Google construieşte un nou sistem de operare cu numele de cod Fuchsia şi care va putea fi instalat pe toate dispozitivele, de la telefoane şi tablete, până la calculatoare. Însă, cel mai probabil, primele care vor avea parte de noul sistem de operare al celor de la Google vor fi casele inteligente, pline de obiecte interconectate. Dar dacă Fuchsia se va dovedi suficient de flexibil, ar putea înlocui popularul sistem de operare Android dezvoltat tot de cei de la Google, transmite Digi24.
Deşi cei de la Google au evitat să precizeze scopul proiectului Fuchsia, au confirmat că este un nou sistem de operare şi au pus la dispoziţia jurnaliştilor şi programatorilor mai multe detalii importante. Pentru Fucsia, Google renunţă la legendara platformă Linux, pe care şi-a construit până acum sistemele de operare, de la Andoid până la softul Chromecast folosit pe dispozitivele multimedia cu acelaşi nume. În schimb, viitorul sistem de operare va fi construit pe o platformă numită Magenta, ceea înseamnă că va putea fi instalat pe o gamă foarte variată de dispozitive. De la cele clasice, cum ar fi telefoanele inteligente, tabletele şi calculatoarele, până la noile aparate conectate la internet, cum ar fi termostatele inteligente sau computerele de bord ale autoturismelor.
Cum dispozitivele interconectate sunt tot mai diferite, creşte nevoia unui soft flexibil, care poate fi adaptat cu uşurinţă la procesoare cu diverse puteri de calcul. Mai ales că noile aparate casnice inteligente nu sunt conectate doar la internet, dar şi între ele, ceea ce înseamnă că trebuie să comunice după un standard comun.
Viitorul sistem de operare Fuchsia ar putea oferi tocmai această flexibilitate. Însă potenţialul financiar al acestei platforme este deocamdată necunoscut. Într-o primă fază Fuchsia le-ar putea aduce bani celor de la Google în mod indirect prin instalarea sa pe dispozitivele vândute de Google, cum ar fi termostatele inteligente Nest sau asistentul casnic Home.
Ca să ajungă pe telefoanele inteligente şi pe tablete, viitorul sistem de operare Fuchsia va trebui să aibă o piaţă de aplicaţii cel puţin la fel de mare precum cea a actualului sistem de operare Android. Este un obiectiv care nu va putea fi atins peste noapte.
Până atunci, Google va trebui să găsească o modalitate prin care aparate cu sistemul de operare Fuchsia să comunice cu cele dotate cu Android. Este o cerinţă esenţială pentru pentru dezvoltarea internetului lucrurilor în care telefonul mobil poate deveni o telecomandă pentru pentru celelalte obiecte inteligente din locuinţă.