22.5 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăInternaționalCNA a RETRAS licenţa OTV. Postul lui Dan Diaconescu a ÎNCETAT emisia....

CNA a RETRAS licenţa OTV. Postul lui Dan Diaconescu a ÎNCETAT emisia. Află de ce!

UPDATE. Realizatorul TV Dan Diaconescu a acuzat, marţi seară, retragerea licenţei OTV, spunând că este vorba despre un ”moment neplăcut şi groaznic pentru democraţia din România”.

Citeşte şi Dan Diaconescu, despre retragerea licenţei OTV: Ca şi în cazul lui Nicolae Ceauşescu, este vorba despre o execuţie perfectă

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a retras licenţa de emisie a OTV pentru că nu şi-ar fi plătit amenzile pentru încălcarea Legii audiovizualului. Televiziunea lui Dan Diaconescu, preşedintele PP-DD, a mai rămas fără emisie şi în perioada guvernării Năstase.

Postul de televiziune creat de Dan Diaconescu nu mai poate emite, după ce Consiliul Naţio­nal al Audiovizualului (CNA) a retras licenţa OTV marţi, cu unanimitate de voturi.  Licenţa postului ar fi expirat oricum pe 28 martie 2013, dar noul preşedinte al consiliului, Laura Georgescu, a propus retragerea acesteia mai devreme pe motiv că firma care deţine televiziunea, Ocram Televiziune SRL, nu a achitat amenzile aplicate pentru încălcări ale legii audiovizualului între 2009 şi 2012. Potrivit articolului 57 din acest act normativ, „licenţa audiovizuală analogică se retrage de Consiliu în următoarele situaţii: titularul nu depune la Consiliu, în termen de 6 luni de la data aplicării unei amenzi, dovada achitării acesteia”.

Un alt motiv pentru care a fost ridicată licenţa, potrivit unuia dintre membrii CNA care nu a dorit să fie citat, a fost intrarea în insolvenţă a firmei care deţine OTV. De altfel, în timpul şedinţei de marţi, Laura Geor­gescu şi-a exprimat indignarea faţă de această strategie de a scăpa de amenzi. “M-a fascinat faptul că aţi intrat în insolvenţă exact pe 28 martie 2012, exact la un an înainte să înceteze valabilitatea licenţei”, s-a adresat aceasta reprezentanţilor OTV prezenţi la şedinţa de marţi, citată de Hotnews. De asemenea, preşedintele CNA a invocat o acţiune în justiţie, de anul trecut, a conducerii postului OTV împotriva Consiliului Naţional al Audiovizualului, potrivit Hotnews.

Hotărârea CNA a intrat în vigoare imediat. OTV şi-a întrerupt emisia marţi, la ora 18.00.

OTV a mai fost închis şi în 2002

Postul de televiziune OTV nu este la prima retragere a licenţei din istoria sa. Consiliul Naţional al Audiovizualului a făcut un gest similar şi în 2002, iar postul a fost închis pentru doi ani. Decizia de atunci a stârnit protestele a unei părţi a opiniei publice, ­care a considerat că oprirea emisiei OTV a fost un act de cenzură din partea guvernului condus de Adrian Năstase.

Redeschis în 2004, postul a ajuns din nou în vizorul autorităţilor în 2007, când s-a discutat de oprirea emisiei dintr-un motiv similar cu cel de acum: neplata numeroaselor amenzi adunate, potrivit presei de la acea vreme. Totuşi, CNA a ezitat atunci să ducă până la capăt intenţia sa, mai ales că între timp vizibilitatea OTV a crescut mai ales pe seama serialului despre dispariţia Elodiei Ghinescu. Postul a început să impună pe piaţă  o serie de pseudovedete precum Magda şi Tolea Ciumac. şi, ulterior, un mod de a face televiziune care a fost preluat şi de alte canale româneşti. În paralel, Dan ­Diaconescu a început să-i sfideze tot mai mult pe reprezentanţii CNA şi opinia publică, care acuzat calitatea execrabilă a programelor postului.

Un alt an greu a fost 2012, când OTV s-a confruntat cu trei decizii de înjumătăţire a licenţei de emisie luate de CNA. Iniţial, pe 15 martie, consiliul a decis să întrerupă programul obişnuit al OTV pentru doar 3 ore, pentru că televiziunea difuza continuu publicitate politică în favoarea Partidului Poporului şi „viitorului preşedinte al României” Dan Diaconescu, în afara perioadei de campanie electorală.Anterior acelui moment, din cauza ace­leiaşi publicităţi electorale, OTV a mai primit o amendă de 5.000 de lei, una de 10.000 de lei, una de 50.000 de lei, două de 100.000 de lei, alte decizii de întrerupere a emisiei.

Pe 27 martie 2012, răbdarea membrilor CNA a ajuns la final şi aceştia au emis prima hotărâre de înjumătăţire a licenţei. Au urmat altele două până în aprilie, astfel încât postul ar fi trebuit să-şi încheie emisia cu doar câteva zile înaintea alegerilor locale, unde partidul creat pe spatele televiziunii – Partidul Poporului Dan Diaconescu – spera să obţină un scor bun.

Până la urmă, judecătorii au fost cei care au salvat postul de la închidere. În mai, Curtea de Apel Bucureşti a admis solicitarea OTV de suspendare a deciziei Consiliului Naţional al Audiovizualului privind înjumătăţirea licenţei acordate postului, astfel încât canalul a continuat să funcţioneze.

Cele mai citite

Viktor Orban „a recidivat”: În 2013, în România, a murit un om după un accident cu o mașină din coloana oficială

Accidentul a avut loc în timp ce coloana oficială a lui Viktor Orban gonea spre aeroportul din Stuttgart. Cum se întâmplă în astfel de...

Pledoaria lui Petre Mihai Băcanu pentru curaj

Astăzi, în Aula Bibliotecii Academiei Române, ora 12:00, Petre Mihai Băcanu va răspunde cititorilor săi dacă a meritat să facă pușcărie pentru un popor...

Remize albe la EURO 2024: Anglia-Slovenia 0-0 și Danemarca-Serbia 0-0. Se știu primele două meciuri din optimi

Marți s-a încheiat și cea de-a patra grupă de la EURO 2024, după meciurile Anglia - Slovenia, scor 0-0, respectiv Danemarca - Serbia, scor...
Ultima oră
Pe aceeași temă