La începutul săptămânii viitoare, în Bucureşti are loc un forum dedicat parteneriatului transparent şi durabil al Executivului cu administraţia locală. Ministrul Dialogului Civic Violeta Alexandru a acordat “României libere” un interviu pe acest subiect. Ea susține că se iau măsuri astfel încât indiferent ce echipă politică vine la Guvern, standardele să nu mai poată fi vreodată coborâte.
România liberă: Cum staţi cu transparenţa instituţională pe care v-aţi propus să o edificaţi în mandatul dv.?
Violeta Alexandru: Am evaluat peste 200 de instituţii din administraţia centrală şi locală, pentru a vedea în ce măsură cerinţele minimale din Legea 544 a liberului acces la informaţiile de interes public şi din Legea 52 a transparenţei decizionale sunt îndeplinite. Situaţia era modestă, mediocră. Am venit cu o măsură de standardizare a afişării informaţiilor. Am solicitat autorităţilor să afişeze din oficiu alte date care nu sunt interzise de lege a fi publicate, precum contractele de achiziţii, conducerea autorităţilor publice, bugetul de venituri şi cheltuieli, agenda de lucru a demnitarilor. În aprilie, de la 62% grad de conformare, la nivelul ministerelor am urcat la peste 95%. La instituţia prefectului, de la peste 60% am ajuns la 97%. La consiliile judeţene, de la 72% acum suntem la 93%. La municipii, de la 53% am urcat la 83%.Publicăm întreaga situaţie a tuturor reprezentanţilor statului îăn consiile de administraţie, inclusiv indemnizaţiile pe care le iau.
România liberă: Câţi angajaţi mai are Ministerul pentru Dialog Civic? Are sediu? Birouri?
Violeta Alexandru: Acum avem 18 angajaţi. Staf tehnic, cabinetul meu şi al secretarului de stat.
România liberă: Este gata analiza naţională privind taxele pe accesul la informaţii publice? Cu ce rezultat?
Violeta Alexandru: Perioada alegerilor ne-a făcut să suspendăm puţin partea de documentare. Ne propunem modificarea Legii 544, în care am intervenit, stabilind un cost maximal de copiere a paginilor pentru documentele furnizate. Am pus accent pe comunicarea online, pe publicarea din oficiu a cât mai multor date, pe oferirea lor gratuită. Sperăm că perceperea de costuri pentru copierea de documente să fie cât mai rară.
România liberă: Care sunt căile de acţiune pe care vreţi să lucraţi pentru un parteneriat transparent şi durabil al Guvernului cu administraţia locală – subiect al unui forum care va avea loc la începutul săptămânii viitoare?
Violeta Alexandru: Este o ocazie pentru mine să disut despre modificările la Legea 544, despre standardizarea informaţiilor publice şi în acelaşi timp să dau un semnal de transparenţă şi de practică cu faţa către cetăţean.
România liberă: Vă veţi întâlni la acest forum cu Marian Oprişan, care tocmai a scăpat de un proces greu în Dosarul Căprioara, în care a fost declarat de instanţă, prin sentinţă definitivă şi executorie, nevinovat, şi cu Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3, cercetat de procurori pentru că ar fi vândut foarte multe apartamente pe persoană publică. Cum reuşeşte să dialogheze un executiv cu o astfel de administraţie locală?
Violeta Alexandru: Încercăm să păstrăm o relaţie instituţională, să vedem în spatele unor persoane instituţia şi rolul pe care aceasta îl are, pentru a face în comunităţile respective viaţa puţin mai bună pentru cetăţeni. Nu noi am generat rezultatul alegerilor.
România liberă: Presupunând că veţi reuşi să creaţi acest parteneriat transparent şi durabil, despre care veţi vorbi la începutul săptămânii viitoare, ce credeţi că va rămâne din el atunci când următorul executiv va prelua puterea de la Cabinetul Cioloş?
Violeta Alexandru: Sper cât mai multe, şi eu, şi colegii mei. De aceea lucrăm aşa de intens, ca să avem rezultate şi să creăm standarde, cel puţin în materia transparenţei şi comunicării, astfel ca, indiferent ce echipă politică vine la Guvern, aceste standarde să nu mai poată fi coborâte, populaţia să vadă că se poate şi altfel şi să ceară ca acest “altfel” să rămână în continuare o practică instituţională.
România liberă: Un specialist care a lucrat 10 ani în mai multe instituţii publice, citat de HotNews, a vorbit metaforic despre priorităţile reformei administrative pe care o promovaţi, explicând că „marea miză a Cabinetului Cioloş este deratizarea administraţiei de politruci şi reformarea procesului prin care o persoană poate ajunge să lucreze în administraţie”. Cum anume poate fi curăţată administraţia publică de politruci?
Violeta Alexandru: Primeam şi eu un comentariu în acelaşi registru de la cineva, care-mi spunea: “Prezenţa voastră în echipa guvernamentală, în poziţii-cheie din aparatul central de stat, prin faptul că livraţi, aveţi rezultate şi se vede că o faceţi într-un ritm alert, «scoate la pensie» o serie de politicieni care n-au fpcut decât să vorbească, dar n-au lăsat nimic concret pentru oameni, în spate”. Cred că, dincolo de orice planuri măreţe, ţine de exemplul personal şi de cum eşti croit ca om. Nu cred că această echipă face planuri complexe cum să scoată din politică anumiţi politicieni, dar e un exemplu de management şi organizare. Rezultate. Funcţionarea unui mecanism guvernamental.