13.4 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSpecial92% din cei 1982 procurori considera ca alegerea preşedintelui Consiliului Superior...

92% din cei 1982 procurori considera ca alegerea preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schmidt Haineala, este rezultatul votului majorităţii membrilor Consiliului, în condiţiile legii

Alegerea preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schmidt Haineala, este rezultatul votului majorităţii membrilor Consiliului, în condiţiile legii, se sustine intr-un comunicat transmis de Ministerul Public.

Astazi, au fost consultati procurii de la toate palierele de parchete din toata tara, respectiv parchetele de pe langa judecatorii, tribunale, curti de apel, Inalta Curte de Casatie si justiei, respectiv Ministerul Public, cu cele doua directii -DIICOT si DNA, plus Sectia de Urmarire Penala. De asemenea, au fost consultati si procurorii militari aferenti acestor instante.  

Numarul total al procurorilor este de 2537 ( restul pana la 2902 posturi sunt vacante). Din acest numar au raspuns solicitarilor de consultare 1982 de procurori restul fiind in concedii. Dintre cei 1982 procurori consultati, 92 % apara apartenenta procurorilor la corpul magistratilor precum si dreptul procurorilor de a accede in functia de presedinte CSM.

De asemenea,

Potrivit comunicatului: „În contextul declaraţiilor publice recente, referitoare la statutul procurorului, declanşate de alegerile pentru conducerea Consiliului Superior al Magistraturii, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a organizat consultarea procurorilor din Ministerul Public.

În urma acestui demers, 92% din cei 1982 procurori consultaţi şi-au însuşit următoarea declaraţie.

Pa parchete de la instante mai precizam ca procurorii de la Parchetele de langa Tribunale o sustin pe OanaSchmidt Haineala circa 92% din numarul total al procurorilor, la DIICOT procentul este de 96%, iar la DNA de 90 %.

In urma acestor consultari s-au incheiat procese-verbale care atesta ca revocarea Oanei Haineala din CSM este IMPOSIBILA, oricat s-ar stradui UNJR, AMR, APR, USL. De asemenea, nici nu mai poate fi revocata din functia de presedinte pentru ca NU PERMIT legile.

Prezentam cominicatul Ministerului Public, unde s-au centralizat procesele -verbale de consultare a procurorilor , ce urmeaza probabil a fi trimise la CSM:

„Luările de poziţii publice din partea unor asociaţii profesionale ale magistraţilor şi a unor persoane publice ce pun în discuţie statutul procurorului în România şi apartenenţa la corpul magistraţilor ca urmare a rezultatului alegerilor noii conduceri a Consiliului Superior al Magistraturii din data de 4.01.2013 sunt de natură să provoace îngrijorarea membrilor acestei profesii.

Statutul procurorului în România este clar definit în Constituţie şi în Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Rolul acestuia în activitatea judiciară, calitatea sa de magistrat, principiile în baza cărora îşi desfăşoară activitatea şi pe baza cărora se organizează cariera sa, sunt în mod explicit reglementate de cadrul normativ în vigoare şi conforme standardelor internaţionale. 

Alegerea unui procuror în funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii este în concordanţă cu dispoziţiile Constituţiei şi ale Legii nr.317/2004, având în vedere că membrii Consiliului au acelaşi statut şi aceeaşi vocaţie, iar Consiliul este forul comun având ca scop apărarea independenţei justiţiei.

Alegerea preşedintelui este rezultatul votului majorităţii membrilor Consiliului, în condiţiile legii.”

Totodată, 80% din procurorii consultaţi au considerat că:

 „Punctele de vedere exprimate de Asociaţia Procurorilor din România, în contextul actual, nu reprezintă poziţia corpului profesional al procurorilor, fiind necesară declanşarea demersurilor prin care să se asigure că interesele profesiei sunt promovate de o asociaţie profesională reprezentativă, activă, care să-şi asume poziţia de partener real de dialog în spaţiul public.”

Urmare acestei consultări, Ministerul Public subliniază încă o dată că respectarea statului procurorilor este necesară îndeplinirii de către acesta a rolului de reprezentant al intereselor generale ale societăţii şi de apărător al ordinii de drept, al drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă