15.7 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 6 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialCum sunt fabricate gloanลฃele lui Voiculescu ลŸi Dragnea

Cum sunt fabricate gloanลฃele lui Voiculescu ลŸi Dragnea

Luni dupฤƒ-amiazฤƒ, mai multe imagini de amator ajunse în România din Italia, via internet, ลŸocau opinia publicฤƒ din cele douฤƒ ลฃฤƒri dupฤƒ ce camera a surprins cum câลฃiva ciocli se bฤƒteau ลŸi se înjurau la propriu pe cadavrele a ลŸase români.

Nefericitele vieลฃi au fost curmate dupฤƒ ce microbuzul în care oamenii se întorceau de la muncฤƒ fusese lovit de tren. O tragedie fฤƒrฤƒ margini se aneantizase subit, grija inumanฤƒ pentru ridicarea cifrei de afaceri a unor firme de pompe funebre surclasând acolo, pe înserate ลŸi la o margine de cale feratฤƒ, orice ลŸi oricum.

Imaginea mi s-a pฤƒrut atât de puternicฤƒ ลŸi încฤƒrcฤƒtura emoลฃionalฤƒ pe care o degajฤƒ atât de penetrantฤƒ încât mi-am permis sฤƒ o aduc în România ลŸi sฤƒ o proiectez, pฤƒstrând proporลฃiile de rigoare, într-un alt orizont.

Nu, însฤƒ, într-unul dominat de sânge ลŸi durere, ci într-unul acaparat de calcul cinic ลŸi imposturฤƒ, o dimensiune aparte, în care un alt tip de ciocli se bat pe viaลฃฤƒ ลŸi pe moarte pentru capturarea ลŸi folosirea, în vederea scoaterii unui profit frumuลŸel, a unui alt tip de cadavre.

AลŸ aminti cu precฤƒdere de politicฤƒ, de justiลฃie ลŸi de societatea civilฤƒ, zone a cฤƒror degradare continuฤƒ are la bazฤƒ o competiลฃie cu poli inversaลฃi.

Zone în care pฤƒpuลŸari cu agendฤƒ proprie cautฤƒ sฤƒ ocupe fiecare centimetru pฤƒtrat plantându-ลŸi marionetele scoase pe bandฤƒ rulantฤƒ dintr-o cutie ce seamฤƒnฤƒ tot mai mult cu a Pandorei. În final, sperฤƒ ei – iar scenariul e unul verosimil – totul va sfârลŸi prin a se ลฃine numai în sforile deja confecลฃionate ลŸi de care cioclii României de azi trag în neลŸtire.

ลžtiu, fenomenul nu este nou. Ministerele, Parlamentul, instanลฃele ลŸi, în general, instituลฃiile statului au devenit imediat dupฤƒ Revoluลฃie ลฃinte predilecte ale deลŸtepลฃilor care, cu conexiuni solide în fostul regim, s-au orientat cu uลŸurinลฃฤƒ în spaลฃiul eliberat de mobilierul comunist.

În „Epoca de Aur”, mulลฃi dintre pฤƒpuลŸarii de azi ลŸi-au exercitat influenลฃa pe ascuns, cฤƒ aลŸa era atunci: trebuia sฤƒ te fereลŸti niลฃel, cฤƒ nu ลŸtiai de unde apare unul mai tare decât tine ลŸi te trezeai cฤƒ-ลฃi ia locul ลŸi gâtul. Ulterior, aceลŸti maeลŸtri ai camuflฤƒrii au evoluat în limitele aceleiaลŸi mentalitฤƒลฃi: mai puลฃin la suprafaลฃฤƒ, mai mult subteran.

Alลฃii, ceva mai tineri ลŸi absolut nesemnificativi înainte de 1989 – ลŸi aลŸ da aici exemplul lui Liviu Dragnea – au învฤƒลฃat meseria asta din mers, iar empatia cu mentalitatea mafioลฃilor i-a ajutat sฤƒ asimileze repede ceea ce trebuie; ba, pe deasupra, sฤƒ aducฤƒ îmbunฤƒtฤƒลฃiri unui mecanism pervers care era obligat, el însuลŸi, sฤƒ se adapteze continuu la cursul realitฤƒลฃilor post-decembriste.

O bunฤƒ perioadฤƒ, adicฤƒ de la începutul anilor ’90 pânฤƒ undeva spre 2004, cadavrele pe care le cฤƒutau cioclii capitalismului lipsit de reguli erau în general acele persoane vulnerabile la capitolul relaลฃii cu Securitatea.

Cu toate cฤƒ o incriminare coerentฤƒ a colaboraลฃionismului cu fosta poliลฃie politicฤƒ a tot fost amânatฤƒ pânฤƒ când, prin scurgerea anilor, efectele ei sฤƒ fie la maximum diluate, acest pact cu Diavolul a funcลฃionat, în anumite condiลฃii, ca mijloc de presiune cu potenลฃial semnificativ de ลŸantaj. O altฤƒ categorie de inadecvaลฃi a fost construitฤƒ prin recrutarea unor inลŸi mediocri pe plan profesional, subdimensionaลฃi moral, dar cu un exagerat libidou aspiraลฃional.

Iatฤƒ incubatorul din care provin mulลฃi dintre aลŸa-ziลŸii „lupi tineri” din politica de azi. Sunt oameni care, asemenea puilor fฤƒrฤƒ cloลŸcฤƒ, crescuลฃi ลŸi îndopaลฃi pentru abatorizare, nu s-ar fi nฤƒscut politic dacฤƒ stฤƒpânii lor nu ar fi vrut sฤƒ mฤƒnânce mult, nesฤƒnฤƒtos ลŸi la un preลฃ mic. Dintre ei, premierul Ponta pare, de departe, cel mai realizat.

În ultimii ลŸapte-opt ani, însฤƒ, câteva ajustฤƒri legislative pe zona anti-corupลฃie ลŸi startul promiลฃฤƒtor luat de câteva instituลฃii – DNA ลŸi, mai recent, ANI sau CSM, de pildฤƒ – au fฤƒcut ca atenลฃia publicฤƒ sฤƒ fie sensibilizatฤƒ ลŸi de alte vulnerabilitฤƒลฃi ale funcลฃionarilor de stat, fie ei parlamentari, magistraลฃi, secretari de stat, miniลŸtri, etc.

Prin urmare, cioclii s-au adaptat ลŸi, cฤƒutând sฤƒ-ลŸi lฤƒrgeascฤƒ influenลฃa la vârful aparatului central ลŸi local, au susลฃinut din plin instalarea în poziลฃii-cheie a unor inลŸi cu noile pete la dosar.

UลŸor de momit ลŸi chiar mai uลŸor de ลฃinut din scurt, aceastฤƒ resursฤƒ umanฤƒ, odatฤƒ infliltratฤƒ, joacฤƒ precum o cheie ajunsฤƒ în mâna puลŸcฤƒriaลŸului.

De ce ar fi fost promovat la ลŸefia Ministerului Justiลฃiei un om ca Mona Pivniceru care, în chestiunea selectฤƒrii unor înlocuitori pentru procurorul general ลŸi procurorul-ลŸef al DNA, a preferat sฤƒ-ลŸi suprapunฤƒ jocul pe proiectul conturat în subteran de echipa lui Dan Voiculescu & Co. ลŸi deloc pe solicitฤƒrile venite dinspre CSM ลŸi Comisia Europeanฤƒ?

Relaลฃiile personale ลŸi multe dintre poziลฃiile publice avute de Pivniceru anterior ocupฤƒrii funcลฃiei de ministru oferฤƒ certitudini cu privire la sforile care-i coordoneazฤƒ dansul.

Apoi, cum de au ajuns Ioan Irimie ลŸi Tiberiu Niลฃu sฤƒ intre în finalฤƒ pentru a primi posturile de ลŸef al DNA, respectiv ลŸef al Ministerului Public, în ciuda unor probleme anterioare evidente, carenลฃe puse magistral în luminฤƒ ลŸi cu ocazia audierii lor de sฤƒptฤƒmâna trecutฤƒ, în faลฃa Secลฃiei de procurori a CSM?

Cum a ajuns premier ลŸi lider al fostei opoziลฃii un tânฤƒr plagiator, crescut într-o familie în care afacerile conectate direct sau indirect la banul public nu sunt excepลฃie, ci semn al normalitฤƒลฃii?

Sau cum de sunt pe punctul de a ajunge în viitorul Parlament cohorte întregi de afaceriลŸti cu statul, de traseiลŸti, de patroni ai nepotismului ลŸi alte asemenea „cadavre” politice, semper fidelis cioclilor care i-au recuperat ลŸi mai puลฃin acelora ce le dau votul?

Cum a ajuns în cฤƒrลฃi pentru un minister ลŸi, ulterior, într-o echipฤƒ care pritoceลŸte, pe întuneric, viitoare schimbฤƒri legislative covenabile unui grup restrâns de interese un Victor Alistar, de pildฤƒ, a cฤƒrui asociere cu sfera societฤƒลฃii civile dezonoreazฤƒ ลŸi goleลŸte de conลฃinut un spaลฃiu al vieลฃii publice incapabil sฤƒ creascฤƒ sฤƒnฤƒtos ลŸi suficient?

Dar ce impuls pฤƒrintesc l-o fi lovit pe Liviu Dragnea sฤƒ trimitฤƒ în Parlamentul de la BucureลŸti cel mai bizar candidat – pe Cฤƒtฤƒlina, o fฤƒtucฤƒ de 24 de ani. Realizฤƒrile de pânฤƒ acum ale tinerei ลŸi conexiunile propriilor pฤƒrinลฃi cu Dragnea îi garanteazฤƒ din start independenลฃa pe care o are vasalul în faลฃa marelui senior.

La cât de mulลฃi sunt, e imposibil sฤƒ îi enumeri, în spaลฃiul editorial avut la dispoziลฃie, pe aceลŸti aลŸi ai parvenirii, dupฤƒ cum imposibil este sฤƒ-i treci în revistฤƒ, integral, chiar ลŸi pe cei care ลŸi-au fฤƒcut deja un nume ลŸi prin intermediul cฤƒrora fenomenul de care vorbim a cฤƒpฤƒtat un chip.

Dacฤƒ nu vom avea grijฤƒ, caii-putere ai României vor deveni, în cel mai scurt timp, numai acest tip de oameni: tipi înlฤƒnลฃuiลฃi de un trecut deplorabil ลŸi gata de un viitor negociabil. Iar stฤƒpânii lor vor controla ลŸi mai abitir fluxul de combustibil.


Cele mai citite

Hezbollah: Orice legฤƒturฤƒ cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenลฃial รฎnlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...

Protest cu mii de oameni la Budapesta รฎn faศ›a sediului televiziunii de stat

Mii de cetฤƒศ›eni unguri au protestat รฎn faศ›a sediului televiziunii publice din Budapesta, cerรขnd un serviciu de presฤƒ independent. Protestul a fost organizat de...

Hezbollah: Orice legฤƒturฤƒ cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenลฃial รฎnlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ