2.1 C
București
luni, 27 ianuarie 2025
AcasăSpecialBREXIT. Comunitatea românească din Marea Britanie: Suntem în stare de șoc, dar...

BREXIT. Comunitatea românească din Marea Britanie: Suntem în stare de șoc, dar nu plecăm

Românii din Marea Britanie vor sta în Uniunea Europeană mai puțin de un deceniu. Ca și cetățeni români, au intrat în comunitatea europeană în 2007 și, cel mai probabil, anul viitor se vor vedea în afara granițelor comunitare, după ce Regatul Unit a votat în favoarea unei ieșiri din cadrul UE.

Reacțiile sunt de uimire, așteptare tensionată și dorința de a rămâne în Marea Britanie unde, la un moment dat, au găsit condiții mai bune de muncă și, probabil de viață. Dragoș lucrează ca Arhitect Tehnic (Software și Infrastructură IT) și trăiește la Londra. A analizat la cald Brexit-ul, chiar cu puțin înainte de anunțarea rezultatelor finale. „E un fapt negativ care va fi decontat de guvernul britanic (după numai două ore premierul David Cameron și-a anunțat demisia n.redacției). Dacă, pentru ieșirea din Uniunea Europeană, se va invoca articolul 50, lucrurile se vor repercuta negativ și asupra altor state europene. Probabil ar trebui ca în programa școlară britanică să fie introduse și alte limbi străine, poate ale unor state care nu fac parte din UE. Cât despre comunitatea românească, ea se va divizia în funcție de interese și, probabil, va sărăci. Din ceea ce văd, europenii sunt foarte anti-imigrație dar 40-50% din populația întâlnită în Londra e non-europeană… estimez la peste 40% ca fiind muslumană”, ne spune Dragoș. Tânărul crede că una dintre cauzele pentru care s-a votat împotriva rămâneri în UE e reprezentată de faptul că „ există prea multe războaie în zonele cu populație musulmană dar și o diferență între capacitatea de integrare culturală a Marii Britanii și a Uniunii Europeane. Totul, corelat cu frica pierderii identității nationale”.

Citește și: BREXIT. Medic român, stabilit în Marea Britanie: „Sunt foarte surprins, o să fie foarte greu de acum încolo”

Ce facem cu libera circulație

În ziua votului, Lorela Broucher care locuiește în Londra din 2009 și a dezvoltat o afacere care ajută companiile să exploreze oportunități de afaceri în România și în restul Europei Centrale și de Est, declara campania care tocmai se încheiase drept una extrem de murdară. Dimineața, după ce s-a aflat că britanicii au vota în favoarea ieșirii din UE, mi-a declarat fără echivoc: “suntem cu toții în șoc aici. Mi-am petrecut noaptea ca observator în secția de vot regională și am urmărit cu groază rezultatele. Totul depinde de ce o să se negocieze (între Londra și Bruxelles n.redacției) însă deocamdata nu știm nimic”.  Lorela mai crede, de asemenea, că e greu de prevăzut care va fi  soarta imigranților după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. „Pe termen scurt nu cred că se va întâmpla ceva negativ comunității de români însă pe termen mediu și lung, lucrurile depind de cum vor evolua negocierile. Este foarte posibil că, dacă vrea să pastreze accesul la piața unică, guvernul de la Londra va trebui să accepte un anumit grad de liberă circulație a persoanelor. Cei mai afectați vor fi românii care au venit aici de curând și nu au loc de muncă sau măcar o ofertă serioasă”, ne-a precizat Lorela Broucher. Dacă va pleca din Londra? „Nu, deocamdată nu mă gândesc la relocare. Cred că slujbele și veniturile tuturor vor fi afectate”.

Citește și: Scenarii. Viața după BREXIT: Ce urmează în Marea Britanie?

Marian lucrează, de aproape doi ani alături mai mulți români, în orașul Doncaster – care a votat majoritar pentru ieșirea britanicilor din UE. Imediat după anunțarea rezultatelor de la vot și fiind chiar la locul său de muncă, mi-a declarat că au primit asigurări de la cei care i-au angajat că își vor păstra slujbele și că nu se pune problema ca ei să se întoarcă acasă. Marian spune că nu se va întoarce în țară deoarece are un contract de muncă avantajos. 

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă