2.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialAurescu la OSCE: România,angajată deplin pentru stat de drept,respectarea proceselor constituţionale

Aurescu la OSCE: România,angajată deplin pentru stat de drept,respectarea proceselor constituţionale

Secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu a subliniat, la reuniunea OSCE de la Dublin, angajamentul României pentru valorile fundamentale ale democraţiei şi statului de drept, inclusiv pentru respectarea proceselor constituţionale, atât în plan intern, cât şi în întregul spaţiu al OSCE, potrivit Mediafax.

Oficialul MAE a condus delegaţia României la reuniunea Consiliului Ministerial al OSCE, care are loc la Dublin joi şi vineri.

„OSCE a jucat adesea rolul de creator de standarde în domeniul drepturilor omului, libertăţilor fundamentale şi statului de drept şi are cel mai bogat acquis de angajamente privind Dimensiunea Umană dintre organizaţiile regionale. Doresc să subliniez angajamentul puternic şi deplin al României pentru valorile fundamentale ale democraţiei şi statului de drept, inclusiv pentru respectarea proceselor constituţionale, atât pe plan intern, cât şi în întregul spaţiu al OSCE”, a declarat Aurescu, la Dublin.

În intervenţia sa, Aurescu a menţionat şi susţinerea, de către România, a lansării Procesului Helsinki+40, care îşi propune abordarea multidimensională a securităţii, a problematicii conflictelor prelungite şi a respectării drepturilor omului. Procesul Helsinki+40 a fost lansat în perspectiva aniversării a patru decenii de la adoptarea Actului Final de la Helsinki.

Oficialul român a subliniat necesitatea implementării tuturor angajamentelor OSCE, cu accent pe aspectele prioritare, precum soluţionarea conflictelor prelungite, securitatea energetică, consolidarea capacităţii OSCE în ciclul conflictual, combaterea terorismului, ameninţările transnaţionale, libertatea mass media.

Totodată, Aurescu a pledat pentru înregistrarea unor progrese tangibile în soluţionarea conflictului din R.Moldova şi necesitatea concentrării eforturilor comunităţii internaţionale pentru reglementarea diferendului transnistrean.

Oficialul MAE a avut la Dublin întrevederi bilaterale cu Knut Vollebaek, Înaltul Comisar OSCE pentru Minorităţi Naţionale, cu Iurie Leancă, viceprim-ministru şi ministru de Externe al R.Moldova şi un alt oficial de la Chişinău, viceprim-ministrul Eugen Carpov, precum şi cu Jiri Schneider, prim-adjunct al ministrului ceh de externe.

Consiliul Ministerial al OSCE este principalul eveniment anual al organizaţiei, ce reuneşte miniştri de externe, înalţi oficiali din cele 57 de State Participante ale OSCE, reprezentanţi ai statelor partenere de cooperare din Asia şi regiunea mediteraneană, ai organizaţiilor internaţionale partenere – UE, NATO, organisme ONU, Consiliul Europei.

Cele mai citite

Rusia, printre liderii globali în producția criptomonedelor. Metoda de a evita sancțiunile occidentale

Într-un context economic marcat de sancțiunile occidentale, Rusia a început să utilizeze bitcoin și alte criptomonede pentru plăți internaționale. Modificările legislative recente au facilitat adoptarea...

Facturile lui Marcel Ciolacu zboară spre necunoscut: suspiciuni majore privind autenticitatea

Facturile sunt emise de Nordis Travel SRL, însă detalii importante precum numărul, data exactă a facturilor și informațiile despre zboruri lipsesc sau au fost...

Donald Trump revine cu declarații provocatoare și sugerează posibilitatea anexării Canadei

În timp ce președintele Joe Biden a transmis un mesaj clasic de Crăciun, subliniind valorile „libertății, iubirii, bunătății și compasiunii”, Donald Trump a ales...
Ultima oră
Pe aceeași temă