Preşedintele Traian Băsescu a susţinut o declaraţie de presă ce a avut trei subiecte principale, Ziua Constituţiei, campania electorală şi profilul viitorului prim-ministru.
Iată principalele declaraţii:
– „Mâine este Ziua Constituţiei, a fost adoptată în 1991, a fost revizuită în 2003 şi trebuia revizuită din nou în 2009, cand românucii au cerut să avem Parlament Unicameral şi doar 300 de parlamentari (…). Românii vor constata că toţi cei care au cerut voturile sunt parte unei înşelătorii pentru că ei s-au opus revizuirii Constituţiei (…) vor constata că în urma alegerilor numărul parlamentarilor va creşte de la 470 la circa 520”.
– „Această Constituţie aşa cum este ea, cu plusuri, cu minusuri , este Constituţia care a permis o transformare radicală a României, ne-a permis să intrăm în NATO şi în UE”.
– „Actuala Constituţie poate fi etichetată drept una modernă (…), democratică, care nu permite ieşirea din regulile statului de drept şi a normelor de drept specific statelor capitaliste”.
– „Fac un un ultim apel la premier să publice cifra oficală a electorilor români, aceasta trebuie să include toţi cetăţenii românii cu domiciliul aici şi în străinătate”.
– „Partidele nu au reuşit să facă o campanie în care să pornească de la premisele reale în care se află România (…). România este într-o situaţie economică fragilă”.
– „S-a făcut o companie deşănţată la adresa preşedintelui României”.
– „Cele ce s-au întâmplat în vară au pus România într-o situaţie dificilă (…), iar semnalul dat de Hillary Clinton la OSCE este unul extrem de grav. Unii lideri politici înţeleg că este grav când înjuri, este grav atunci când pui o etichetă rezultată din acţiunile interne duse în ţară”.
– „Regret că actuala coaliţie de guvernământ a dat drumul minciunii în loc să meargă pe explicarea a ceea ce românii au de făcut, practice li s-a inoculat românilor că este o companie împotriva preşedintelui României”.
– ” Viitorul prim-ministru trebuie sa fiu un pro-european şi un pro-atlatist. Sigur, acest lucru nu exlude relaţia cu Rusia sau cu China, dar domiciului acestei ţări este în UE şi în NATO, aici ne construim şi securitatea şi prosperitatea. Mi-aş dori ca prim-ministrul să aibă un profil pro-euroepan şi pro-atlatist pentru că acestea sunt interesele vitale ale României”.
– „Mi-aş dori mult ca cel pe care îl voi desemna pentru funcţia de prim-ministru, dar şi cel pe care partidele mi-l vor propune, să fie o personalitate loială interesului naţional pe care să îl aşeze deasupra intereselor de partid”.
– „Aş vrea sa fie un om care a susţinut mereu principiile Constituţiei, ale statului de drept, iar valorile europene să fie un mod de viaţă pentru un om care îşi doreşte să fie prim-ministru”.
– Viitorul prim-ministru trebuie să aducă „parteneriat şi solidaritate (…). România nu are nevoie de izolare, de marginalizare pentru că nu vom ieşi uşor din criza economică”.
„Aş vrea să fie un om cu experienţă în administraţia centrală”.