Preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a declarat, luni, după şedinţa USL, la care a participat, că va depune jurământul în calitate de senator la şedinţa de plen de săptămâna viitoare, adăugând că „nu sunt motive de nervozitate”, potrivit Mediafax.
„Eu am lipsit câteva zile, de fapt nu sunt singurul care nu a depus jurământul (…) Ulterior, unii s-au făcut mai repede bine, au venit mai repede, eu săptămâna viitoare depun jurământul şi totul intră în normal, nu sunt motive de nervozitate”, a spus Voiculescu, întrebat despre momentul în care îşi va rosti jurământul în calitate de senator nou ales.
Premierul Victor Ponta a declarat, în 8 ianuarie, că decizia judecătorului de la tribunal legată de Dan Voiculescu în cazul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) a fost una greşită, arătând că acesta „nu e senator” în condiţiile în care nu a depus încă jurământul.
„Eu m-am uitat cu ochiul unui jurist şi cred că decizia judecătorului de la tribunal a fost o decizi greşită şi ar trebui CSM, cine se ocupă, să vadă de ce a dat acea decizie. Cât domnul Vociulescu nu e senator, se judecă la instanţa obişnuită, când devine senator, merge la Curtea Supremă. (…) Mă opresc aici ca să nu fiu acuzat că atac un judecător, Doamne fereşte! Nici nu ştiu cine e judecătorul de la tribunal, eu vă spun opinia mea ca jurist, pe procedură. Competenţa după persoană este apreciată de judecător. Eşti senator, te duci la Curtea Supremă. Nu eşti senator, rămâi la tribunal. Nu poţi să fii şi senator, şi nesenator”, a spus Ponta la postul B1 TV.
El a precizat că, în condiţiile în care nu a depus încă jurământul, Voiculescu „nu e senator”.
Europarlamentarul PDL Cristian Preda a comentat situaţia preşedintelui fondator al PC, Dan Voiculescu, ales senator dar care încă nu a depus jurământul, menţionând că Statutul aleşilor spune că, dacă nu faci acest lucru, mandatul e invalidat şi cerând clarificarea situaţiei.
Dan Voiculescu va fi judecat din nou de magistraţii instanţei supreme în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare, după ce Tribunalul Bucureşti a luat act de faptul că acesta a fost ales senator.
Astfel, instanţa a luat act de faptul că Dan Voiculescu a fost ales senator, iar în acest context şi-a declinat competenţa de judecare a dosarului privind privatizarea ICA în favoarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Dosarul privind presupuse fapte de corupţie în legătură cu privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare, în care Dan Voiculescu este judecat alături de Gheorghe Mencinicopschi şi de alte 11 persoane, va fi trimis instanţei supreme, care va continua judecata.
Procesul privind privatizarea ICA s-a judecat din luna iulie 2012 la Tribunalul Bucureşti, după ce în 29 iunie instanţa supremă a admis cererea lui Dan Voiculescu de declinare a cauzei, în condiţiile în care acesta şi-a depus demisia din funcţia de senator începând cu data de 25 iunie.
Voiculescu a câştigat un nou mandat de senator la alegerile din 9 decembrie 2012. El nu şi-a preluat încă mandatul, întrucât nu a depus jurământul.
Conform articolului 3 alineatul 4 al Legii privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, „refuzul de a depune jurământul de credinţă atrage de drept invalidarea mandatului, de care plenul Camerei ia act”.