Alături de alte state membre, țara noastră a înregistrat o scădere importantă a producţiei industriale în luna mai, comparativ cu aprilie, ceea ce dă motive de îngrijorare mediului de afaceri.
Olanda, Portugalia, Grecia și România au înregistrat în luna mai cel mai semnificativ declin din Uniunea Europeană al producţiei industriale, comparativ cu aprilie, în condiţiile în care indicatorul a scăzut cu 1,2% în zona euro și cu 1,1% în UE, conform datelor publicate ieri de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), spune că apar primele efecte ale referendumului din Marea Britanie, resimţite și în ţara noastră. „După Brexit se înregistrează la nivelul Europei o încetinire a investiţiilor. Adică este clar că Brexit-ul a ridicat niște probleme pentru investitori, care așteaptă să vadă ce se întâmplă fiindcă au un volum de comezi cu Marea Britanie despre care nu știu în ce condiţii se vor mai face. Pe de altă parte, nu e sigură nici piaţa chineză, care are și ea tot felul de trepidaţii. Există motivaţii geopolitice care afectează și România, care la producţia industrială este legată de ceea ce exportă alţii. Adică, ce facem noi intră în exporturile altora. De exemplu, cablajele auto intră în autoturisme. Adică, noi nu avem produsele noastre și nu putem să ne plângem că nu mai putem vinde. Industria are o contribuţie de 23-24% din PIB și, dacă scade, are impact mare asupra creșterii economice”, a precizat, pentru „România liberă“, reprezentantul AOAR.
Conform datelor Eurostat, singurele creșteri ale producţiei industriale au fost consemnate în Lituania (3,9%), Letonia (2,4%), Slovenia (0,6%) și Malta (0,3%), iar cel mai semnificativ declin a fost raportat în Olanda (minus 5%), Portugalia (minus 2,3%), Grecia (minus 2,3%) și România (minus 2,3%). Preţurile producţiei industriale au crescut cu 1,1% în UE și cu 0,5% în zona euro în mai, comparativ cu luna similară din 2015. Cele mai ridicate creșteri ale producţiei industriale au fost înregistrate în Slovacia (6%), Irlanda (5,8%), Letonia (5,1%) și Slovenia (5%), iar cel mai semnificativ declin a fost raportat în Malta (minus 3,7%), Bulgaria (minus 3,3%) și Portugalia (minus 2,4%). În ţara noastră, preţurile producţiei industriale au scăzut în luna mai cu 1,1%, după un avans de 4,3% în aprilie.