulţi paşi de făcut în direcţia uniunii bancare şi a unui fond comun de salvare pentru ţările cu probleme. Japonia vine pe locul secund (0,8% estimare de creştere în intervalul 2013-2015), în principal ca urmare a conflictului de dată recentă cu China care afectează schimburile comerciale.

Jamaica şi Republica Dominicană ocupă poziţiile 3 şi 5 (creştere de 1,4-1,5%), fiind mult prea dependente de turism şi meteo-vulnerabile (uraganul Dean a produs o scădere a PIB de 20% în 2009 în Republica Dominicană). Intercalat, pe poziţia 4 se află Muntenegru, o economie dependentă de turism şi exportul de aluminiu, cu probleme de corupţie în viziunea analiştilor BM.

Veniturile mai mici din turism vor da de furcă şi economiei din St. Lucia (locul 7 ), în timp ce Swaziland îşi datorează locul 6 şomajului său de 40%. Iranul vine pe locul 8, cu o creştere economică de 1,7%, încetinire cauzată de sancţiunile impuse ca urmare a programului său nuclear. Venezuela, dependentă de fluctuaţiile preţului petrolului, ocupă locul 9 (creştere de 2% între 2013-2015), iar Siria, strivită de războiul civil, poziţia 10 (2,1% creştere a PIB).

Până ajungem la România mai avem de parcurs doar locul micuţei Albanii (2,2%, creştere), cu remiteri diminuate ale căpşunarilor şi un procent prea mare din populaţie prins în agricultură. Fiji este pe poziţia 13, iar Macedonia, cu o creştere de 2,4%, pe 14 (piaţă neagră înfloritoare, probleme în atragerea investiţiilor străine). Trecem peste St. Vincent şi găsim pe locul 16 Bulgaria (2,5% avans al PIB), lăudată pentru taxele mici, blamată pentru corupţie şi crimă organizată. În sfârşit, SUA îşi datorează poziţia 17 (2,6% creştere) absenţei unui program de consolidare fiscală care să împiedice reluarea periodică a dezbaterilor privind iminenţa atingerii pragului maxim de îndatorare permis de legislaţie. Topul este încheiat de El Salvador, Antigua şi Belize, care vor creşte cu 2,7-2,8% în următorii 3 ani.

Deşi poziţia României se explică în principal prin contagiunea cu problemele zonei euro, remarcaţi că doar Bulgaria intră în acest top dintre vecini, Polonia, Cehia, Ungaria găsind resurse interne pentru o creştere mai viguroasă. 

Cele mai citite

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei Române: Societatea civilă românească a dovedit forță și curaj

Anul 2024 ne-a adus multe motive de îngrijorare, la noi și în întreaga lume. Dar am încredere în națiunea noastră și în puterea ei...

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei Române: Societatea civilă românească a dovedit forță și curaj

Anul 2024 ne-a adus multe motive de îngrijorare, la noi și în întreaga lume. Dar am încredere în națiunea noastră și în puterea ei...

Călin Georgescu susținut în campania pentru prezidențiale de o firmă rusească care s-a ocupat și de Putin și Medvedev

O reţea rusă de influenţare activă în Franţa şi Germania în timpul pandemiei Covid-19 a fost utilizată şi în perioada premergătoare alegerilor recent anulate...
Ultima oră
Pe aceeași temă