13.5 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSpecialDOSARUL FRAUDELOR BANCARE: 20 de retinuti,intre care 3 directori de banci, 2...

DOSARUL FRAUDELOR BANCARE: 20 de retinuti,intre care 3 directori de banci, 2 notari, 2 evaluatori, oamenii de afaceri Marius Locic si Ioan Crestin

UPDATE:  In dosarul fraude bancare sunt retinute pana acum 20  de persoane, intre care oamenii de afaceri Ioan Crestin si Marius Locic, 3 directori de banci, 2 notari publici , 2 evaluatori, alte 21 de persoane fiind obligate sa nu paraseasca tara, sustine  DIICOT.

Vasile Crestin este invinuit ( nu si fratele sau Dumitru), dar nu a fost retinut. Nici   directorii de banci Liviu Pop si Lucian Cojocaru nu au fost retinuti, dar li s-a impus si lor interdictia de nu parasi tara.

––-

Omul de afaceri Marius Locic a fost reţinut, vineri dimineaţă, de procurorii DIICOT, iar soţia acestuia a primit interdicţie de a părăsi ţara, fiind acuzati de inselaciune cu consecinţe deosebit de grave, aderare şi sprijinire de grup infracţional şi spălare de bani in dosarul fradelor bancare cu prejudiciu de 85 de milioane de euro.

Avocatul acestora a precizat ca sotii Locic au vandut un imobil din cartierul Dorobanti cu 6,4 milioane de euro firmei ProdConserv care, pentru achizitionare, a luat un credit de la una dintre cele doua banci prejudiciate.

Alte 19 de  persoane au primit odonante de retinere, intre care si doi notari public.

____

Dana Băjescu, directorul Grupului BRD Dorobanţi din Bucureşti, şi notarul Paula Rosenberg, soţia lui senatorului PSD Damian Drăghici, dupa audieri, au parasit DIICOT. De asemenea, a parasit sediul  DIICOT si Dumitru Crestin, al carui avocat a declarat ca acesta a fost audiat in calitate de martor.

Bancile prejudiciate sunt BRD cu circa 77 de milioane de euro si Volksbank cu circa 8 milioane de euro.

La ora 7,00 dimineata, procurorii DIICOT n-au terminat inca audierile. Precizam ca ieri seara au fost aduse 90 de persoane pentru audieri in acest dosar, dintre care 58 erau deja invinuiti, restul erau citati ca faptuitori sau martori.

Deoarece unii dintre invinuiti nu au fost gasiti la domicilii, ieri se suspecta existenta unor  scurgeri de informatii fie de la Curtea de Apel Bucuresti , care a eliberat mandatele de perchezitii, fie  de la un serviciu secret.

Intre cei disparuti figura la inceput si Dumitru Crestin, despre care s-a spus initial ca  s-ar afla in Dubai. Dupa cateva ore de la aparitia stirii , el a dat un comunicat prin intermediar, in care anunta ca este in tara, ca nu este implicat in dosar si ca mai are doi frati –Vasile si Ioan-, si o sora, sugerand probabil ca doar acestia ar fi implicati in acest dosar de fraude bancare.

 

Reamintim ca in acest dosar mai mulţi bancheri  sunt acuzaţi că acordau credite in baza unor acte falsificate. Sunt implicati – in afara de sapte directori si sase ofiteri de cont de la BRD si VolksbanK- si patroni influenti de firme din Bucuresti, patru notari, mai multi evaluatori de bunuri. Au fost aduse la DIICOT – structura centrala din Bucuresti-, circa 90 de persoane, dintre care 58 au calitatea de invinuiti, iar celelalte – de faptuitori si martori.

Citeşte şi De ce a fost arestat şeful „Reţelei bancherilor”. Vezi MOTIVAREA Tribunalului Bucureşti

Actiunea in forta a DIICOT a inceput joi dimineata, cand s-a descins simultan la domiciliile celor suspecti. Unii dinte ei nu au fost gasiti nici la domicilii, nici la sediile firmelor. Ulterior, majoritatea a fost dusa la sediul DIICOT.

Intre cei invinuiti ar fi Lucian Cojocaru, vicepresedinte Volksbank, (fost director BRD) , Dana Bajescu, director sucursala BRD Dorobanti, omul de afaceri Marius Locic si fratii Vasile si Dumitru Crestin. Ar mai fi implicata si sotia lui Marius Locic in obtinerea unor credite prin ipotecarea unor bunuri imobiliare, motiv pentru care a fost citata la DIICOT pentru declaratii. In privinta notarului Paula Rosenberg, sotia naistului si, de curand, a senatorului PSD Damian Draghici, a fost citata la DIICOT pentru audieri, dar nu exista deocamdata confirmari oficiale de invinuire in acest dosar. De asemenea, ar fi citat si un fost ministru în regimul Ceauşescu, Sava Tipa, dar nici in privinta lui nu exista confirmari oficiale de invinuire.

Marius Locic a declarat presei, inainte de a intra la audieri, ca e nevinovat si ca „cineva din comertul fructelor si legumelor se razbuna. Probabil l-am deranjat”.

In acest al doilea dosar al fraudelor bancare sunt implicate 35 de societati comerciale , beneficiare de credite in baza unor acte falsificate ( supraevaluarea garantiilor imobiliare)

Cei care ar fi conceput ingineria financiara ar fi oamenii de afaceri fratii Crestin, care astazi n-ar fi fost gasiti  (initial) nici la domiciliile lor, nici la firmele pe care le detin. Potrivit insa unor informatii extrajudiciare, Vasile Crestin ar fi fost deja dus la DIICOT pentru audieri, in timp ce Dumitru Crestin (partenerul lui Cristian Burci, care NU este implicat in acest dosar-surse) s-ar fi aflat in Dubai. Aseara insa, el ar fi ajuns  la sediul DIICOT.

Se suspecteaza faptul ca cel putin Dumitru Crestin ar fi beneficiat de scurgeri de informatii, cel mai probabil de la contactele lui din serviciile secrete, cu care a colaborat cel putin in trecut, spun sursele noastre.

N-ar fi prima data cand fratii Crestin beneficiaza de informatii secrete care i-ar avantaja. In anul 2004, beneficind de informatii (de la ofiteri din serviciile secrete- surse) potrivit carora urmau sa fie arestati pentru fraude cu produse petroliere, fratii Crestin s-au autodenuntat si au scapat de inculpare deoarece nu incepuse inca urmarirea penala impotriva lor in acel dosar. Intre cei denuntati au fost seful SRI Prahova, Corneliu Paltanea, si subordonatul acestuia , Daniel Bucur, ambii condamnati definitiv intre timp.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă