15.7 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 6 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialTERORISM. Monstruoasa concurenลฃฤƒ รฎntre Al-Qaeda ศ™i Statul Islamic

TERORISM. Monstruoasa concurenลฃฤƒ รฎntre Al-Qaeda ศ™i Statul Islamic

Al Qaeda ลŸi Statul Islamic îลŸi disputฤƒ supremaลฃia în miลŸcarea jihadismului mondial ลŸi atentatele din Turcia ลŸi din Bangladesh ar putea face parte din tentativa celei de a doua grupฤƒri de a menลฃine viu visul „califatului”.

În pofida crizei Brexit ลŸi a implicaลฃiilor ei în Europa ลŸi în lume, militanลฃii islamiลŸti au reuลŸit sฤƒ ลŸocheze din nou comunitatea internaลฃionalฤƒ cu douฤƒ atacuri de anvergurฤƒ. Unul asupra principalului aeroport internaลฃional din Turcia, soldat cu 45 de morลฃi ลŸi sute de rฤƒniลฃi. (Autoritฤƒลฃile turce i-au identificat pe cei trei autori ai atentatelor sinucigaลŸe de pe aeroportul internaลฃional Ataturk din Istanbul (45 de morลฃi) ca fiind de cetฤƒลฃenie rusฤƒ, uzbekฤƒ ลŸi kirghizฤƒ.)

Al doilea, în Bangladesh, unde au fost ucise 20 de persoane care luau cina într-un restaurant din zona diplomaticฤƒ din capitala acestui stat instabil din Asia de Sud, Dacca. Multe alte atacuri comise în lumea întreagฤƒ au fost ignorate. Precum cel din nordul Camerunului, unde într-un atentat sinucigaลŸ au fost ucise 11 persoane, un raid în Kenya ลŸi un atentat sinucigaลŸ în Afganistan.

Atacurile din Turcia ลŸi Bangladesh au fost revendicate de organizaลฃia Statul Islamic ลŸi experลฃii considerฤƒ cฤƒ au fost comise de SI. Grupul terorist a trimis oameni din Raqqa, fieful sฤƒu din Siria, pentru a executa atacul din Istanbul, dar cel din Dacca a fost comis de recruลฃi locali. AnaliลŸtii serviciilor secrete occidentale au avertizat de ceva vreme cฤƒ Statul Islamic, care pierde teren în Siria ลŸi Irak, va trece la contraofensivฤƒ ลŸi va declanลŸa o campanie de violenลฃe. Luna trecutฤƒ, John Brennan, directorul CIA, a declarat în Senatul american cฤƒ „presiunea creลŸte asupra SI ลŸi considerฤƒm cฤƒ va intensifica o campanie mondialฤƒ de teroare pentru a-ลŸi menลฃine dominaลฃia pe agenda mondialฤƒ a terorismului”. Predicลฃie care se dovedeลŸte realฤƒ.

OraลŸul Falluja, important pentru minoritatea sunnitฤƒ în Irak ลŸi pentru militanลฃii islamiลŸti din întreaga lume, a fost recucerit din mâinile jihadiลŸtilor de trupele guvernamentale irakiene, sฤƒptฤƒmâna trecutฤƒ. În Libia, combatanลฃii SI au cedat teren în Portul Sirta. Afiliaลฃii lor, care pฤƒreau imparabili în urmฤƒ cu ลŸase luni, acum sunt în pierdere de vitezฤƒ în Yemen, Afganistan ลŸi Egipt.

Brennan sublinia cฤƒ Statul Islamic nu se aflฤƒ doar sub presiunea occidentalilor, dar ลŸi sub cea a menลฃinerii supremaลฃiei obลฃinute în sânul miลŸcฤƒrii jihadiste mondiale. Adicฤƒ este în concurenลฃฤƒ cu Al Qaeda. Animozitatea personalฤƒ între Abu Bakr al-Baghdadi, liderul SI, ลŸi Ayman al-Zawahiri, ลŸeful Al Qaeda, este profundฤƒ ลŸi competiลฃia între cele douฤƒ grupuri ale terorii este durฤƒ. AnaliลŸtii estimeazฤƒ cฤƒ aici este cheia violenลฃei. Bangladeshul, de exemplu, a fost multฤƒ vreme un centru Al Qaeda. Grupul a avut baza în Asia de Sud ลŸi un atentat al SI la Dacca demonstreazฤƒ forลฃa rivalului sฤƒu într-o regiune pe care Al Qaeda o considerฤƒ zona sa.

Demonii terorii

Peste zece indivizi înarmaลฃi care s-au revendicat ca fฤƒcând parte din SI au atacat vineri restaurantul Holey Artisan Bakery din capitala Bangladeshului, frecventat de diplomaลฃi ลŸi de expatriaลฃi. Atacatorii au fฤƒcut uz de explozibili, au tras asupra persoanelor din afara ลŸi din interiorul restaurantului. Poliลฃia a intervenit, dar teroriลŸtii s-au baricadat în restaurantul plin de clienลฃi la acea orฤƒ de searฤƒ ลŸi au luat ostatici. Majoritatea victimelor din restaurant au fost ucise cu sฤƒlbฤƒticie, cu sฤƒbii ลŸi alte arme albe. La nouฤƒ ore dupฤƒ debutul ofensivei, comandouri de soldaลฃi ai armatei terestre ลŸi ai marinei din Bangladesh au lansat asaltul ลŸi au reuลŸit eliberarea a 13 ostatici.

În operaลฃiunea care a durat 12-13 minute, ลŸase atacatori au fost uciลŸi, dar ลŸi-au pierdut viaลฃa ลŸi 20 de ostatici, dintre care 9 italieni ลŸi ลŸase japonezi. Este pentru prima oarฤƒ dupฤƒ mulลฃi ani când jihadiลŸtii au purtat o operaลฃiune de comando în capitala Bangladeshului, pânฤƒ acum atacând doar persoane izolate. „Guvernul meu este hotฤƒrât sฤƒ eradicheze terorismul în Bangladesh”, a afirmat sâmbฤƒtฤƒ premierul ลฃฤƒrii, Sheikh Hasina, dupฤƒ sfârลŸitul luฤƒrii de ostatici.

De peste trei ani, Al Qaeda ลŸi Statul Islamic ลŸi-au înmulลฃit asasinatele, atentatele, luฤƒrile de ostatici contra apฤƒrฤƒtorilor laicitฤƒลฃii, a minoritฤƒลฃilor religioase ลŸi a homosexualilor. Bangladeshul a negat mult timp terorismul pentru a nu înfricoลŸa investitorii strฤƒini ลŸi atentatele comise de jihadiลŸti erau puse pe seama „bandiลฃilor la drumul mare”. ลži de aceastฤƒ datฤƒ, deลŸi Statul Islamic a revendicat atentatul din Dacca prin intermediul islamiลŸtilor locali, autoritฤƒลฃile neagฤƒ cฤƒ ar fi vorba despre o acลฃiune a jihadiลŸtilor SI.

De câteva luni a devenit tot mai dificil de închis ochii în faลฃa înmulลฃirii atacurilor. Din iunie, guvernul a rฤƒspunse terorii ลŸi poliลฃia a lansat vaste operaลฃiuni ca rฤƒspuns la o serie de asasinate contra minoritฤƒลฃii religioase ลŸi a intelectualilor laici. Au fost arestaลฃi peste 11.000 de suspecลฃi de legฤƒturi cu islamul radical.

Cele mai citite

Plaja din Constanศ›a, รฎn top 15 cele mai relaxante plaje din Europa

Clasamentul a fost realizat, รฎn urma recenziilor de cฤƒlฤƒtorie ale turiศ™tilor Studiul realizat de SpaSeekers.com a numฤƒrat de cรขte ori cuvรขntul โ€žrelaxareโ€ a fost menศ›ionat...

Hezbollah: Orice legฤƒturฤƒ cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenลฃial รฎnlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...

19 candidaturi au fost respinse la alegerile prezidenศ›iale. Doi candidaศ›i au fost respinศ™i

Pรขnฤƒ รฎn prezent, pentru alegerile prezidenศ›iale din 2024 din Romรขnia, au fost depuse 19 candidaturi, dintre care doar 7 au fost validate de Biroul...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ