11.7 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSportMinistrul Culturii cere demisia directorului Centrului Național al Cinematografiei

Ministrul Culturii cere demisia directorului Centrului Național al Cinematografiei

Ministrul Culturii cere demisia directorului Centrului Național al Cinematografiei, Anca Mitran, într-o scrisoare publicată pe site-ul ministerului, luni, câteva dintre motivele acestei solicitări fiind "blocajele interne", "lipsa de transparență" și "neregulile administrative" la Arhiva Națională de Filme.

"Cred că e imperios necesar ca, la conducerea Centrului Național al Cinematografiei (CNC), să se afle cât mai curând o persoană ale cărei acțiuni să demonstreze, concret, nu retoric, integritate, dorința de reformă și transparența decizională. Cu alte cuvinte, această instituție are nevoie în momentul de față de un profil de director general diferit de al dumneavoastră. Am avut discuții directe în acest sens. Cred, de aceea, că nu vă surprinde ceea ce va solicit public", îi scrie ministrul Culturii, Corina Șuteu, directorului CNC.

Agerpres transmite că solicitarea vine în contextul în care, de la 1 august, CNC are un nou Consiliu de Administrație ce și-a început mandatul luni. De asemenea, marți va avea loc o dezbatere referitor la propunerile de modificare a Legii Cinematografiei.

Ministrul Culturii consideră că reforma din domeniul cinematografiei ar trebui "accelerată". "Într-un context în care instituțiile dedicate domeniului cinematografic și legislația specifică se află într-un decalaj imens față de performanțele excepționale ale cineaștilor români contemporani, consider că reforma trebuie să fie accelerată și susținută fără întârziere de oameni de bună credință. Încercarea de dialog constructiv și propunerile de colaborare adresate dumneavoastră, de-a lungul timpului, au eșuat succesiv. Acțiunile dumneavoastră de până acum nu au fost de natură nici să susțină acest proces, nici să creeze vreo certitudine că demersurile ulterioare vor fi de natură să garanteze transformarea sistemului dintr-unul al micilor complicități într-unul bazat pe principii juste, menite să garanteze performanța", adaugă Corina Șuteu.

Pe lângă această cerere directă, ministrul Șuteu, va activa "de urgență" măsuri disciplinare și administrative ce privesc schimbarea directorului CNC.

 

Cele mai citite

Estonia acuză Rusia că-i perturbă zboorurile prin interferența cu semnalele GPS

Finair a anunțat că a suspendat zborurile timp de o lună, potrivit radioromania.ro. Estonia acuză Rusia că prin interferența cu semnale GPS încalcă reglementările naționale...

Opt persoane au murit într-un restaurant din Beirut în urma unui incendiu porvocat de explozia unei butelii de gaz

Un incendiu provocat de explozia unei butelii de gaz a ucis marţi cel puţin opt persoane într-un restaurant din capitala Libanului, Beirut, au informat...

Ursula von der Leyen ia în calcul o înțelegere cu extrema dreaptă după alegerile europarlamentare

În cadrul dezbaterii de la Maastricht, organizată de POLITICO şi Studio Europa Maastricht, aceasta a dat de înţeles că ar fi deschisă pentru o...
Ultima oră
Pe aceeași temă