15.2 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăTechGorghiu: mi-aş dori ca un om ca Dacian Cioloş să fie propunerea...

Gorghiu: mi-aş dori ca un om ca Dacian Cioloş să fie propunerea noastră ca prim ministru

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat că şi-ar dori ca PNL să aibă ca propunere de premier un om ca Dacian Cioloş, însă a precizat că s-ar putea să fie o diferenţă între ce îşi doreşte ea şi ce se va întâmpla de fapt. 

Întrebată la Antena 3 dacă şi-ar dori ca Dacian Cioloş să fie premier în toamnă, Gorghiu a replicat : "E foarte mare diferenţă între ce îmi doresc eu şi ce o să se întâmple. Da, eu mi-aş dori ca un om ca Dacian Cioloş să fie propunerea noastră ca prim ministru. De la ce îmi doresc eu, la ce îşi doreşte Cioloş s-ar putea să fie o mare diferenţă însă atunci când am făcut declaraţia vorbeam de tipologie, de profil de candidat de prim ministru". 

În opinia Alinei Gorghiu, PNL nu poate să vină "cu o propunere de prim ministru o persoană care e condamnată". "Nu pentru că aş avea ceva cu alte propuneri venite din alte partide. Dar gândiţi-vă la cancelariile europene, gândiţi-vă la ce s-ar fi spus la summit-ul NATO, aşa pe coridoare, în discuţiile informale, la Consiliul European pe tema asta. Evident că acel candidat de prim ministru trebuie să aibă experienţă administrativă, trebuie să aibă un profil integru, trebuie să aibă un istoric compatibil cu cel al PNL", a mai spus liderul liberal, potrivit Agerpres. 

Ea a precizat, pe de altă parte, că nu a avut o asemenea discuţie cu premierul Dacian Cioloş. "Singura discuţie care a răzbătut în spaţiul public la o şedinţă la care a avut amabilitatea domnul Cioloş să participe a fost legată de prezenţa sa în rândurile PNL. Explicaţia a dat-o şi public, a dat-o şi în sală şi a spus foarte fair: "Eu am un mandat de om care nu e implicat politic, vreau să vă asigur că acest lucru va rămâne aşa până la sfârşitul mandatului meu de prim ministru". N-am avut nicio altfel de discuţie", a mai spus Gorghiu. 

Pe de altă parte, copreşedintele PNL a mai afirmat că "e o mare performanţă" pentru actualul Guvern faptul că nu a fost implicat în scandaluri de corupţie şi că a reuşit să asigure o creştere economică pe primul trimestru al acestui an. "Eu nu am auzit scandal de corupţie legat de acest guvern. În general ni se reproşează atunci când suntem la guvernare multiplele evenimente care au în prim plan fapte de corupţie. (…) Pe mine mă bucură faptul că e un guvern care îţi asigură stabilitate economică pe termen scurt, că un an de zile nu poate fi catalogat ca un termen lung. Este un guvern care pe primul trimestru din 2016 a avut o creştere economică de 4,2% raportat la primul trimestru din 2015. Vorbim de un guvern care nu a alocat din Fondul de rezervă cum a făcut cel dinainte nu ştiu câte milioane de euro alocări ilegale către primari de o anumită culoare", a mai precizat Alina Gorghiu.

Copreşedintele PNL A a mai declarat că un guvern în care PSD să se regăsească alături de PNL după alegeri nu este posibil "în nicio conjunctură politică". Întrebată duminică la Antena 3 dacă exclude orice colaborare după alegerile din toamnă cu PSD, Gorghiu a răspuns: "Categoric. Absolut în nicio conjunctură politică. Categoric nu vorbim de niciun fel de guvern care să includă PSD-ul alături de noi". 

Copreşedintele PNL a exclus, de asemenea, posibilitatea formării unui guvern de uniune naţională şi a afirmat că experienţele liberalilor în alianţele anterioare cu PSD au fost "toxice". "Daţi-mi voi să spun şi eu un singur lucru legat de Guvernul de uniune naţională pe care îl exclud, n-am spus-o acum în premieră, o tot spun de foarte multe ori. Experienţele noastre de-a lungul timpului cu PSD au fost toxice, indiferent ce spune unul sau altul care au apreciat la un moment dat un proiect. PSD nu ştie să lucreze într-un proiect, într-un parteneriat cu alt partid şi fostul PD a avut aceiaşi experienţă, şi PNL…Nu poţi să mergi în parteneriat cu un partid care, trecând de resursa umană a cărei analiză nu o fac acum, nu vrea decât să preia toată puterea, nu face parteneriate pe proiecte", a afirmat Gorghiu. 

Copreşedintele PNL a mai spus că pe listele liberalilor la parlamentare s-ar putea regăsi unul sau doi miniştri din actualul cabinet, dar a refuzat să facă nominalizări în acest sens. "Nu exclud de exemplu ca unul sau doi miniştri să se regăsească pe lista de Parlament a PNL. Nu am evaluat încă activitatea miniştrilor. Nu am făcut deloc nominal această analiză", a afirmat Gorghiu. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă