13.4 C
Bucureศ™ti
luni, 7 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialSapte judecฤƒtori din CSM cer DEMISIA de onoare a Oanei Schmidt...

Sapte judecฤƒtori din CSM cer DEMISIA de onoare a Oanei Schmidt Hฤƒinealฤƒ. Vezi ce spune noul preลŸedinte al instituลฃiei

Sapte membri de la Secลฃia pentru judecฤƒtori din cadrul  Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au cerut, fara temei legal precizat, prin vocea lui Horatiu Dumbrava, demisia de onoare a Oanei Schmidt Hฤƒinealฤƒ din funcลฃia de preลŸedinte nou ales  al CSM.

Aceasta atitudine a celor sapte judecatori, care fac jocul ministrului Justitiei Mona Pivniceru, ales politic, va fi sanctionata de expertii Comisie Europene in raportul de tara din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, care va fi facut public in curand, spun specialistii.

Precizam ca prestatia Oanei Haineala, ca si al Alinei Ghica in cadrul CSM in anul 2012 au fost laudate in raportul intemediar MCV de tara din  2012.

CiteลŸte ลŸi „Semnati pentru un CSM puternic, pentru o Justitie independenta, pentru viitorul tarii!” Vezi unde poti semna petitia

Cei sapte judecatori contestatari ai alegerii Oanei Haineala, tot prin vocea lui Dumbrava, au mai cerut ieri  ลŸi judecฤƒtorilor Alina Ghica ลŸi Cristi Danileลฃ sa-si retraga candidaturile pentru funcลฃia de vicepreลŸedinte.

Oana Schmidt Haineala, presedintele nou ales al CSM, a declarat pentru RL  ca nu exista text de lege care sa fi fost incalcat la alegeri, deci n-are motive sฤƒ-si dea demisia.

In consecinta, cei sapte judecatori care si-l doreau presedinte pe judecatorul Mircea Aron, au pierdut democratic, legal si transparent, pentru ca alegerile au fost transmise in direct, online, de CSM, iar majoritatea a votat pentru ea, ne-a argumentat Oana Haineala.

Citeste si Pentru revocarea incomozilor din CSM, USL i-a aruncat ลŸi pe baronii locali în rฤƒzboiul de subordonare a Justiลฃiei

La randu-i, Alina Ghica a declarat pentru RL cฤƒ nu renunta la candidatura  pentru  functia de vicepresedinte, desi colegii ei de Curti de Apel, care au ales-o membru CSM,  au anuntat-o ca se fac presiuni asupra lor pentru a-i vota revocarea din CSM .

Deja mai multe curti de apel au votat revocarea acesteia din CSM, insa unele curti au votat si revocarea lui Dumbrava si Serban, din tabara ministrului Mona Pivniceru.

Cristi Danilet nu a putut  fi contactat pentru a ne preciza daca va renunta la candidatura.

Dumbrava si alti sase judecari CSM contesta dreptul la vot al celorlalti 12 membri CSM?

CiteลŸte ลŸi Mizele rฤƒzboiului pentru preluarea controlului asupra CSM

Dupa sedinลฃa de marลฃi a sectiei de judecatori a CSM formata din 9 membri, Horaลฃiu Dumbravฤƒ, reprezentantul si a altor sase judecฤƒtori membri CSM (ceilalti doi judecatori CSM care nu fac parte din gruparea Pivniceru sunt Alina Ghica si Cristi Danilet) , a facut o declaratie de presa potrivit careia  alegerea Oanei Schmit Hฤƒileanฤƒ în funcลฃia de preลŸedinte, este „lipsitฤƒ de legitimitate” si i-a cerut „demisia. de onoare”. Precizam ca in CSM sunt 19 membri cu drept de vot, iar dintre acestia doar sapte ( adica minoritatea) au cerut „demisia de onoare”

În urmฤƒtoarea frazฤƒ, Dumbravฤƒ s-a contrazis susลฃinând cฤƒ ลŸapte membri ai secลฃiei de judecฤƒtor „resping ferm ลŸi categoric afirmaลฃiile de politizare ca urmare a acordฤƒrii votului candidatului ales în mod transparent de majoritatea judecฤƒtorilor secลฃiei”.

Prin aceastฤƒ exprimare, se poate interpreta ca Dumbravฤƒ si alti sase judecatori resping DREPTUL  la VOT  al celorlaลฃi 12 membri ai CSM.

Cum va apara Dumbrava independenta procurorilor, daca NU a fost capabil sa-i apere pe judecatori de votul  Parlamentului, care a hotarat sa nu puna in aplicare o hotarare judecatoreasca definitiva?!

CiteลŸte ลŸi Bumerangul revocฤƒrilor de la CSM. Au început si revocarile fidelilor ministrului Justitiei, respectiv a lui Horatiu Dumbrava, ลžerban Alexandru, Adrian Neacsu, Monalisa Neagoe


În plus, Dumbravฤƒ, fost presedinte CSM in 2011, a promis cฤƒ va garanta independenลฃa procurorilor ลŸi independeลฃa sistemului judiciar (se subintelege, daca procurorii renunta la sustinerea Oanei Haineala), dar a refuzat sฤƒ rฤƒspundฤƒ de ce NU a avut nici o atitudine publicฤƒ în momentul în care Parlametul a refuzat sฤƒ punฤƒ în aplicare o hotฤƒrâre judecฤƒtoreascฤƒ definitivฤƒ în privinลฃa incompatibilitฤƒลฃii unui senator USL.

 Daca NU i-a aparat pe judecatori de ingerintele politicului ( vezi cazul Nastase) si NU a aparat INDEPENDENTA Justitiei fata de legilativ ( cazul senatorului Diaconu declarat incompatibil de Inalta Curte) , e putin probabil ca Dumbrava si cei sase colegi ai sai vor fi capabili sa apere independenta procurorilor, asa cum promit acum pentru a scapa de presedintele nou ales Oana Haineala.

In plus, multi politicieni USL si chiar judecatori, inclusiv din CSM, au sustinut ca procurorii nu pot fi considerati magistrati independenti pentru ca sunt subordonati ministrului Justitiei.

Reamintim ca multi lideri USL au anuntat ca vor elimina din legi, inclusiv din Constitutie,  statutul de magistrat al procurorilor.

Procurorii, chestionati saptamana trecuta, sunt hotarati, in proportie de peste 90 %, sa nu renunte la statutul de magistrat si la independenta totala in instrumentarea dosarelor penale. De asemenea, peste 90% dintre procurorii din toata tara  o sustin pe Oana Haineala ca presedinte nou ales al CSM.

Dumbrava a fugit de intrebarile presei. RL i-a cerut sa indice textele din Constitutie si din legi care interzic unui procuror sa fie presedinte CSM

Ieri, judecatorul Horatiu Dumbrava, fost presedinte CSM in 2011, dupa ce a  cerut  demisia de onoare a Oanei Haineala din functia de presedinte CSM si le-a cerut colegilor sai Cristi Danilet si Alina Ghica sa  renunte la candidatura  pentru vicepresedinte CSM invocand temei de nelegalitate,  a REFUZAT sa indice textele de LEGE incalcate la alegerile pentru conducerea CSM, fugind ca un las din fata presei.

Citeste si Curtea de Apel BucureลŸti va cere revocarea tuturor membrilor CSM. Nemulลฃumirea a pornit de la „comportamentul nedemn” al lui Horaลฃiu Dumbravฤƒ, membru CSM

RL i-a cerut sa indice  textele din Constitutie si din legi care interzic unui procuror sa fie ales presedinte CSM, moment in care Dumbravฤƒ a fugit din salฤƒ.

In loc de raspunsuri, Dumbrava a trimis presei niste hartii , cu asa-zise explicatii, din care insa AU LIPSIT TEXTELE DE LEGE care sa justifice „reglementarile legale si constitutionale”, despre care el a sustinut, generic, faptul  ca au fost incalcate la sedinta de alegeri a conducerii CSM din 4 ianuarie 2013.

Oana Haineala  a declarat pentru RL ca nu-si va da demisia, iar Alina Ghica ne-a anuntat ca NU va renunta la candidatura pentru functia de vicepresedinte CSMs deoarece n-au incalcat nici un text de lege.

Oana Hฤƒinealฤƒ, procuror, preลŸedinte nou ales al CSM,  a declaratpentru RL ca nu-si da demisia de onoare pentru ca sedinta plenului CSM in care a fost aleasa a respectat legile in vigoare si a fost transparenta ( s-a transmis in direct, online, de CSM si a votat inclusiv ministrul Justitiei, ca si cei sapte judecatori contestatari de acum).

CiteลŸte ลŸi Rฤƒzboiul ministrului Pivniceru împotriva independenลฃei magistraลฃilor ia amploare: a fost aruncatฤƒ în luptฤƒ ลŸi o instanลฃฤƒ de judecatฤƒ pentru revocarea lui Dฤƒnileลฃ, membru CSM

Alina Ghica, judecฤƒtor candidat la funcลฃia de vicepreลŸedinte, ne-a declarat cฤƒ  va candida în continuare la funcลฃia de vicepreลŸedinte, deoarece  nu exista temeiul legal pentru care ar trebui sฤƒ renunลฃe la candidatura. Ea a precizat cฤƒ ลŸi ceilalลฃi judecฤƒtori-membri CSM  îลŸi pot depune candidaturile pentru aceastฤƒ funcลฃie.

Pe de altฤƒ parte, Hฤƒinealฤƒ a fฤƒcut un apel la cei ลŸapte membri judecฤƒtori ai CSM sฤƒ nu mai boicoteze activitatea instituลฃiei prin neprezenลฃa la ลŸedinลฃe, pentru cฤƒ hotฤƒrârile se iau în folosul sistemului judiciar din România, iar statul îi plฤƒteลŸte ( cu 200 de milioane de lei pe luna-nn) ca sฤƒ vinฤƒ  la serviciu.

Cei sapte judecatori, care au boicotat alegerile vicepresedintelui CSM impreuna cu ministrul Mona Pivniceru si cer demisia de onoarea a Oanei Haineala, sunt minoritari  in CSM

 Din CSM fac parte 19 membri cu drept de vot,  un loc este vacant, iar Oana Haineala a fost aleasa presedinte CSM cu 10 voturi pentru. Din CSM fac parte 9 judecatori, 5 procurori, doi reprezentanti ai societatii civile, 3 membri de drept, repectiv ministrul Justitiei, presedintele Inaltei Curti si procurorul general al Romaniei ( acum interimarul, deoarece locul este vacant).

Oana Haineala a obtinut 10 voturi de la cei 5  procurori, doua voturi de la societatea civila, trei voturi de la judecatori, fie alesi, fie de la membrul de drept.

Danilet si Ghica, pedepsiti prin revocare din CSM pentru ca au votat-o pe procurorul Haineala ca presedinte CSM

Cei care au votat cu contracandidatul Oanei Haineala, respectiv cu judecatorul Mircea Aron, si-au semnat buletinul de vot. Oare de ce? Sa-i pedepseasca ulterior  pe cei care NU au respectat indicatiile ministrului Justitiei de a-l vota pe Aron, indicatii transmise in sedinta sectiei de judecatori?

Se pare ca da, din moment ce cei sapte judecatori, care activeaza si la doua organizatii profesionale , respectiv Asociatia Magistratilor din Romani si Uniunea Judecatorilor din Romania, au pus umarul la declansarea adunarilor generale de revocare de la Curtile de Apel  ( care au ales-o in CSM pe Alina Ghica)si de la cele 178 de Judecatorii (care l-au ales pe Cristi Danilet), pentru eliminarea lor din CSM, pe de o parte pentru ca au votat-o pentru functia de presedinte pe procurorul  Oana Haineala, pe de alta, pentru ca si-au depus candidatura pentru functia de vicepresedinte, stricandu-le astfel strategia de boicot a depunerii de candidaturi pentru vicepresedintie, motiv administrativ pe care aveau de gand sa-l invoce pentru anularea alegerii ca presedinte a procurorului Oana Haineala.

Mai trebuie sa precizam ca Danilet era prieten cu Dumbrava, Neascu si Serban, membrii CSM care acum militeaza pentru darea sa afara din CSM. Se confirma zicala : „Fereste-ma , Doamne, de prieteni, ca de dusmani ma pot feri singur!”

Danilet a fost revocat pana acum de 43 dintre cele 178 de judecatorii, 17 au refuzat sa intre in aceasta strategie  nelegala, dar procesul revocarilor continua. 

Pentru a fi revocat, sunt necesare voturile a doua treimi de la  instantele care i-au ales pe membrii CSM, apoi revocarile sunt analizate de CSM, care hotaraste daca exista temeiuri legale de revocare. Ulterior, hotararea CSM poate fi atacata la Curtea de Apel Bucuresti, sectia Contencios, care impune decizia finala.

 

Cele mai citite
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ