Liviu Mihaiu, numit guvernator al Deltei Dunării prin cumpărare de influență de la Bogdan Olteanu (arestat la domiciliu), a declarat la DNA că „Vîntu (Sorin Ovidiu – n.n.) discutase cu factorul politic numirea mea, dar atunci nu mi-am dat seama ce implică acest lucru”. Ulterior, „Mihaiu Liviu a aflat că Vîntu a dat bani pentru această numire”, se precizează în motivarea arestării la domiciliu a lui Bogdan Olteanu, viceguvernator al BNR.
Judecătorul de drepturi și libertăți de la Înalta Curte de Casație și Justiție, care a decis arestarea la domiciliu a lui Bogdan Olteanu, face trimiteri la probațiunea existentă deja la dosar, între care și o convorbire dintre Vîntu și Mihaiu.
În acest dosar Bogdan Olteanu are calitatea de inculpat, Sorin Ovidiu Vîntu are calitatea de suspect, iar Mihaiu – de martor, dar procurorii fac acte premergătoare și în privința altor făptuitori.
Ca probe există: denunțuri, declararații de martor, documente bancare și înregistrări ale unor comunicații.
Olteanu, în perioada iulie – noiembrie 2008, pe când era președintele Camerei Deputaților, „a solicitat și primit de la Vântu Sorin Ovidiu un milion de euro în schimbul efectuării de demersuri pe lângă membrii Guvernului României pentru determinarea numirii lui Liviu Mihaiu pe postul de guvernator al Deltei Dunării” se precizează în motivarea arestării sale la domiciliu.
Secvențe care decupează momentele numirii, contra cost, a lui Mihaiu. Denunțătorul Ionuț Eftime a indicat probele materiale
Denunțătorul Ionuț Adrian Eftime este unul dintre martorii care a dat detalii despre numirea lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării. El ar fi furnizat probe materiale potrivit cărora Vîntu i-a dat lui Bogdan Olteanu un milion de euro.
Ionuț Eftime a susținut în declarații faptul că inițial Mihaiu nu a fost mulțumit de acest aranjament între Vîntu și Olteanu pentru numirea sa în funcția de guvernator al Deltei Dunării deoarece pierderea funcțiilor pe care le avea el atunci, cea mai importantă fiind cea de director editorial la Radio Guerrilla, presupunea venituri mai mari decât salariul de guvernator al Deltei Dunării. Ulterior discuțiilor pe care le-a avut cu Vântu, Mihaiu Liviu a acceptat, iar la solicitarea lui Vîntu Sorin Ovidiu, ieșirea din acționariatul societății care deținea Radio Gherrilla s-a realizat într-un termen foarte scurt.
Martorul a precizat totodată că ”după destituirea lui Liviu Mihaiu din funcția de guvernator al Deltei Dunării, Vîntu a fost extrem de supărat, context în care ar fi spus că a pierdut 1 milion de euro sau că l-a costat un milion de euro, ceva de genul acesta”. Până la destituire, însă, Mihaiu a avizat înființarea, în Delta Dunării, a unor benzinării plutitoare de către societatea PSV Company (fostă Petromservice), controlată de Vîntu.
Probele
La dosar există și alte declarații de martor și denunțuri, dar și acte bancare și interceptări care ar susţine acuzaţia adusă inculpatului Olteanu Bogdan privind infracţiunea de trafic de influenţă reţinută de procurorul DNA.
„Declaraţiile de martori se coroborează atât între ele, cât şi cu cele ale suspectului Vântu Sorin Ovidiu” se menționează în actele din dosarul de arestare a lui Bogdan Olteanu de la Înalta Curte.
De asemenea, există probe relevante ca documentele bancare obținute din Bulgaria din care rezultă că societatea Demera Investments Cipru a transferat la data de 22.10.2008 un milion de euro în contul din Bulgaria deținut de societatea IT Media Productions, de unde a fost ridicat în numerar de Eftime Ionuț Adrian în datele de 28,29 și 30 octombrie 2008.
Data la care s-au efectuat operațiunile bancare descrise este apropiată de data la care Mihaiu Liviu a fost numit în funcția de Guvernator al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”, respectiv la data de 18.09.2008, prin Hotărârea nr.1.088/2008 emisă de Guvernul României în conformitate cu prevederile art. 4 din Legea nr. 82/1993.
Ce rezultă din interceptări – fragment din motivarea arestării la domiciliu a lui Bogdan Olteanu
Din procesul verbal de redare a convorbirilor interceptate a rezultat că Sorin Ovidiu Vântu urmărea numirea lui Liviu Mihaiu ca guvernator al Deltei Dunării deoarece avea interese economice în zonă, cum ar fi înființarea de către o societate pe care o controla a unor benzinării plutitoare. Pentru numirea lui Mihaiu, în perioada iulie-septembrie 2008, Vîntu a făcut demersuri pe lângă Bogdan Olteanu (demersuri intermediate de Ion Eftime, apropiat al lui Vîntu, denunțător ca și fiul său, Ionuț Adrian).
Tot din interceptări, ar fi rezultat că Vîntu a cunoscut faptul că Liviu Mihaiu va fi numit guvernator încă din data de 2.09.2008 (cu mai mult de două săptămâni înainte de numirea efectivă). Tot din interceptări a rezultat poziția de subordonare în care se afla Liviu Mihaiu față de Sorin Ovidiu Vântu, susține judecătorul care a decis arestarea la domiciliu a lui Bogdan Olteanu.
Astfel, la data de 28.07.2008, la ora 12:56:47, a avut loc o convorbire între Sorin Ovidiu VÎNTU şi Ion EFTIME cu privire la vizita pe care Bogdan Olteanu urma să o facă la complexul Lebăda ( proprietatea lui Vîntu din Delta Dunării – n.n.). Din conținutul convorbirii rezultă că scopul acestei vizite era exclusiv discutarea numirii lui Liviu Mihaiu, împrejurare cunoscută de inculpat ( adică de Bogdan Olteanu-n.n.), precum și interesul deosebit al suspectului Sorin Ovidiu Vântu ca discuția să aibă loc, în condițiile în care inculpatul avea în aceeași zi programată o deplasare cu avionul.
La data de 21.08.2008, la ora 19:24:44, a avut loc o convorbire între Sorin Ovidiu Vîntu şi Ion Eftime cu privire la serviciile de consultanță care urmau să fie prestate de către INSOMAR în favoarea inculpatului Bogdan Olteanu.
În ziua de 02.09.2008, la ora 14:12:54, a avut loc o convorbire între Sorin Ovidiu Vîntu și Sorin Enache (apropiat al lui Vîntu, care îi gestiona trustul media, între care și Radio Gherrilla) cu privire la numirea lui Liviu Mihaiu (director editorial șl acționar la Radio Gherrilla) în funcția de guvernator al Deltei Dunării.
Având în vedere că la acel moment nu exista nicio comunicare oficială cu privire la schimbarea guvernatorului Deltei Dunării, precum și faptul că singurul demnitar căruia Sorin Ovidiu Vântu îi ceruse să intervină pentru numirea lui Liviu Mihaiu era inculpatul Bogdan Olteanu, rezultă că acesta realizase demersurile promise și îi comunicase rezultatul suspectului ( adică lui Vîntu -n.n.)
În ziua de 04.09.2008, la ora 17:26:21, a avut loc o convorbire între Sorin Ovidiu Vîntu şi Liviu Mihaiu cu privire la modalitatea de vânzare a acțiunilor deținute în cadrul grupului de presă. Din conținutul acesteia rezultă relația de subordonare a lui Liviu Mihaiu față de suspect și interesul acestuia de a avea o persoană apropiată în funcția de guvernator.
Cum a fost plătit Bogdan Olteanu
La cererea lui Sorin Ovidiu Vîntu, denunțătorul „Eftime Ionuț Adrian a retras un milion de euro, iar banii în numerar i-a predat lui Olteanu Bogdan la sediul central al Partidului Național Liberal. Martorul Eftime Ionuț a fost supus unei constatări tehnico-științifice de detectare a comportamentului simulat rezultând că este sincer, astfel încât declarația acestuia va fi avută în vedere cu prioritate la stabilirea situației de fapt. Declarația cuprinde numeroase detalii cu privire la împrejurările remiterii banilor, care se coroborează cu celelalte mijloace de probe administrate și confirmă concluzia raportului de constatare” se precizează în motivarea arestării al domiciliu a lui Bogdan Olteanu.
Judecătorul de drepturi și libertăți a considerat că „declarația martorului Eftime este esențială, având în vedere relația apropiată a acestuia atât cu inculpatul Olteanu Bogdan, cât și cu Vântu Sorin Ovidiu. Majoritatea întâlnirilor dintre cei doi erau intermediate de către martor, care. ocupa o poziție importantă în cadrul grupului de societăți controlat de Vântu Sorin Ovidiu și gestiona relația acestuia cu mai mulți politicieni, având astfel acces privilegiat la informațiile relevante cauzei”.
Bogdan Olteanu a susținut că nu a primit bani pentru că a intervenit în favoarea numirii lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării.
Liviu Mihaiu: nu au fost două benzinării, ci una
Contactat de România Liberă, Liviu Mihaiu nu a vrut să ne răspundă la întrebări, însă ne-a transmis următoarea declarație: „Așa cum am spus: am fost întrebat dacă aș accepta funcţia; am zis că da, dar numai în anumite condiţii. Pe care le-am și enunţat dintr-un început: neamestecul politic sau de afaceri în mandatul meu. Ceea ce s-a și întâmplat. Nu m-a sunat nimeni p entru vreo eventuală intervenţie. Nimeni. Era firesc să vreau să mă implic în politica de mediu a ceea ce cred că este cel mai important patrimoniu UNESCO al României, cu expertiza pe care o aveam. Ceea ce am și făcut, dacă vă uitaţi la ce-am făcut. Nu știam și nici nu mi-a spus nimeni de vreo eventuală înţelegere cu Olteanu sau cu oricine altcineva. Cu-atât mai mult de vreo <<înţelegere financiară>> pentru postul meu. După plecarea mea din post am auzit zvonul că s-ar fi dat bani la partid. De sume și nume implicate am auzit de la DNA, ca și voi, in zilele noastre. Asta e tot ce știu”.
În legătură cu avizarea înființării celor două benzinării plutitoare în Delta Dunării de către societatea PSV Company, controlată de Vîntu, Liviu Mihai ne-a transmis că nu era vorba de două benzinării, ci de una și că explicațiile ni le va da după ce va primi niște documente.
Liviu Mihaiu ne-a mai rugat șă scriem și despre realizările sale din perioada în care a ocupat funcția de guvernator al Deltei Dunării, între care blocarea construirii canalului Bâstroe și interzicerea pescuitului de sturioni, pentru care ar fi fost amenințat cu moartea de „mafia Deltei”.