Liderii USL au promis săptămâna trecută soluţii mai ieftine pentru cazarea membrilor noului Parlament-mamut. Nu le-au găsit însă, iar ieri au anunţat că vor merge tot pe varianta clasică: în hotelurile bucureştene.
Surplusul de 119 parlamentari ridică o nouă problemă, dincolo de încălcarea dorinţei populaţiei, care s-a declarat în favoarea reducerii numărului aleşilor la doar 300: cheltuielile destinate cazării. Din totalul de 590 de parlamentari câţi vom avea pentru următorii patru ani, 550 reprezintă colegii din afara Capitalei. Sumele destinate cazării acestora sunt de ordinul sutelor de mii de euro pe lună.
De exemplu, pentru cazarea deputaţilor din legislatura trecută – mult mai puţin numeroasă decât cea nouă -, s-au cheltuit 1,3 milioane de lei (300.000 de euro) pentru o singură lună (septembrie, potrivit site-ului Camerei Deputaţilor). Iar aceasta este doar suma aferentă cazării deputaţilor, nu şi senatorilor.
În condiţiile actuale, când numărul aleşilor este mult mai mare, este de aşteptat ca şi cheltuielile destinate cazării să crească. Situaţie care ar contrazice promisiunea premierului Victor Ponta, făcută luna trecută: „Toţi parlamentarii noştri trebuie să ştie şi vă spun de pe acum (…) anul viitor bugetul este identic cu cel din 2012. Nu-l mărim pentru că avem mai mulţi parlamentari, pentru că lumea nu ar înţelege acest lucru şi ar fi absolut incorect”.
Drept urmare, la mijlocul lunii noiembrie, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a anunţat că a decis să blocheze procedurile pentru un nou caiet de licitaţie pentru servicii hoteliere, iar viitorii deputaţi vor primi o sumă pentru a-şi plăti chiria în Bucureşti şi nu vor mai sta la hoteluri, care sunt prea costisitoare.
Ieri însă soluţia nu a mai fost considerată una viabilă. „În acest moment şi noi şi Senatul vom merge pe varianta veche, sunt legat de modificarea unui articol din Statutul deputaţilor şi senatorilor potrivit căruia avem obligaţia să mergem pe cazare şi cine nu vrea cazare să primească o sumă”, a spus Zgonea.
Hotel al parlamentarilor sau cazare la Negoiţă?
Variantele mai ieftine nu sunt uşor de găsit, spun, la unison, parlamentarii de la putere şi din opoziţie. De exemplu, deputatul PNL Cristian Buican, secretar în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, este adeptul alocării unei sume fixe fiecărui parlamentar. „Nu putem să facem nimic până la începutul sesiunii. Atunci vom găsi soluţii pentru că nu ne putem încadra în buget dacă facem aşa cum a fost până acum. Eu cred că soluţia este una singură: acordarea unei sume fixe fiecărui parlamentar pentru a-şi găsi cazare unde doreşte, fie la hotel, fie în gazdă. În felul ăsta eliminăm şi discrepanţele mari între sumele cheltuite de parlamentarii care stau în gazdă şi de cei care stau în hotel”, a explicat Buican.
O informaţie care a circulat în ultimele săptămâni se referă la o posibilă înţelegere între liderii USL şi primarul Robert Negoiţă, membru PSD şi primar al sectorului 3, al cărui frate deţine hotelul bucureştean Rin Grand Hotel.
„Fiind colegul domnului Ponta, poate face un discount şi ne lasă mai ieftin. Poate fi o variantă, dar putem discuta, cu ghilimelele de rigoare, de un conflict de interese”, a spus un alt secretar din Biroul Permanent al Camerei, Clement Negruţ, deputat PDL.
Responsabilul de comunicare al primarului Negoiţă a declarat că acesta nu mai este implicat în nici un fel în afacerea de la Rin şi a refuzat să comenteze o posibilă înţelegere între USL şi şeful său. Ionuţ Negoiţă, fratele primarului nu a putut fi contactat.
Varianta preferată de deputat este însă construirea sau cumpărarea unui hotel destinat exclusiv parlamentarilor.
„Eu susţin urgentarea construirii unui hotel sau cumpărării unui hotel în Bucureşti. Lucrul ăsta ar fi trebuit să fie făcut din anii ’90. Dacă facem o evaluare a cât s-a cheluit cu cazarea în hotelurile din Bucu-reşti, vom afla câte hoteluri s-ar fi putut construi până acum”, a spus Negruţ.