Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova a transmis, joi, o scrisoare de intenţie către Casa de Licitaţii Historic prin care îşi arată disponibilitatea de a cumpăra o serie de manuscrise, cărţi, dedicaţii şi scrisori, care vor fi vândute în cadrul „Licitaţiei în jurul lui Eliade, Cioran şi Blaga”, programată luni, 16 decembrie.
Potrivit unui comunicat transmis joi, conducerea instituţiei solicită şi sprijinul Ministerului Culturii în vederea soluţionării acestei achiziţii.
Biblioteca, aflată în subordinea Consiliului Judeţean Dolj, şi-a arătat disponibilitatea de a achiziţiona 70 de loturi de manuscrise anunţate pentru această licitaţie.
Directorul Bibliotecii „Aman”, Lucian Dindirică, susţine, în comunicat, că oferta bibliotecii craiovene este una generoasă pentru casa de licitaţii şi îşi doreşte ca loturile respective să fie retrase de la licitaţie pentru a le putea cumpăra.
„Am aflat despre această licitaţie în urmă cu câteva zile, moment în care am demarat, împreună cu colegii mei, toate procedurile interne în ceea ce priveşte achiziţionarea loturilor de documente scoase la licitaţie. În ultimele zile, i-am contactat pe reprezentanţii Casei de Licitaţie Historic, iar astăzi am înaintat un document oficial pentru cumpărarea respectivelor manuscrise. În acest efort suntem sprijiniţi activ de Consiliul Judeţean Dolj, dar şi, sperăm noi, de Ministerul Culturii. Ne dorim foarte mult ca aceste loturi să fie retrase din licitaţia programată pentru a le putea cumpăra. Oferta noastră este una generoasă. În speranţa că toate aceste documente vor ajunge în posesia noastră în cel mai scurt timp, ne exprimăm convingerea că, prin acest demers, dăm un nou impuls obiectivelor pe care şi le-a asumat Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc încă de la momentul înfiinţării”, a declarat Lucian Dindirică.
Potrivit sursei citate, manuscrisele ar întregi colecţiilor constituite la nivelul Muzeului Cărţii şi Exilului Românesc realizat de către Biblioteca „Aman” şi vor fi puse la dispoziţia publicului larg. Tot joi, conducerea Bibliotecii „Aman” s-a adresat în mod oficial Ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, căruia i-a expus dorinţa achiziţionării loturilor amintite, precum şi legitimitatea apelului formulat, ocazie cu care i-a solicitat sprijinirea activă a efortului de întregire a colecţiilor şi fondurilor disponibile la Craiova, la Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc, precum şi acordarea unei audienţe în vederea soluţionării cu celeritate a chestiunii în discuţie.
„Interesul pe care îl manifestă Biblioteca Judeţeană ‘Alexandru şi Aristia Aman’ pentru loturile anterior amintite decurge din însăşi misiunea pe care şi-a asumat-o instituţia noastră prin proiectul Muzeului Cărţii şi Exilului Românesc. Aşa cum se cunoaşte, proiectul este unic la nivel mondial şi îşi propune recuperarea bunurilor culturale lăsate posterităţii de generaţiile de români aflaţi în exil, pentru a fi introduse în circuitul cultural, prin integrarea lor definitivă în cultura românească. Actualmente, la nivelul muzeului sunt constituite douăzeci şi trei de fonduri şi colecţii personale de documente: Mircea Eliade, Basarab Nicolescu, Vintilă Horia, acad. Dan Berindei, acad. Dinu C. Giurescu, Leonid Mămăligă, Cicerone Poghirc, Paul Barbăneagră, Mircea Milcovitch şi Maria Mesterou, Andrei Şerban, Andrei Codrescu, Corneliu Şerban Popa, Bujor Nedelcovici, Victor Cupşa, Cezar Vasiliu, Ileana şi Romulus Vulpescu, Şerban Viorel şi Rodica Stănoiu, Ion Deaconescu, Constanţa Buzdugan, V. Veliman, arhivele Cenaclului de la Neuilly, dar şi actele şi documentele Asociaţiei Hyperion”, se mai spune în comunicat.
La momentul de faţă, doar pentru fondul Mircea Eliade, Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc deţine 2.709 file manuscrise din Jurnalele lui Mircea Eliade, precum şi din alte creaţii literare ale acestuia, dar şi sute de file olografe, ca parte a corespondenţei purtate de Mircea Eliade cu diferite personalităţi marcante ale Exilului Românesc.
Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc va fi găzduit în Casa Dianu, monument istoric reprezentativ al municipiului Craiova, care în acest moment se află în proces de reabilitare printr-un proiect al Consiliului Judeţean Dolj implementat cu o finanţare de aproximativ 5 milioane de euro, obţinută în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020.