17.4 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăAlegeri 2016Câţi bani vor intra în GĂURILE din ASFALT

Câţi bani vor intra în GĂURILE din ASFALT

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) vrea să contracteze lucrări de întreţinere pe timp de vară a drumurilor din administrarea celor şapte direcţii regionale, în intervalul 2013-2014, contractele având o valoare estimată totală de 950,7 milioane lei, fără TVA.
În medie CNADNR va aloca anual suma de 100 de milioane de euro pe aceste lucrări. Multe drumuri naţionale necesită însă reparaţii integrale, nu doar petice aplicate pe gropi, operaţiune făcută dealtfel deseori în pripă şi neîndemânatic.
Ministerul Transporturilor preferă peticirea şi nu demarează repararea radicală a unor drumuri naţionale importante din cauza lipsei banilor. Deseori sunt organizate inclusiv licitaţiile de selecţie a constructorilor care să facă lucrările de reparaţie capitală însă acestea nu încep ca urma a absenţei surselor de finanţare de la buget.
In plus, fisurile de pe multe drumuri naţionale nu sunt colmatate la sosirea iernii, consecinţele – vizibile primăvara fiind distrugerea carosabilului în urma inflitrării apei şi îngheţului-dezgheţului succesiv.

DRDP Iaşi primeşte cei mai mulţi bani

Compania de drumuri vizează încheierea a şapte acorduri-cadru, cu valori estimate de 56,6 milioane lei (Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Craiova), 113,7 milioane lei (DRDP Constanţa), 122,1 milioane lei (DRDP Braşov), 186 milioane lei (DRDP Iaşi), 162,6 milioane lei (DRDP Cluj), 128,5 milioane lei (DRDP Timişoara) şi 181,2 milioane lei (DRDP Bucureşti).
Sumele nu includ TVA, iar acordurile cuprind între 5 şi 10 loturi.
Lucrările vor fi finanţate de la bugetul de stat şi venituri proprii. Contractele vor fi atribuite prin licitaţie deschisă, pentru preţul cel mai scăzut.
CNADNR are în administrare 312 km de autostradã şi aproape 15.700 km de drumuri naţionale. Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 11 februarie.
Pentru întreţinerea pe timp de iarnă CNADNR alocă aproximativ 100 de milioane de euro ceea ce înseamnă că menţinerea în folosinţă a unui kilometru de şosea costă anual bugetul de stat aproximativ 13.000 de euro.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite
00:02:44

Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, a declarat marți că a fost eliberat după ani de încarcerare doar pentru că s-a declarat vinovat de a face...

Premierul calmează temerile: România nu va intra în criză, avem depozite la BNR

Marcel Ciolacu afirmă că este în legătură permanentă cu guvernatorul BNR și analizează indicatorii economici Întrebat dacă există riscul unor turbulențe economice în viitor, premierul...

Concurența dintre hoteluri și Airbnb: Costuri ridicate și reglementări stricte versus acces facil și taxe minime

Deschiderea unui hotel implică nu doar o investiție financiară semnificativă, ci și obținerea a nu mai puțin de 14 avize și certificate necesare pentru...
Ultima oră
00:02:44
Pe aceeași temă