17.4 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBiruri misterioase vor aduce trei miliarde de lei în plus la buget

Biruri misterioase vor aduce trei miliarde de lei în plus la buget

Lărgiri, ajustări, simplificări, suplimentări, nimic concret nu a zis ieri ministrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu, vorbind despre pachetul de măsuri fiscale ce urmează a fi aprobat azi de către Guvern. Un proiect de ordonanţă de urgenţă ce descrie modificările a fost publicat de abia ieri pe situl Ministerului Finanţelor. Schimbările vor intra în vigoare peste zece zile, la 1 februarie.

Puţinele elemente concrete au fost prezentate, Se ştie doar că acesta va aduce suplimentar bugetului de stat venituri de 0,5% din PIB, adică 3 miliarde lei, bani ce vor fi folosiţi la cofinanţarea proiectelor finanţate majoritar de către UE.

Alt element cunoscut concret este că de la 1 aprilie, cu trei luni mai devreme de termenul planificat iniţial, care era 1 iulie, accizele la ţigarete vor fi majorate. Creşterea va fi de la 79.19 euro la mia de ţigarete la 81,78 euro, ceea ce va duce la o creştere de 20-30 de bani a accizei puse pe pachet.

Impozit pe profiturile din gaze

Prezent alături de premier după încheierea şedinţei USL, ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a promis o „simplificare a impozitării” pentru IMM şi microîntreprinderile cu cifre de afaceri sub 65.000 de euro. El nu a precizat în ce va consta simplificarea.

Veniturile obţinute suplimentar de către companiile producătoare de gaze, în urma liberalizării pieţei (8% pentru populaţie în luna iulie, urmată de o alta de 2% în octombrie şi 18% însumat pentru consumatorii non-casnici în acest an) vor fi impoztate suplimentar la un nivel, iarăşi, neprecizat.

Impozite lărgite în agricultură

In cazul veniturilor obţinute în agricultură, în toate domeniile – vegetal, animal, pomicol, se va proceda la simplificarea actualului sistem însă concomitent cu o extindere a bazei de impozitare astfel încât să fie eliminată evaziunea fiscală din zonă.

Chiţoiu a spus că va fi introdusă o taxă suplimentară de 0,5% pe cifra de afaceri pe exploatarea resurselor naturale pentru a asigura fonduri pentru cofinanţare la fonduri europene.

In cazul modului de calcul a impozitului pe profit vor fi revizuite deducerile acordate. „Sunt şi măsuri de corecţie a unor deduceri la calculul impozitului pe profit în Codul fiscal, le vom da după ce facem toate calculele”, a mai spus Chiţoiu.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Când clopotele se bat cap în cap

Furtuna și ploile abundente de zilele trecute au stârnit pe toți meteorologii și reporterii de televiziune, care s-au grăbit să propovăduiască apocalipsa, băgând...

Guvernatorul BNR: În fața inflației, oamenii se așteaptă la salarii mai mari

Mugur Isărescu a vorbit și despre transformări digitale, precizând că nu vede cripto-activele ca bani, nici măcar în sensul cel mai larg posibil al...
00:02:44

Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, a declarat marți că a fost eliberat după ani de încarcerare doar pentru că s-a declarat vinovat de a face...
Ultima oră
Pe aceeași temă