2.7 C
București
joi, 28 noiembrie 2024
AcasăȘtirile zileiDupă 30 de ani. Cum s-a trăit Revoluţia română, cu Dinescu şi...

După 30 de ani. Cum s-a trăit Revoluţia română, cu Dinescu şi Cozighian

La 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, Mircea Dinescu îl invită la Politică şi delicateţuri pe regizorul şi jurnalistul Paul Cozighian, de care  îl leagă acest eveniment extraordinar care a schimbat destinul ţării şi soarta noastră, a tuturor. Emisiunea poate fi văzută duminică, 22 decembrie, de la ora 14.30, la TVR 1, TVR 1 HD şi online, pe TVR+.

Student la regie film la vremea respectivă, Paul Cozighian avea o cameră de luat vederi, cu care, în momentul în care au început evenimentele din decembrie ‘89, a ieşit în stradă şi a filmat. Astfel, a surprins pe peliculă imagini din seara de 21 decembrie, iar pe 22 decembrie a intrat în sediul CC al PCR, împreună cu manifestanţii, imediat după fuga soţilor Ceauşescu. În imagini apare, desigur, şi Mircea Dinescu, moment de nostalgie şi aducere aminte pentru poet.

Dar, pentru că Politică şi delicateţuri este un talk-show culinar, până să se aşeze la masă să discute despre evenimentele din ‘89, Dinescu îi pregăteşte musafirului său o mâncare spectaculoasă, un fel de tort cu blat din lipie înmuiată în lapte şi umplutură de legume. Nu lipsesc nici vinul poetului şi nici marele lăutar Ionel Tudorache, venit să încânte gazda şi musafirul cu muzica sa.

Plecat încă din 1990 din România, Cozighian rememorează împreună cu Dinescu momentele fierbinţi ale evenimentelor din decembrie ‘89 şi face o radiografie a societăţii noastre din ultimii 30 de ani. Un arc peste timp, într-o ediţie specială Politică şi delicateţuri, poveşti adevărate despre Revoluţie, cu doi oameni care s-au aflat atunci în mijlocul evenimentelor. Emisiunea se vede duminică, 22 decembrie, de la 14.30, la TVR 1 HD. 

***

Paul Cozighian s-a născut în 14 iunie 1962, la Bucureşti. A absolvit liceul Mihai Viteazul din Capitală şi UNATC, secţia regie film. În 1990 a plecat în Franţa, unde a obţinut masteratul în audiovizual, la Sorbona. Lucrează în cinematografie, televiziune şi radio, iar în prezent este corespondent la Bucureşti pentru Le Figaro şi Radio France Info. 

***

Din primăvara lui 2014, duminica este, pentru telespectatorii TVR, prilej de întâlnire cu emisiunile pline de savoare marca Mircea Dinescu. Săptămânal, poetul, pamfletarul şi masterchef-ul Dinescu realizează şi moderează Politică şi delicateţuri la TVR 1 HD, TVRi şi online, pe TVR+. Pasionat de arta culinară şi la curent cu dedesubturile jocurilor politice, Mircea Dinescu încearcă să scoată din banalitate ideea de bucătărie românească, asortând-o cu un vin bun şi cu muzică lăutărească veche. Alături de el se află, de fiecare dată, o personalitate din actualitatea românească, o vedetă, un politician, un artist, un filosof sau un medic celebru. Pentru doritori, masterchefi şi gurmanzi, toate reţetele prezentate de Mircea Dinescu se găsesc pe site-ul TVR, în secţiunea dedicată emisiunii, sub titlul „Reţetele lui Dinescu”.

Cele mai citite

Șef serviciu secret Germania: Un război direct al Rusiei cu NATO este foarte probabil

Folosirea extinsă de către Rusia a acţiunilor hibride împotriva ţintelor occidentale creşte riscul ca NATO să ia în calcul invocarea articolului 5 al clauzei...

Protestele împotriva lui Călin Georgescu continuă. Ambasada SUA a reacționat la situația creată

Iau amploare protestele după intrarea în turul doi a lui Călin Georgescu. Mii de tineri au ieşit din nou în stradă, aseară, şi i-au...

COREPER a agreat extinderea Spaţiului Schengen cu frontierele terestre ale României şi Bulgariei de la 1 ianuarie 2025

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a salutat miercuri decizia ambasadorilor din COREPER privind extinderea Spaţiului Schengen cu frontierele terestre ale României şi Bulgariei. „Salut decizia...
Ultima oră
Pe aceeași temă