4.3 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFoodO autopsie în căutarea poloniului

O autopsie în căutarea poloniului

Experţi francezi, elveţieni şi ruşi au fost prezenţi ieri la Ramallah, unde a avut loc exhumarea rămăşiţelor lui Yasser Arafat în vederea unor prelevări necesare determinării cauzei morţii sale, în 2004. Operaţiunea este parte a anchetei justiţiei franceze declanşată la cererea soţiei liderului palestinian, care crede că acesta a fost otrăvit.

Surse palestiniene au anunţat ieri încheierea operaţiunii de deshumare a rămăşiţelor lui Yasser Arafat şi de prelevare de eşantioane pentru determinarea cauzei morţii sale şi care vor fi analizate de experţi internaţionali în trei ţări diferite. Mausoleul lui Arafat a fost reînchis după opt ore şi eşantioanele predate experţilor francezi, elveţieni şi ruşi, potrivit responsabilului comisiei palestiniene de anchetă asupra morţii liderului istoric palestinian. La operaţiune au asistat şi cei trei judecători francezi însărcinaţi cu ancheta pentru asasinat, deschisă după o plângere depusă în Franţa de văduva lui Arafat, şi experţi elveţieni şi ruşi.

Ei vor încerca să determine dacă liderul palestinian a fost otrăvit cu poloniu, ipoteză relansată după difuzarea în iulie a unui documentar de către Al Jazeera, care releva urme din această substanţă radioactivă pe efectele personale ale lui Yasser Arafat. Analizele vor dura câteva săptămâni, dar chiar în cazul descoperirii urmelor de poloniu, va fi dificil de dovedit că substanţa a fost administrată pe cale umană, a precizat un res-ponsabil al Institutului francez pentru protecţie radiologică şi siguranţă naţională. Taoufiq Tiraoui, preşedintele comisiei palestiniene de anchetă asupra morţii lui Arafat, declara în ajun: „Ca patrioţi  palestinieni, suntem convinşi că israelienii

l-au asasinat pe preşedintele Arafat”. „Arafat a decedat într-un spital francez, toate elementele se află în dosarul său medical, este suficient să fie consultat” a ripostat purtătorul de cuvânt al Ministerului israelian de Externe. De altfel, deshumarea a avut loc pe fondul tensiunilor  familiale, nepotul lui Arafat, Nasser al-Qidwa opunându-se, convins că unchiul i-a fost otrăvit de Israel şi considerând exhumarea o profanare. Medici de renume din Franţa au studiat dosarul medical al lui Arafat,  pus online de nepotul lui, şi chiar dacă avizele sunt divergente, sunt unanime asupra unui singur punct – Arafat nu a fost asasinat cu poloniu. „Măduva spinării ar fi trebuit să fie atinsă, or nu este cazul”.

Autoritatea palestiniană a cerut să controleze operaţiunile de exhumare a eroului „revoluţiei palestiniene”, decedat la spitalul militar Percy, aflat la periferia capitalei franceze, la 11 noiem-brie 2004. O moarte rămasă misterioasă până în prezent. Mulţi, în special printre palestinieni dar nu numai, cred că a fost otrăvit, teză pe care exhumarea va trebui să o valideze sau nu. Otrăvit de Israel, fără îndoială cu ajutorul „unei mâini palestiniene”, potrivit expresiei unui diplomat occidental la Ierusalim.

Luptele Souhei

 După moartea soţului ei, Souha Arafat nu a cerut autopsie, dar din primele zile a strigat că a fost vorba de o acţiune criminală. În Malta, unde trăieşte în prezent, ea s-a întâlnit în decembrie 2011, cu ziaristul Clayton Swisher, care lucrează pentru canalul în limba engleză  al televiziunii qatariote Al Jazeera. Souha i-a dat lui Swisher dosarul medical şi mandat pentru a interoga medicii francezi care l-au îngrijit pe Arafat şi el a fost cel care a trimis la Lausanne, lucrurile decedatului pentru analiză. Şi, surpriză,  pe două dintre piese au apărut urme de poloniu. La 31 iulie, Souha a depus plângere contra lui X pentru asasinat şi a cerut prelevări asupra rămăşiţelor soţului său.

Pe culoarele spitalului unde Arafat se lupta cu moartea, Souha se lupta şi ea cu familia şi apropiaţii soţului ei, cărora le-a interzis accesul la Percy. S-a opus şi vizitei lui Jaques Chirac, dădea ordine medicilor, l-a jignit şi pe nepotul lui Arafat, ambasador al Autorităţii Palestiniene la ONU, şi a cenzurat comunicatele medicale întreţinând confuzia asupra stării de sănătate a lui Arafat. La 8 noiembrie declara pentru Al Jazeera că „o mână de complotişti caută să preia puterea şi au venit la Paris pentru a încerca să-l îngroape de viu pe Abbou Ammar (numele de război al lui Arafat), dar el este sănătos şi va reveni”. Moartea soţului ei a deschis un război de succesiune, nu numai politic, ci şi financiar. Ea a cerut conducerii banii OEP ca moştenire. Cum OEP nu era înscris în registrele comerţului, toate plasamentele erau pe numele lui Arafat. Cu un an mai devreme, ea părăsise rapid Franţa pentru Tunis, brigada financiară intenţionând să o interogheze despre transferul a 9 milioane de euro dintr-o bancă elveţiană în conturile sale pariziene. De această dată, deschizând o anchetă, responsabilii palestinieni se întreabă care sunt adevăratele ei intenţii.    Text Box:

Cele mai citite

Netflix și Fox au dominat piața media, cu marje de profit net semnificative

Conform unei analize recente a Profit.ro, Netflix și Fox sunt cele mai mari competitori pe piața media, înregistrând cele mai mari venituri și profituri. Analiza...

Premierul Slovaciei, ascuns într-un hotel de lux din Vietnam după 14 zile de absență

Prim-ministrul Slovaciei, Robert Fico, a fost localizat în Vietnam, cazat în suita „Madame Butterfly”, o cameră de lux care costă 6.200 de euro pe...

Vânzările de autoturisme noi în Rusia au crescut cu 47% după deschiderea față de China

În 2024, vânzările de autoturisme noi în Rusia au înregistrat o creștere semnificativă de 47%, ajungând la 1,554 milioane de unități, potrivit datelor publicate...
Ultima oră
Pe aceeași temă