6 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSpecialCum a trecut „Apocalipsa" electorală peste reduta PDL

Cum a trecut „Apocalipsa” electorală peste reduta PDL

În Cluj, liderii PDL abia şi-au revenit din şocul pierderii alegerilor şi încearcă să îşi reconstruiască partidul.

Liderii PDL Cluj au început să îşi revină din şocul pierderii alegerilor  parlamentare şi să înceapă regruparea politică. Primarul din Turda, Tudor Ştefănie, care este şi prim-vicepreşedinte al PDL Cluj, a declarat că trebuie să existe o evaluare, care să se concretizeze într-o conferinţă judeţeană care să ofere un vot conducerii. Însă Emil Boc este de părere că actuala conducere trebuie să îşi continue misiunea, chiar dacă preşedintele PDL Cluj, Daniel Buda, a rămas în afara Parlamentului. „Echipa de conducere a PDL Cluj a obţinut cel mai mare scor din ţară”, a spus Emil Boc. Însă este sigur că vor apărea unele modificări.

Potrivit cutumelor, parla­men­tarii devin cel puţin vice­preşedinţi ai organizaţiei jude­ţene, astfel că proaspătul deputat Mircea Irimie este sigur că va ocupa acest post, la fel ca şi noul senator Alin Tişe. Însă PDL Cluj va trebui să găsească persoana potrivită pentru a îndeplini şi rolul de secretar general al organizaţiei judeţene, din care a demisionat fostul primar interimar, Radu Moisin, dar şi pe cel de preşedinte al organizaţiei municipale Cluj-Napoca, post care era ocupat de fostul primar, Sorin Apostu. Este posibil ca Alin Tişe să preia unul dintre aceste posturi ori chiar să provoace o competiţie internă pentru şefia organizaţiei judeţene. 

Pregătiţi pentru ­reconfigurarea alianţelor locale

De asemenea, liderii PDL Cluj iau în calcul şi eventualitatea reconfigurării alianţelor locale. Primarul Clujului, Emil Boc, a declarat că este pregătit să conducă administraţia locală chiar şi în ipoteza în care, în Consiliul Local, UDMR va rupe alianţa cu PDL şi va forma o nouă majoritate cu USL. El a adăugat că nu are cunoştinţă despre negocieri între UDMR şi USL, formaţiuni care se află în alianţă în Consiliul Judeţean. „Sper că la Cluj, politicienii să dea dovadă de mai multă înţelepciune decât în alte părţi”, a spus Emil Boc. În Consiliul Local Cluj-Napoca, PDL şi UDMR sunt aliate din anul 2004. Ca urmare a acestei alianţe, maghiarii au deţinut şi deţin un post de viceprimar.

Zvonurile legate de formarea unei noi majorităţi locale între USL şi UDMR au apărut după alegerile parlamentare, când premierul USL, Victor Ponta, a declarat că îşi doreşte o colaborare cu UDMR, iar unii dintre liderii PSD au spus că, în acest caz, partidul maghiarilor trebuie să rupă colaborarea de la nivel local cu PDL.

Rebranding politic

O altă prioritate va fi rebrandingul politic. Emil Boc a spus clar că el prefera ca partidul său să meargă în alegeri sub sigla PDL şi cu culoarea portocalie, aşa cum a câştigat şi el la alegerile din vară. De aceeaşi părere este şi primarul oraşului Turda, Tudor Ştefănie, care a spus că „adevăraţii pedelişti vor rămâne în partid şi ne vor ajuta să îl reconstruim”. O părere mai nuanţată a fost exprimată de vicepreşedintele Fundaţiei Creştin-Democrate, Adrian Papahagi. „Nu ARD a fost cauza eşecului. Alianţa a fost un concept bun, care însă nu a fost comunicat suficient şi care a fost realizată prea târziu”, a spus Adrian Papahagi.

Repoziţionare în lupta parlamentară

De asemenea, liderii PDL caută să se repoziţioneze în Parlament, ca principală voce a Opoziţiei. Emil Boc, care era principala voce în Parlament a PD din perioada 2000 – 2004, le-a dat colegilor săi primele sfaturi. În opinia sa, PDL trebuie să participe la procesul de revizuire a Constituţiei doar dacă discuţiile vor pleca de la principiul reducerii numărului de parlamentari la 300, a declarat fostul preşedinte al Partidului Democrat-Liberal, primarul din Cluj, Emil Boc. El a spus că, în perioada în care a fost prim-ministru nu a avut majoritatea parlamentară necesară pentru a revizui legea fundamentală a statului, însă a adăugat că USL a avut şapte luni la dispoziţie şi majoritatea necesară pentru a face acest lucru.

În opinia lui Emil Boc, ar fi fost mult mai bine dacă USL ar fi renunţat la referendumul din vară pentru suspendarea preşedintelui României şi ar fi organizat un referendum pentru revizuirea Constituţiei, care ar fi fost sprijinită şi de PDL. Primarul Clujului a spus că, dacă acest lucru s-ar fi întâmplat, nu ar mai fi fost cazul să fie mărit numărul de parlamentari la aceste alegeri. În anul 2009, la iniţiativa preşedintelui Traian Băsescu, a fost organizat un referendum, în cadrul căruia cei mai mulţi alegători s-au pronunţat pentru un Parlament unicameral şi pentru reducerea numărului de parlamentari la cel mult 300. Deşi referendumul a fost validat, iar Guvernul a depus în Parlament un proiect de modificare a Constituţiei, Legiuitorul a refuzat să îl adopte.

Exclude varianta trădării

La rândul său, preşedintele PDL Cluj, Daniel Buda, a calmat ­spiritele inflamate la Cluj pentru că organizaţia judeţeană a ­rămas fără un mandat de deputat, în urma redistribuirii voturilor. „Voturile primite de candidaţii ARD Cluj, ne onorează şi în egală măsură ne responsabilizează. Prin voturile şi încrederea acordate, filiala Cluj a ARD este prima în topul naţional, iar cele 8.543 de voturi strânse pe colegiul uninominal numărul 2, mă plasează pe locul 9 între candidaţii ARD la Camera Deputaţilor. Urmează o perioadă de evaluări interne pentru reaşezarea organizaţiei judeţene a PDL Cluj,  pe care o voi face alături de colegii mei, din postura de preşedinte. Experienţa, cunoştinţele şi puterea de muncă le pun în folosul clujenilor şi al muncii de partid. Sunt absolut convins că alături de Emil Boc vom reuşi să facem ceea ce trebuie pentru locuitorii municipiului Cluj-Napoca şi a judeţului Cluj. Resping orice speculaţie, apărută în mass-media potrivit căreia, pierderea mandatului meu ar fi consecinţa unei negocieri între partide, sau a unui troc politic, în favoarea unui alt candidat al ARD, indiferent care ar fi numele acestuia”, a spus Daniel Buda, preşedinte PDL Cluj.

Cele mai citite

4 elemente esențiale în designul unei băi pentru un aspect elegant

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...

Cum să deschizi și dezvolți un PFA în 2025?

Deschiderea unui PFA (Persoană Fizică Autorizată) poate fi primul pas către independența financiară și construirea unei cariere pe cont propriu. Totuși, procesul implică...

Ilham Aliyev, președintele azer: Armenia e un „stat fascist”

Președintele azer Ilham Aliyev a catalogat Armenia drept un „stat fascist” și amenință că va „distruge” această țară dacă nu va fi imediat dezarmată,...
Ultima oră
Pe aceeași temă