18 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialProcuror reţinut de DNA pentru mita: excursii la Las Vegas şi Beverly...

Procuror reţinut de DNA pentru mita: excursii la Las Vegas şi Beverly Hils, un teren de 170.000 euro. El a primit aviz de arestare de la sectia de procurori a CSM

UPDATE 2:

Procurorul Tomiţă Ionuţ Neagu a fost reţinut de DNA, cu avizul CSM, pentru că a primit mită în formă continuată – excursii la Las Vegas şi Beverly Hils, un teren de 170.000 de euro şi un televizor – de la fostul primar al comunei Jilava, Adrian Mladin, judecat , la randu-i, pentru abuz în serviciu şi fapte de corupţie.

În schimbul acestor „atenţii” ale primarului Mladin, procurorul a clasat plangerile penale împotriva primarului, acuzat de locuitorii comunei Jilava de tranzacţii ilegale cu terenuri revendicate. Deşi protejat de procurorul din Cornetu,  primarul a fost arestat de DNA, iar dupa ce a fost trimis în judecată şi eliberat din arestul preventiv, fostul primar l-a denunţat pe procuror.

Într-un comunicat, DNA  precizează că în aceeaşi cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de învinuiţii NEAGU OLIMPIA, soţia procurorului, SZASZ OVIDIU (finul primarului Mladin)  şi ZAMFIRACHI ADRIAN RICHARTT, avocat suspendat la Baroul Bucureşti, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de complicitate la luare de mită.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori au rezultat următoarele fapte:

În perioada 2009-2010, inculpatul Neagu Tomiţă Ionuţ, în calitate de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Cornetu, cu complicitatea avocatului Zamfirachi Adrian Richartt şi Szasz Ovidiu, a pretins, acceptat şi primit de la un denunţător ( primarul Adrian  Mladin-nn) , cu titlu de mită, bani şi bunuri, pentru ca, în schimb, să fie soluţionate favorabil denunţătorului, dosarele aflate în lucru la unitatea de parchet condusă de procuror.

În aceste dosare, denunţătorul ( primarul Mladin din Jilava-nn) era fie cercetat în calitatea sa de primar, fie erau formate ca urmare a unor plângeri penale ale acestuia împotriva altor persoane.

Concret, în aprilie 2009, inculpatul Neagu Tomiţă Ionuţ a pretins şi primit, de la un denunţător, prin intermediul lui Zamfirachi Adrian Richartt şi Szasz Ovidiu, un teren situat în comuna Jilava din judeţul Ilfov, teren care a fost achitat cu suma de 170.000 euro de denunţător.

În schimb, la Parchetul condus de prim procurorul Neagu Tomiţă Ionuţ urma să fie soluţionat favorabil un dosar format în urma unei plângeri depuse de denunţător. Formalităţile de achiziţionare a terenului care a revenit soţilor Neagu s-au realizat cu sprijinul lui Szasz Ovidiu, în calitate de împuternicit al vânzătorului.

În perioada ianuarie-februarie 2010, inculpatul Neagu Tomiţă Ionuţ a acceptat şi primit, de la acelaşi denunţător, prin aceeaşi intermediari, cu titlu de mită, contravaloarea cheltuielilor (transport, cazare, cheltuieli personale) de aproximativ 10.000 USD, ocazionate de un sejur petrecut de inculpat şi de soţia acestuia Neagu Olimpia în localităţile Las Vegas şi Beverly Hills din SUA.

În cursul lunii februarie 2010, inculpatul Neagu Tomiţă Ionuţ a primit de la denunţător şi un televizor în valoare de 8.300 lei. Remiterea acestor foloase condiţionau soluţionarea dosarelor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cornetu în care era cercetat denunţătorul, într-un mod favorabil acestuia.

Având în vedere calitatea de magistrat a inculpatului Neagu Tomiţă Ionuţ, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat măsura reţinerii şi a arestării preventive a acestuia.

La data de 18 ianuarie 2013, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestuia pe o perioadă de 24 de ore, urmând a fi prezentat la Curtea de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Faţă de învinuiţii Neagu Olimpia, Szasz Ovidiu şi Zamfirachi Adrian Richartt, procurorii au dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara pentru 30 de zile.

 

UPDATE1:

Consiliul Superior al Magistraturii, sectia de procurori,  a avizat cererea de retinere si de arestare a procurorului Tomiţă Neagu pentru fapte de corupţie legate de tranzacţiile ilegale cu terenuri din comuna Jilava. Tomiţă a fost prim procuror la Parchetul Cornetu, acum detaşat la Parchetul Tribunalului Bucureşti.

–––––

Procurorul Tomiţă Neagu de la Parchetul de pe langă Tribunalul Bucureşti a fost ridicat de Direcţia Naţională Anticorupţie, spun surse judiciare.

Faptele ar fi fost savarsite între 2009-2011, pe cand suspectul era procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria  Cornetu si erau in legatura cu tranzacţii ilegale cu terenuri , săvarşite împreună cu mai multe persoane, între care şi finul primarului din Jilava, Szasz Ovidiu.

Pe numele procurorului Tomiţă Neagu  au fost formulate mai multe plangeri penale de locuitorii comunei Jilava, care au rămas fără terenurile care li se cuveneau a le fi retrocedate.

Primarul din Jilava Adrian Mladin, finul său Szasz Ovidiu, alături de primarul din Snagov, Apostol Muşat şi de multe alte persoane – o adevărată reţea de trafic cu terenuri de lux- au fost trimişi deja în judecată pentru tranzacţiile ilegale cu terenuri, pentru luare de mita.

Dosarul procurorului ar fi o disjungere din acest dosar, sustin surse judiciare. La DNA ar fi fost dus şi Ovidiu Szasz, pentru confruntări. Informatiile nu au fost confirmate oficial de DNA, dar nici infirmate.

Reamintim că DNA i-a trimis în judecată pe:

MLADIN ADRIAN, primar al comunei Jilava în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită, fals intelectual în forma participaţiei improprii, instigare la infracţiunea de spălare a banilor şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie

MUŞAT APOSTOL, primarul comunei Snagov, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de trafic de influenţă, în formă continuată, fals intelectual, în forma participaţiei improprii, instigare la infracţiunea de spălare a banilor, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie

ROMAN GHEORGHE, vicepreşedintele Consiliului judeţean Ilfov, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunile de trafic de influenţă şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie

SZASZ OVIDIU, finul primarului comunei Jilava, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de complicitate la luare de mită, fals intelectual, în forma participaţiei improprii, spălare a banilor şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie

SCAEŢEANU ION, persoană din anturajul primarului comunei Snagov, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de trafic de influenţă, în formă continuată, fals intelectual, în forma participaţiei improprii, tentativă la infracţiunea de spălare a banilor şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie

CURPENE ROXANA, notar public, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de complicitate la trafic de influenţă şi fals intelectual, în forma participaţiei improprii

CUŢARU EUGENIA, notar public, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de complicitate la dare de mită şi complicitate la cumpărarea de influenţă

LUNGU OCTAVIAN VALENTIN, administrator de societăţi comerciale, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de complicitate la trafic de influenţă,

BOZDORO MARINICĂ, administrator de societăţi comerciale, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de trafic de influenţă şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie

VĂCARU FLORIN, administrator de societăţi comerciale, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de trafic de influenţă şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie

SULIMAN VILDAN, administrator de societăţi comerciale, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de trafic de influenţă şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În calitate de primar al comunei Jilava, inculpatul Mladin Adrian i-a pretins unui denunţător suma de 500.000 euro din care, la data de 19 septembrie 2011, a primit 50.000 euro, pentru ca, abuzând de prerogativele funcţiei, să dispună întocmirea, de către Comisia Locală de Fond Funciar, a unui plan parcelar în care să fie incluse toate terenurile denunţătorului în suprafaţă totală de 23,8 ha, iar loturile să fie alipite.

La data de 28 iulie 2011, inculpatul Mladin Adrian l-a determinat pe finul său Szasz Ovidiu să încheie un contract de cesiune fictiv, la notariat, cu denunţătorul, prin care acesta din urmă să îi cedeze drepturile asupra a două terenuri. În realitate, acest contract a fost încheiat doar pentru a garanta şi a ascunde săvârşirea infracţiunii de luare de mită şi totodată de a ascunde originea ilicită a celor două terenuri.

În activitatea infracţională a intervenit şi inculpatul Muşat Apostol care, în calitate de primar al comunei Snagov, a lăsat să se creadă că are influenţă asupra primarului Mladin Adrian şi asupra directorului Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliare Ilfov şi că, în virtutea acestei influenţe, ar putea să grăbească demersurile de obţinere a documentelor cadastrale pentru denunţător. În schimb, i-a pretins denunţătorului, atât direct cât şi prin intermediul lui Scaeţeanu Ion, suma de 1.100.000 euro, fiind sprijinit şi de inculpatul Lungu Octavian Valentin.

Pentru a ascunde şi garanta obţinerea mitei, primarul Muşat Apostol l-a determinat pe inculpatul Scaeţeanu Ion să întocmească, la notariat, la data de 6 iulie 2011, un contract de împrumut fictiv cu denunţătorul, din care să rezulte că Scaeţeanu Ion l-ar fi împrumutat pe denunţător cu suma pretinsă drept mită (1.100.000 euro), iar împrumutul să fie garantat cu terenurile denunţătorului. Prin contractul respectiv se ascundea originea ilicită a sumelor de bani pretinse cu titlu de mită. În cele din urmă însă, Scaeţeanu Ion a încheiat un contract din care rezultă că el l-ar fi împrumutat pe denunţător cu suma de 2.500.000 euro.

În perioada iulie-septembrie 2011, notarul public Curpene Roxana, inculpată în cauză, l-a sprijinit şi ajutat pe Scaeţeanu Ion în toate demersurile făcute în vederea obţinerii sumei de 2.500.000 euro drept mită de la denunţător, inclusiv să încheie un contract de împrumut fictiv cu denunţătorul.

Inculpata Cuţaru Eugenia, notar public, l-a sprijinit şi ajutat pe denunţător să întocmească acte autentice, cunoscând că prin acestea se atestă împrejurări necorespunzătoare adevărului, întrucât ascund şi totodată garantează darea unor sume mari de bani sub formă de mită.

La rândul său, prin intermediul primarului comunei Snagov Muşat Apostol, inculpatul Roman Gheorghe, în calitate de vicepreşedinte al Consiliului judeţean Ilfov, a pretins suma de 100.000 euro denunţătorului, lăsând să se creadă că are influenţă asupra directoarei Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Ilfov, astfel încât să o determine să avizeze planul parcelar întocmit de Comisia Locală de Fond Funciar a comunei Jilava şi a emite, cât mai urgent, documentele cadastrale pentru aceste terenuri.

Pe fondul demersurilor denunţătorului, au intervenit şi inculpaţii Bozdoro Marinică, Văcaru Florin şi Suliman Vildan care i-au pretins acestuia suma de 1.500.000 euro, lăsându-l să creadă că au influenţă asupra primarului Mladin Adrian, astfel încât acesta să acţioneze în conformitate cu pretenţiile denunţătorului.

În cursul anului 2011, planul parcelar a fost întocmit, iar Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Ilfov a emis documentele cadastrale respective.
S-au luat măsuri asiguratorii în sensul instituirii unui sechestru asupra unor bunuri imobile ale inculpatului Mladin Adrian, până la concurenţa sumei de 50.000 euro.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Bucureşti.

 

Cele mai citite

Trei candidaturi la prezidențiale au fost contestate la CCR. Sâmbătă se analizează sesizările

Sâmbătă este ultima zi de depunere a candidaturilor la cea mai înaltă funcție în stat. În cursa pentru Cotroceni sunt 10 candidați până acum Sâmbătă...

Ineficiența energetică: Povestea care ne costă scump

România, odinioară un jucător energetic major în Europa de Est, se confruntă acum cu o realitate sumbră: prețurile au explodat, iar țara e în...

De Ziua Educației, președintele Iohannis a decorat peste 100 de unități de învățământ

Președintele a transmis că educarea unor întregi generații este una dintre cele mai frumoase vocații Președintele Klaus Iohannis a transmis sâmbătă, 5 octombrie, un mesaj cu ocazia...
Ultima oră
Pe aceeași temă