13.5 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSpecialEXCLUSIV RL. Vezi cine sunt complicii lui Nelu Iordache, CERCETAŢI în libertate...

EXCLUSIV RL. Vezi cine sunt complicii lui Nelu Iordache, CERCETAŢI în libertate pentru deturnare de fonduri europene

 Procurorii anticoruptie au inceput urmarirea penala in stare de libertate faţă de IORDACHE NELU, administrator al SC ROMSTRADE SRL, alaturi de  asociatul sau GHEORGHE CRUCERU, precum si fata de admnistratorii de la firmele BLUE AIR, SC CONSTRUCT PLUS SRL, SC UNION PROD COMPANY SRL, SC HABITAT CONSTRUCT SRL, SC GRUP CONSTRUCT SRL.

 De asemenea, sunt vizati functionari de la CNADR, spun surse judiciare. Deocamdata, Gheorghe Racaru, asociat cu Iordache si director la Blue Air,  figureaza ca martor, mai spun sursele RL.

In sarcina lui NELU IORDACHE, supranumit „regele asfaltului”,  s-au reţinut infracţiunile de schimbare, fără respectarea legilor, a destinaţiei fondurilor europene, utilizarea cu rea credinţă a creditului societăţii şi spălare de bani, toate în formă continuată, agravanta care atrage pedeapsa maxima in cazul in care va fi gasit vinovat de instanta de judecata.

Ceilalti sunt cercetati sub aspectatul complicitatii la aceste infractiuni.

 Tunul lui Iordache dintr-o lovitura = 25.000.000.000 lei noi ( echivalentul a circa 6 milioane de euro), bani europeni nerambursabili, primiti  din fondul de coeziune


În rezoluţia de începere a urmăririi penale, procurorii anticoruptie  arată ca, potrivit documentelor obtinute pana acum de la banci, de la institutii ale statului (CNADR, DLAF), precum  si in timpul perchezitiilorNelu Ioardache, în calitate de administrator al firmei SC ROMSTRADE SRL, a schimbat nelegal destinaţia sumei de 25.000.000 lei, bani încasaţi în vederea proiectării şi execuţiei lucrărilor la primul tronson din autostrada Nădlac – Arad, lucrare finanţată în proporţie de 85% din fondul de coeziune al Uniunii Europene (restul finantarii era asigurata de la bugetul national alocat CNADR).

 

 Cea mai mare parte din cele 25 de milioane de lei noi primita ca avans pentru constructia tronsonului de  autostrada,  şi anume 9.580.000 lei, a fost folosită la efectuarea de plăţi către compania de transport aerian Blue Air,  controlată de Nelu Iordache, plăţi făcute în baza unor contracte ce NU au legătură cu derularea contractului pentru autostradă.

O altă parte din bani, şi anume 9.861.000 lei, au fost retraşi în numerar, cu scopul declarat al achiziţiei de terenuri in comuna Adunatii-Copaceni, în baza unor antecontracte de vânzare cumpărare. Din cele 9,861 milioane lei,  direct la Gheorghe Cruceru, asociatul lui Iordache la ROMSTRADE,  au ajuns  5,1 milioane lei noi.

Restul de bani au fost folosiţi pentru:

rambursarea de dobânzi şi comisioane restante aferente unui contract de credit;

– plata unui NOTAR PUBLIC, taxă de carte funciară şi impozit aferente achiziţionării unui teren în comuna Adunaţii Copăceni,

–  pentru materiale, lucrări şi servicii de consultanţă şi transport necesare proiectului de construcţie a unui complex ( aeroport) în comuna Adunaţii Copăceni.

Toate aceste plăţi nu au legătură cu proiectul de construcţie a tronsonului de autostrada Arad-Nadlac.

Metoda de furat bani europeni, folosita de Nelu Iordache si complicii sai

Potrivit rezolutiei de incepere a urmaririi penale, „pentru a DISIMULA adevărata provenienţă a banilor utilizaţi pentru plăţile sus menţionate, învinuitul Nelu Iordache a trecut aceşti bani, pe baza unor facturi care atestau OPERATIUNI FICTIVE (adica de achizitii materii prime ca pietris, agregate cariera, spre exemplu, sau utilaje, efectuarea unor lucrari  pentru autostrada),  prin firmele administrate de complicii săi.

Apoi, banii s-au întors cu explicaţia „plată eronată” sau „plată nedatorată” în contul SC ROMSTRADE SRL, deschis la o altă bancă decât cea prin care se derulau operaţiunile de plăţi aferente contractului pentru construirea autostrăzii”.

   Activitatea infracţională a fost desfăşurată cu sprijinul unor administratori ai unor firme care, în baza unor înţelegeri cu Nelu Iordache, au emis facturi aferente proiectului de construire a autostrăzii, le-au stornat şi au restituit, de regulă, în ACEEASI ZI , sumele de bani la SC ROMSTRADE SRL, în alt cont, cu explicaţia de „plată eronată” sau „necuvenită”, precizeaza procurorii in actul de invinuire.

Cine mai sunt cercetati de procurorii anticoruptie

Procurorii ii cerceteraza pentru complicitate pe administratorii firmelor implicate in furtul banilor europeni , respectiv pe administratorii de la  SC CONSTRUCT PLUS SRL, SC UNION PROD COMPANY SRL, SC HABITAT CONSTRUCT SRL, SC GRUP CONSTRUCT SRL.

Precizam ca o parte din banii stornati de cele patru firme de mai sus -respectiv din  suma de 9,58 milioane de lei noi – au fost transferati catre BLUE AIR, cu explicatii gen ” plata conform contract”, desi acest contract NU a fost gasit pana acum, spun surse judiciare.

O alta parte din cele 9,58 milioane lei – circa 5,1 milioane de lei noi- a ajuns la Gheorghe Cruceru, ca pret pentru doua terenuri achizitionate in Adunatii-Copaceni. Cruceru este asociatul lui Iordache in SC ROMSTRADE , fiind si el cercetat penal, sustin surse judiciare. Terenurile ar fi fost achizitionate pentru construirea unui aeroport si a unui complex hotelier cu restaurant, spun sursele RL. Restul, pentru diverse plati restante ale Blue Air si pentru achizitionarea unui avion.

La Blue Air sunt asociati SC ROMSTRADE- cu 89%, Nelu Iordache- cu 9,77% si Gheorghe Racaru cu 1,23%. Ultimul va fi audiat deocamdata ca martor.

   In acest dosar se fac cercetari si  fata de functionari de la CNADR care au acceptat facturi justificative, desi se vedea pe teren ca lucrarile nu s-au facut.

–- 

Procurorii DNA au facut, joi dimineaţă, percheziţii la firmele omului de afaceri Nelu Iordache, supranumit şi „regele asfaltului”, fiind vizat de deturnare de fonduri europene cu sume cuprinse intre 6 si 10 milioane de euro.

 Procurorii au ridicat ieri documente si de la CNADR – Ministerul Transporturilor.

 La inceput DNA s-a sesizat din oficiu, apoi a fost sesizat de Directia de Lupta Antifrauda din Romania (DLAF, al carui act de control a fost preluat de Rl de pe www.turcescu.ro, cu acordul titularului). Precizam, ca DLAF a fost  sesizata, la randu-i, de Oficiul de Lupta Antifrauda a Uniuniunii Europene.

In momentul in care DNA a cerut acte de la CNADR ( Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri  Romania), din cadrul Ministerului Transporturilor, aceasta institutie a reziliat contractul cu Nelu Iordache.

Citeşte şi GALERIE FOTO CU PRIMA BENZINĂRIE PRIVATĂ DIN ROMÂNIA – ÎNFIINŢATĂ DE… NELU IORDACHE

VIDEO. PERCHEZIŢII DNA la firmele regelui asfaltului. Nelu Iordache, dus la AUDIERI la DNA

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă