6.3 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăTechVIDEO. Cum a îngropat PSD fuziunea PNL-UNPR

VIDEO. Cum a îngropat PSD fuziunea PNL-UNPR

Liberalii au renunțat la fuziunea cu UNPR, după ce au constatat că nu mai pot forma o majoritate, în urma plecării unor parlamentari din formațiunea condusă de Valeriu Steriu la PSD. În noile condiții, UNPR ar putea fuziona cu PSD. 

Biroul Politic Național  a votat în unanimitate ca partidul să meargă singur în alegerile parlamentare. Liberalii nu vor mai face nicio alianță sau fuziune cu vreunul dintre cele trei partide cu care s-a negociat: UNPR, PND sau PSRO. Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi. Suntem un partid cu blazon, puternic, singurul partid din România care poate câştiga alegerile fără să aibă nevoie de o asociere, colaborare cu un alt partid, altă structură”, a explicat copreședintele PNL Alina Gorghiu. Decizia a fost luată după o lună de tatonări cu aceste formațiuni, în special cu UNPR, formațiune condusă de Valeriu Steriu, după retragerea lui Gabriel Oprea. În timpul discuțiilor, liberalii propuseseră o fuziune, în timp ce UNPR ar fi preferat o alianță.

 

Cum s-a ajuns în această situație? La începutul negocierilor, liberalii erau conștienți că, prin apropierea de UNPR, riscă să sufere prejudicii de imagine. Însă, ei sperau să obțină schimbarea majorității parlamentare, pentru a lua o serie de decizii care să influențeze rezultatul alegerilor legislative. Printre acestea se numără schimbarea lui Călin Popescu Tăriceanu din fruntea Senatului, liberalii calculând că, lipsit de o platformă politică, liderul ALDE nu își mai putea ajuta partidul să depășească pragul de 5%. Or, în planurile PSD, rolul ALDE este tocmai acela de a atrage alegători de la PNL. De asemenea, liberalii intenționau să modifice legea electorală, în sensul măririi numărul de colegii pentru românii din Diaspora.

Racolări calculate

Însă, în ultima perioadă, PSD a racolat o serie de parlamentari UNPR – suficient cât să îi împiedice pe liberali să formeze o majoritate. Astfel, la Senat, pentru debarcarea lui Călin Popescu Tăriceanu, ar fi fost necesare 81 de voturi. Inițial, liberalii ar fi putut obține în jur de 84 de voturi pentru această operațiune, prin fuziunea cu UNPR și PSRO, dar și cu sprijinul UDMR. Însă, PSD a dat o lovitură UNPR-ului, în ultima şedinţă de plen a Senatului. Atunci, nouă senatori UNPR şi-au anunţat demisia din UNPR şi trecerea fie la PSD, fie activarea ca independenţi în această Cameră. La ora actuală, chiar dacă ar fuziona cu UNPR, PNL ar avea doar 72 de voturi în Senat, insuficiente fără a forma majoritatea. Aceeași situație se regăsește și la Camera Deputaților, unde UNPR mai are doar 25 de deputați, față de 42 la începutul sesiunii parlamentare. Chiar dacă ar fuziona cu UNPR și s-ar alia cu UDMR și PND, liberalii ar avea în jur de 166 de voturi, majoritatea fiind de 181.

Citește aici cum a racolat PSD parlamentarii UNPR

UNPR și PSD reiau negocierile

În noile condiții, singurul partener de negociere pentru UNPR rămâne PSD. De altfel, acest scenariu a fost repus pe tapet, recent, de președintele PSD, Liviu Dragnea, într-un moment în care liberalii nu renunțaseră, oficial, la apropierea de UNPR. Liderul PSD a susținut că UNPR ar dori să aibă o nouă discuție cu PSD. „Se pare că a apărut o informație că ar vrea să ne vedem din nou, UNPR. Dacă informația se va confirma, poate că o să ne vedem săptămâna viitoare. (…) Eu aș vrea să finalizăm discuția. Pentru mine este important, eu sunt un om de cuvât – mi-am luat un angajament în fața lor că suntem deschiși la o discuție despre o posibilă fuziune și aș vrea să o închidem. Noi eram în mijlocul discuției și au plecat să discute cu PNL”, a declarat Liviu Dragnea.

Președintele PSD a povestit că nu i-a venit să credă informațiile apărute în presă despre negocierile dintre Valeriu Steriu și PNL și că, inițial, liderul UNPR a recunoscut existența lor, dar că i-a spus că a declinat oferta liberalilor. „Noi le spunem la fel: când vor să discute cu noi, noi suntem deschiși să vedem dacă putem face ceva împreună așa cum am discutat cu mult înainte de alegerile locale. (…) Am rămas puțin surprins. Sincer, îl întrebam că au apărut informații în presă că s-a întâlnit cu PNL. A zis da, dar că a declinat oferta. Nici acum nu am înțeles de ce s-a dus să vorbească. Era lângă PSD, tocmai câștigaserăm alegerile împreună… Și mi-a zis că de acolo vine o ofertă de nu știu câte locuri. Dacă din partea noastră poate să vină ceva…Nu a cerut, a întrebat dacă din partea noastră poate să vină o ofertă. I-am spus că nu poate să vină. Asta poate să vină în final, pentru că trebuie să discutăm cum putem să maximizăm șansele”, a povestit Dragnea.

 

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Avertizare meteo: Cod galben de ninsori viscolite și polei în sud-estul României

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare Cod galben pentru ninsori viscolite și polei în județele Tulcea, Constanța, și partea de est...

Ilie Bolojan ar putea să nu mai fie în fruntea PNL. Ce legătură este cu Ministerul Dezvoltării și cel al Transporturilor

Surse politice spun că viitorul lui Ilie Bolojan la vârful partidului depinde de obţinerea Ministerului Dezvoltării sau cel al Transporturilor, promise UDMR-ului, respectiv PSD-ului,...

Platforma Spotify, acuzată că promovează artiști fictivi pentru a reduce costurile

Spotify este acuzată că își completează listele de melodii cu piese atribuite unor artiști fictivi, o practică menită să reducă plățile către muzicienii reali,...
Ultima oră
Pe aceeași temă