20.4 C
București
joi, 10 octombrie 2024
AcasăGDPRControlul poate preveni 8 din 10 cazuri de cancer de col uterin

Controlul poate preveni 8 din 10 cazuri de cancer de col uterin

Programele de screening pentru cancerul de col uterin pot preveni până la 80% din cazurile de îmbolnăvire, arată studiile realizate de European Cervical Cancer Association (ECCA).

 

În fiecare an, 60.000 de femei din Europa se îmbolnăvesc de cancer de col uterin, iar 30.000 mor din această cauză. Explicaţia pentru aceste cifre îngrijorătoare este faptul că multe ţări nu au adoptat încă programe eficiente şi coerente de screening şi de vaccinare, astfel că femeile din aceste ţări nu au acces la aceste mijloace de protecţie. În plus, chiar şi în statele unde aceste programe sunt în desfăşurare, există multe femei care nu sunt la curent cu importanţa măsurilor de precauţie, aşa că nu le folosesc.

În România, anual, se înregistrează aproximativ 3.000 de cazuri noi de îmbolnăvire de cancer de col uterin, de 16 ori mai mult faţă de media europeană. Astfel, România se situează pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin.

Din această cauză, autorităţile au luat decizia de a iniţia un program de testare gratuită pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin. Astfel, în zece judeţe din ţară, femeile cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani au posibilitatea să efectueze gratuit testarea Babeş-Papanicolau.

Femeile care vor să efectueze testul trebuie să se prezinte la medicul de familie pentru a primi un formular care asigură înscrierea în program şi o listă cu centrele de recoltare. Testul poate fi realizat gratuit doar în centrele admise în program, iar rezultatul este transmis înapoi la cabinetul medicului de familie. Acesta are obligaţia să informeze toate pacientele cu privire la pericolul cancerului de col uterin şi să le înveţe să prevină această boală. Femeile cu leziuni precursoare sau incipiente vor fi îndrumate pentru investigaţii suplimentare şi tratament de specialitate.

„Ştim cu toţii că sănătatea este cea mai de preţ. Trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a o păstra deoarece este mult mai uşor să previi decât să tratezi. Putem preveni apariţia cancerului de col uterin
printr-un regim de viaţă sănătos, prin controale medicale periodice şi prin vaccin, realizare a medicinei moderne. Stă în puterea noastră să ne ferim de cancer, să diagnosticăm precoce orice afecţiune prin investigaţii medicale regulate şi să ne salvăm sănătatea!”, a declarat Mihaela Geoană, preşedintele Fundaţiei Renaşterea.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, vaccinul anti-HPV este metoda de prevenţie primară împotriva cancerului de col uterin. Peste 20 de ţări din cadrul Uniunii Europene desfăşoară în acest moment campanii de vaccinare împotriva HPV, inclusiv Bulgaria şi Cehia, cele două ţări lansând astfel de programe în anul 2012.

„Atunci când suntem sănătoşi este greu să ne gândim la ce trebuie făcut pentru a ne feri de boală, însă când ne uităm pe cifre realizăm cât de reală este ameninţarea acesteia. În fiecare an, în România mor 2.000 de femei din cauza cancerului de col uterin şi alte 3.000 de femei îşi anunţă familia că au fost diagnosticate cu acest tip de cancer. Boala aceasta distruge viaţa normală a femeii, poate destrăma familii şi lăsa copii mici fără mame. De aceea, nici nu ar trebui să mai stăm pe gânduri când vine vorba de un vaccin care să ne protejeze, care să ne ferească de chinurile prin care trece o femeie cu cancer de col uterin”, spune Dana Războiu, ambasador al Coaliţiei de Prevenire a Cancerului de Col Uterin în România. Anul acesta, Coaliţia de Prevenire a Cancerului de Col  Uterin, formată la iniţiativa Fundaţiei Renaşterea, marchează Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, ce are loc între 21-27 ianuarie 2013, printr-o serie de evenimente reunite sub mesajul „Prevenirea cancerului de col uterin începe prin vaccinarea anti-HPV”. Scopul acestei acţiuni este să sensibilizeze populaţia cu privire la acceptarea vaccinului HPV şi creşterea încrederii în eficienţa acestuia, astfel încât, în timp, prin vaccinare, numărul femeilor care dezvoltă cancer de col uterin să scadă semnificativ.

 

În România, şase femei mor zilnic din cauza cancerului de col uterin, ceea ce ne situează pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de această boală.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Cum să te bucuri de o vacanță pe malul mării: stil de viață și relaxare

Pe măsură ce zilele devin mai lungi și soarele strălucește mai tare, gândurile noastre zboară inevitabil către mare. O vacanță pe malul mării nu...

Primul român care a reușit performanța de a urca toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri

Alpinistul Adrian Laza, un inginer silvic de 61 de ani din Piatra Neamț, a devenit primul român care a reușit performanța extraordinară de a...

Mihai Lixandru va reveni mai devreme după operație și va juca în play-off-ul Ligii 1!

Mijlocașul Mihai Lixandru, de la FCSB, operat cu succes la ligamentele încrucișate, va reveni pe teren mai repede decât estimările inițiale, urmând să fie...
Ultima oră
Pe aceeași temă