6 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSportCe are de câştigat PSD din alianţa cu UDMR

Ce are de câştigat PSD din alianţa cu UDMR

Victor Ponta, Traian Băsescu şi Kelemen Hunor au fost ieri la Bruxelles. Nu este clar dacă s-au şi intersectat, dar, date fiind rezultatul alegerilor parlamentare, perspectiva prezidenţialelor şi mizele pe termen lung ale guvernării, există interese ca toţi trei să se afle de aceeaşi parte a baricadei. Cert este că UDMR şi PSD negociază încă dinaintea alegerilor.

 

PSD negociază tot mai strâns pentru obţinerea unei majorităţi parlamentare fără voturile liberalilor. Deja premierul Victor Ponta a reuşit să adune în jurul lui circa 270 de parlamentari şi mai are nevoie doar de 25 pentru a avea o majoritate simplă de partea sa. PSD are 221 de senatori şi deputaţi, UDMR are 27, iar grupul minorităţilor 18. Restul până la 295, cât înseam-nă majoritatea parlamentară, va fi completat, după cum a sugerat Victor Ponta, cu oameni de la PP-DD, partid despre care a spus că nu are nici doctrină, nici ideologie, nici lideri. E posibil să se găsească însă traseişti şi în rândurile democrat-liberalilor, fiindcă urmează o opoziţie lungă.

Atunci când vrea să aducă UDMR la guvernare, Victor Ponta pune în aplicare o strategie mai serioasă. PSD are nevoie de maghiari nu doar pentru a le demonstra oficialilor de la Bruxelles că nu vor să deraieze, ci şi pentru a-i şantaja, la nevoie, pe liberali. Victor Ponta a spus imediat după anunţarea rezultatelor finale că fiecare partid din USL va avea propriul grup parlamentar, cu excepţia UNPR care va fuziona cu PSD. În acest fel aritmetica se aplică mai simpul şi PNL înţelege că socialiştii se vor desprinde mai devreme sau mai târziu din USL. Surse din zona liberală mizează pe ruperea Uniunii spre sfârşitul anului viitor, numai că Victor Ponta îşi face o majoritate cu ajutorul căreia se va desprinde atunci când va avea cea mai mare oportunitate. UDMR este garantul jocurilor de glezne pe care le face PSD în detrimental liberalilor. PNL, care în ultimii ani s-a dovedit a fi cel mai naţionalist partid, a reacţionat destul de critic la ideea lui Victor Ponta de a negocia cu UDMR. Crin Antonescu a explicat că nu „agreează” colaborarea UDMR, europarlamentara PNL Norica Nicolai, din cercul apropiaţilor lui Antonescu, a declarat că este „inacceptabilă” aducerea maghiarilor în Guvern, de vreme de Dan Voiculescu, aliatul PNL, spune că e „greu de conceput” acest lucru. De altfel, prin Antena 3, Dan Voiculescu face presiuni  pentru scoaterea din ecuaţie a soluţiei UDMR.

Maghiarii, curtaţi intens înainte şi în timpul scrutinului

Printr-o coincidenţă interesantă, ieri s-au aflat la Bruxelles Traian Băsescu şi liderul UDMR, Kelemen Hunor, pentru a participa la reuniunea Partidului Popular European, iar Victor Ponta pentru întâlnirea şefilor de stat şi de guvern a Partidului Socialiştilor Europeni. Preşedintele Băsescu avea pe listă şi lucrările Consiliului European şi nu e sigur că cei trei au avut timp să se întâlnească. Traian Băsescu a ţinut la intrarea UDMR în Parlament şi chiar a încercat să-i sprijine pe maghiari în ziua votului printr-un mesaj video transmis pe Facebook, în vreme ce Victor Ponta a început negocierile cu liderul UDMR chiar înaintea scrutinului de duminică. Traian Băsescu şi Victor Ponta au un punct comun în aducerea UDMR la guvernare; pentru PSD presupune o majoritate care exclude PNL, deci nu va mai trebui împărţită tot timpul pâinea guvernării în atât de multe bucăţi şi, în plus, o susţinere mai mare în 2014, când PSD va dori să aibă propriul candidat la preşedinţie. Pe de altă parte, Traian Băsescu ar lucra mai uşor cu o majoritate mai suplă de tipul PSD+UDMR, care nu l-ar mai ameninţa cu demiterea în fiecare moment.

Luptă internă pentru portofolii

Pe de altă parte, o majoritate lar-gă USL+UDMR+minorităţi ar trece de 75 la sută, ceea ce ar reduce la minimum rolul opoziţiei, care n‑ar mai avea, de pildă, suficiente semnături pentru a depune o moţiune de cenzură. E posibil ca, pentru început, PSD să prefere păstrarea acestei majorităţi impresionante din mo-tive pragmatice, dar socialiştii vor în-cerca să păstreze permanent controlul în aşa fel încât la momentul potrivit să guverneze singuri. Deocamdată, bătăliile pe fotoliile guvernamentale sunt în toi şi PSD vrea să-şi asigure portofoliile Apărării, Finanţelor,  Ad-ministraţiei şi Dezvoltării în afara celor deţinute în prezent. Liberalii se bat, la rândul lor, pentru Finanţe şi Apărare, dar marja de negociere a PNL este din ce în ce mai mică.

Sabina Fati
Sabina Fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite

Incendiile devastatoare din California au fost favorizate de vânturile puternice, lipsa precipitațiilor și „setea atmosferică”

Mai mulți factori majori au favorizat la incendiile de vegetație care fac ravagii, de marți, în sudul Californiei, transmite CNN, care citează opiniile mai...

Președintele Mexicului, Claudia Sheinbaum, sarcasm la adresa lui Donald Trump: America mexicană sună bine

Președintele mexican Claudia Sheinbaum a reacționat, miercuri, după ce președintele ales al SUA, Donald Trump, a spus că Golful Mexic va deveni "Golful Americii"...

4 elemente esențiale în designul unei băi pentru un aspect elegant

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...
Ultima oră
Pe aceeași temă