În timp ce Victor Ponta şi Traian Băsescu au o nouă dispută despre reprezentarea şi mesajele României în plan european, prea puţini observă că bătălia pentru 45 sau 47 de miliarde de euro alocate României este una fără sens din moment ce, cu un an înainte de expirarea actualului exerciţiu financiar, rata noastră de absorbţie abia bate spre 2 miliarde euro. Ironia este că această discuţie se desfăşoară peste o Românie cu fondurile suspendate nu numai din incompetenţa generată de politizarea cruntă a unor poziţii cheie din sistemul de management al fondurilor europene, mai ales la nivel central, cu oameni fără prea multă pregătire, dar cu mult tupeu şi carnet de partid în buzunar, precum şi din furturi grobiene de bani. Iar aceste probleme concrete, palpabile, nu par să preocupe pe nimeni nici la Palatul Cotroceni nici la palatul Victoria, ba mai mult, au toate şansele să fie replicate şi din 2014 încolo.
Dacă tot s-a dorit un Preşedinte implicat, jucător – după cum îi place să-şi spună -Traian Băsescu ar fi rămas cu adevărat în istorie dacă reuşea să colaboreze cu mediul politic, mediul academic şi, în ultimă instanţă, dacă reuşea să obţină nu numai vot politic pentru sine în diferite alegeri, ci şi sprijin popular autentic pentru mari proiecte de dezvoltare ce-ar fi particularizat modernizarea România în cadrul familiei europene. Recentele idei cum ar fi să punem partidele în competiţie de soluţii despre, de fapt, cum să facem să păcălim în continuare Comisia Europeană că ne pricepem la gestionat banii europeni, mi se par neinspirate. Soarta noastră financiară în UE nu are nicio legătură cu o soluţie sau alta a unui partid politic, ci cu un minim consens naţional despre un pachet de proiecte de anvergură pentru dezvoltarea României, fiecare cu o componentă şi de mediu, şi socială dar şi economică. Cine ar fi în stare să canalizeze gândirea şi sprijinul popular în această direcţie? Să nu spuneţi de la Ministrul – analist al Fondurilor Europene fericit că şi-a luat salariul şi că a împărţit cărţi de vizită cu el Ministru atâtea luni deşi ştia de la început că nu avea niciun rol real în această poză.
Întors recent din Capitala Europeană am avut confirmarea faptului că România a decăzut deja într-o ligă inferioară, fiind incapabilă să vorbească aceeaşi limbă, limba argumentelor în favoarea unor idei concrete de proiecte europene de anvergură, aşa cum s-a ajuns în acest moment să se vorbească la nivelul ţărilor UE. Tehnicienii români, angajaţi în diferite posturi în Comisie, simt cel mai bine acest lucru şi, pentru că eticheta lor este pătată de reputaţia negativă a României, au început să se retragă. Angajaţii români în instituţiile europene experimentează de ceva vreme aceelaşi sentiment prin care treceau turiştii români care ajungeau să le fie ruşine să îşi recunoască identitatea naţională. Europa, prin grupurile sale de interese politico – financiare, ar vrea sa colaboreze cu noi, dar nu avem nimic coerent de oferit, adică proiecte pe care să le punem pe masă ca să se discute în jurul lor. La noi – scandaluri şi ceartă, corupţie şi fonduri blocate, familii întregi de politicieni bucuroşi că buzunarele lor s-au umplut de câteva sute de mii de euro în urma accesării, pe faţă sau după perdea, a unor granturi.
Ideea găunoasă că europenii ne doresc aşa, corupţi, ineficienţi, slabi, fără orice viziune sau că ţin morţiş să ne dicteze, să ne pună în genunchi pe coji de nuci este şi ea parte din arsenalul armelor folosite în războiul româno-român în care ne petrecem toată viaţa. Lupta politică din România dă semne că nu are limite şi se poartă pe orice plan fără niciun discernamânt.
Adrian Moraru, Director Adjunct al Institutului pentru Politici Publice din Bucureşti
Adrian Moraru este unul dintre membri fondatori ai Institutului pentru Politici Publice un think tank românesc specializat în analize şi propuneri de politici publice în domenii cheie pentru România cum ar fi: transparenţa şi întărirea statului de drept, lupta anticorupţie dar şi politici de fiscalitate locală, dezvoltare regională şi nu în ultimul rând politici de sănătate. Este colaborator al NAŞUL TV, realizând emisiunea de analiză social – politică zilnică Sistemul.