25.1 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialO grupare de FRAUDE INFORMATICE din România, destructurată cu ajutorul FBI

O grupare de FRAUDE INFORMATICE din România, destructurată cu ajutorul FBI

Mai multe percheziţii, efectuate de Poliţia Română şi FBI, au loc, marţi dimineaţă, în Bucureşti şi în şapte judeţe la suspecţi de fraude informatice.

”În urma a 27 de percheziţii efectuate în Bucureşti şi judeţele Gorj, Olt, Ilfov, Vâlcea, Bacău, Timiş şi Caraş-Severin a fost destructurat un grup infracţional”, se arată într-un comunicat al Poliţiei Române.

Astfel, au fost efectuate 27 de percheziţii la locuinţele suspecţilor, iar în urma cercetărilor vor fi puse în executare 20 de mandate de aducere.

Mai exact, ”membrii grupului infracţional sunt suspectaţi că, în perioada 2009 – 2012, au creat o schemă complexă de fraudare a cetăţenilor americani, prin recrutarea de persoane cu abilităţi în utilizarea calculatoarelor şi cunoştinţe de limba engleză, pentru postarea de licitaţii frauduloase pe site-urile de profil.

Licitaţiile frauduloase au presupus convingerea cumpărătorilor că bunurile (autoturisme, autovehicule, electronice) sunt reale, urmând ca banii trimişi de aceştia pentru garantarea tranzacţiilor să fie păstraţi de un terţ (societate de garantare de tip Escrow).

De asemenea, pentru realizarea activităţilor infracţionale, membrii grupării au falsificat diplome de licenţă ce atestau absolvirea unor instituţii de învăţământ superior în domeniul medicinei şi teologiei, diplome care ulterior erau utilizate pentru obţinerea facilă a vizei de intrare pe teritoriul S.U.A..

Odată ajunşi aici, aceştia primeau din România colete poştale, în interiorul cărora se aflau acte de identitate, permise de conducere, documente de călătorie, toate contrafăcute, cu ajutorul cărora membrii grupării căpătau alte identităţi şi prin intermediul cărora ridicau bani şi îi trimiteu în ţară”, se arată în comunicat.

Suspecţii au cauzat un prejudiciu de 4 milioane de dolari şi au înşelat peste 100 de persoane, prin organizarea de licitaţii internaţionale pe mai multe site-uri din SUA şi România.

Reţeaua a fost destructurată cu ajutorul Serviciilor Secrete din SUA şi al FBI.

Cele mai citite

Creștere record a creditelor de consum în România: Volumul finanțărilor noi a atins 5 miliarde lei în iulie

Românii au arătat un interes crescut pentru creditele de consum în 2024, atingând un volum record de 5 miliarde de lei în iulie, o...

Bursele europene au închis pe creștere, impulsionate de sectorul bunurilor de uz casnic și de câștigurile din Asia-Pacific

Bursele europene au încheiat sesiunea de tranzacționare în creștere, susținute de acțiunile producătorilor de bunuri de uz casnic și de câștigurile înregistrate pe piețele...

România, tot mai dependentă de importuri: Peste 25% din legume și 40% din fructe aduse din străinătate

Peste un sfert din legumele consumate în România și 40% din fructe provin din import, conform unei analize realizate de Ziarul Financiar, pe baza...
Ultima oră
Pe aceeași temă